Για πρώτη φορά παγκοσμίως θεραπεία με βλαστοκύτταρα αντιστρέφει τον διαβήτη τύπου 1

Κύμα αισιοδοξίας μετά την πρώτη επιτυχή δοκιμή αναστροφής του διαβήτη τύπου 1 με βλαστοκύτταρα

Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη έφερε πρόσφατα ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με διαβήτη τύπου 1 σε όλο τον κόσμο. Σε μια παγκόσμια πρωτιά, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν με επιτυχία τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα για να αντιστρέψουν τον διαβήτη τύπου 1 σε μια γυναίκα.

Αυτό το επίτευγμα χαιρετίζεται ως μια σημαντική ιατρική ανακάλυψη, καθώς προσφέρει μια πιθανή θεραπεία για μια ασθένεια που μέχρι τώρα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο αλλά όχι να θεραπευτεί εντελώς.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια σοβαρή κατάσταση που συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Σε άτομα με την πάθηση, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται κατά λάθος στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Χωρίς αυτό, το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να εκτιναχθεί σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, νευρικές βλάβες, νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ενέσεις ινσουλίνης ή να χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης κάθε μέρα για να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Παρά αυτές τις θεραπείες, η διαχείριση της νόσου μπορεί να είναι δύσκολη και οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες δια βίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλο ενθουσιασμό – θα μπορούσε να προσφέρει μια πραγματική λύση.

Το μέσο ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 37,2 τρισεκατομμύρια κύτταρα, που είναι 300 φορές ο αριθμός των αστεριών του γαλαξία μας. Όλα τα ενήλικα κύτταρά μας προέρχονται από ένα μόνο κύτταρο, που ονομάζεται γονιμοποιημένο ωάριο (ή ζυγώτης), το οποίο κατά την ανάπτυξή μας θα διαιρεθεί και θα διαφοροποιηθεί σε εξειδικευμένα κύτταρα και ενήλικα βλαστοκύτταρα. Ο ζυγώτης είναι το αρχικό βλαστοκύτταρο ικανό να δημιουργήσει ένα νέο άτομο.

Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα είναι ειδικά κύτταρα στο σώμα που μπορούν να μετατραπούν σε περιορισμένο αριθμό τύπων κυττάρων. Οι επιστήμονες μελετούν τα βλαστοκύτταρα εδώ και χρόνια και προσπαθούν να επαναπρογραμματίσουν εξειδικευμένα κύτταρα σε βλαστοκύτταρα, ελπίζοντας να τα χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές των βλαστοκυττάρων είναι ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα ή τα κύτταρα που λείπουν στο σώμα. Στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, η ερευνητική μου ομάδα χρησιμοποιεί επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα εγκεφάλου που επαναπρογραμματίστηκαν από κύτταρα δέρματος ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ. Στόχος τους είναι να μάθουνε περισσότερα για την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου και την ανάπτυξή της σε ένα τρυβλίο Petri χωρίς περαιτέρω επεμβατικές τεχνικές.

Ο διαβήτης τύπου 1 εξηγείται.

Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν εάν τα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη που είχε καταστρέψει το σώμα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε τα βλαστοκύτταρα να συμπεριφέρονται όπως τα συγκεκριμένα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη που χρειάζονται στο πάγκρεας.

Σε μια πρόσφατη μελέτη περίπτωσης, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου πήραν κύτταρα από έναν ασθενή και τα τροποποίησαν στο εργαστήριο για να γίνουν κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Αυτά τα νεοαναπτυγμένα κύτταρα στη συνέχεια εμφυτεύθηκαν στον ίδιο ασθενή με διαβήτη τύπου 1.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα κύτταρα άρχισαν να παράγουν ινσουλίνη μόνα τους, επιτρέποντας στους ασθενείς να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μετά από δυόμισι μήνες χωρίς να χρειάζονται καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία αναφέρεται ως πιθανή «θεραπεία» για τον διαβήτη τύπου 1. Ενώ είναι ακόμη νωρίς, τα αποτελέσματα είναι απίστευτα ελπιδοφόρα και η θεραπεία θα μπορούσε να γίνει ευρέως διαθέσιμη στο εγγύς μέλλον, εάν είναι επιτυχείς περαιτέρω μεγάλες δοκιμές.

Υπάρχουν ακόμα εμπόδια για να ξεπεραστούν

Ένα ζήτημα είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο θα μπορούσε να επιτεθεί στα νεομεταμοσχευμένα κύτταρα ως μέρος των καταστάσεων του διαβήτη τύπου 1. Οι επιστήμονες εργάζονται σε τρόπους για να το αποτρέψουν αυτό και να διασφαλίσουν ότι τα μεταμοσχευμένα κύτταρα συμπεριφέρονται για αρκετά χρόνια παρόμοια σε σύγκριση με την αρχική φάση σε ένα τρυβλίο Petri.

Το να κάνουμε τη θεραπεία προσβάσιμη σε περισσότερους ανθρώπους θα είναι μια άλλη μεγάλη πρόκληση. Εάν εγκριθούν, οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα είναι δαπανηρές και περίπλοκες, επομένως οι ερευνητές αναζητούν τρόπους να κάνουν τη διαδικασία πιο επεκτάσιμη ενώ χρησιμοποιούν τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς για να αποτρέψουν την απόρριψη των μεταμοσχευμένων κυττάρων.

Παρά τα εμπόδια, η πρόσφατη ανακάλυψη έχει δημιουργήσει ένα κύμα ελπίδας και αισιοδοξίας για τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1. Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μας δείχνει ότι μπορεί να είναι δυνατό να θεραπεύσουμε πραγματικά ασθένειες που εδώ και καιρό θεωρούνταν μόνο διαχειρίσιμες και ανίατες.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα