Η νέα τεχνολογία «αλλάζει το παιχνίδι» στις εγκύους με διαβήτη

Η αυτοματοποιημένη παροχή ινσουλίνης έχει πολλά οφέλη σε εγκύους με διαβήτη τύπου 1 – σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η αυτοματοποιημένη παροχή ινσουλίνης έχει πολλά οφέλη σε εγκύους με διαβήτη τύπου 1 – σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η τεχνολογία –γνωστή ως «υβριδικό σύστημα κλειστού βρόγχου» – δίνει δόσεις ινσουλίνης όπως πληροφορείται από έναν αλγόριθμο smartphone.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη να διαχειριστούν καλύτερα ο επίπεδο του σακχάρου τους σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αντλίες ινσουλίνης ή τις πολλαπλές καθημερινές ενέσεις.

Η επικεφαλής της έρευνας Καθηγήτρια Helen Murphy, από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA, δήλωσε: «Παρά τα καλύτερα συστήματα παρακολούθησης του σακχάρου στο αίμα και την παροχή ινσουλίνης, οι αλλοιωμένες διατροφικές συμπεριφορές και οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σημαίνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες δυσκολεύονται να επιτύχουν τους συνιστώμενους στόχους σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ευρέως διαδεδομένες, επηρεάζοντας ένα στα δύο νεογέννητα μωρά.

Για το μωρό, αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν τον πρόωρο τοκετό, την ανάγκη για εντατική φροντίδα μετά τη γέννηση και το να είναι πολύ μεγάλο όταν γεννηθεί, γεγονός που αυξάνει τον ισόβιο κίνδυνο υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Τα χαμηλά σάκχαρα στο αίμα, η υπερβολική αύξηση βάρους και η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κοινά συμπτώματα ανάμεσα στις μητέρες. Θέλαμε να διερευνήσουμε πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η αυτοματοποιημένη χορήγηση ινσουλίνης».

Η ομάδα δοκίμασε μια τεχνολογία γνωστή ως Hybrid Closed-Loop ή Τεχνητό Πάγκρεας. Αποτελείται από έναν αλγόριθμο που βρίσκεται σε ένα smartphone και επικοινωνεί με τα παραδοσιακά συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης και αντλίας ινσουλίνης.

Το σύστημα προσαρμόζει τις δόσεις ινσουλίνης κάθε 10-12 λεπτά ανάλογα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι ανταποκρίνεται συνεχώς στις επίμονες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ομάδα συνέκρινε αυτήν την τεχνολογία με τα παραδοσιακά συστήματα συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης και ινσουλίνης, όπου οι γυναίκες που υποστηρίζονται από εξειδικευμένες ομάδες μητρότητας για τον διαβήτη, λαμβάνουν πολλαπλές καθημερινές αποφάσεις σχετικά με τις δόσεις ινσουλίνης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 124 έγκυοι με διαβήτη τύπου 1 ηλικίας 18-45 ετών που διαχειρίζονταν την κατάστασή τους με καθημερινή θεραπεία με ινσουλίνη. Οι μισές κατανεμήθηκαν τυχαία για τη χρήση της τεχνολογίας Hybrid Closed-Loop και οι μισές για τη χρήση της παραδοσιακής θεραπείας με ινσουλίνη (αντλίες ινσουλίνης ή μέθοδοι πολλαπλών ημερήσιων ενέσεων).

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε εννέα νοσοκομεία του NHS στην Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία και οι γυναίκες συμμετείχαν για περίπου 24 εβδομάδες (από 10-12 εβδομάδες) μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Υποστηρίχτηκε από τη Μονάδα Κλινικών Δοκιμών του Norwich και το Κέντρο Έρευνας για την Υγεία Jaeb.

Κατά μέσο όρο, οι έγκυες γυναίκες χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία Hybrid Closed-Loop για περισσότερο από το 95 τοις εκατό.

Η Murphy είπε: «Διαπιστώσαμε ότι η τεχνολογία βοήθησε στην ουσιαστική μείωση του σακχάρου στο αίμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η τεχνολογία αλλάζει το παιχνίδι, δεδομένου ότι θα επιτρέψει σε περισσότερες γυναίκες να έχουν ασφαλέστερες, πιο υγιείς, πιο ευχάριστες εγκυμοσύνες, με δυνατότητες για ισόβια οφέλη για τα μωρά τους. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας με ινσουλίνη, οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν την τεχνολογία πέρασαν περισσότερο χρόνο στο εύρος στόχου για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της εγκυμοσύνης – 68 τοις εκατό έναντι 56 τοις εκατό, που ισοδυναμεί με επιπλέον δυόμισι έως τρεις ώρες κάθε μέρα σε όλη την εγκυμοσύνη. Η εφαρμογή του ξεκίνησε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, που είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για την ανάπτυξη των μωρών.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βελτιώθηκαν σταθερά σε μητέρες σε όλες τις ηλικίες και ανεξάρτητα από τα προηγούμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ή την προηγούμενη θεραπεία με ινσουλίνη.

Αυτές οι βελτιώσεις επιτεύχθηκαν χωρίς πρόσθετα συμβάντα χαμηλής γλυκόζης στο αίμα και χωρίς πρόσθετη ινσουλίνη», πρόσθεσε.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία κέρδισαν επίσης 3,5 κιλά λιγότερο βάρος και ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν επιπλοκές της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι σημαντικό ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία είχαν επίσης λιγότερα ραντεβού στην προγεννητική κλινική και λιγότερες κλήσεις εκτός ωραρίου με ομάδες μαιευτικής κλινικής, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να εξοικονομήσει χρόνο για τις εγκύους και για τις εκτεταμένες υπηρεσίες μητρότητας.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρξε περιορισμένη πρόοδος στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα για γυναίκες με διαβήτη τύπου 1, επομένως είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που η μελέτη μας προσφέρει μια νέα επιλογή για να βοηθήσουμε τις εγκύους να διαχειριστούν τον διαβήτη τους», επισήμανε η Murphy.

«Γνωρίζουμε ότι για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1, τα αγέννητα μωρά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε μικρές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, επομένως η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα εντός των φυσιολογικών ορίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των κινδύνων για τη μητέρα και το παιδί.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι κάθε επιπλέον ώρα που δαπανάται στο εύρος στόχου του σακχάρου στο αίμα μειώνει τους κινδύνους πρόωρου τοκετού και της ανάγκης εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου ότι η τρέχουσα μελέτη ήταν πολύ μικρή για μια λεπτομερή εξέταση των αποτελεσμάτων της υγείας του μωρού και ότι τα αποτελέσματά τους είναι ειδικά για την τεχνολογία CamAPS, επομένως δεν μπορούν να προεκταθούν σε συστήματα κλειστού βρόχου. με υψηλότερους στόχους σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να μην ισχύουν για χρήση

κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αξιολόγησης Αποτελεσματικότητας και Μηχανισμού (EME), μια συνεργασία MRC και NIHR και υποστηρίχθηκε από το Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) και το Diabetes Research & Wellness Foundation (DRWF).

Περισσότερα εδώ

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Δεν είναι όλοι οι μετρητές σακχάρου αίματος το ίδιο: Κάποιοι προσφέρουν όχι μόνο ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία στα αποτελέσματα μέτρησης αλλά και μια σειρά άλλων λειτουργιών και χαρακτηριστικών που καθιστούν τη διαδικασία παρακολούθησης και κατανόησης του Διαβήτη ευκολότερη και πιο ασφαλή.
Περισσότερα

Μετρητές σακχάρου: Τί κάνει έναν μετρητή σακχάρου αίματος «καλό» – Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει

Δεν είναι όλοι οι μετρητές σακχάρου αίματος το ίδιο: Κάποιοι προσφέρουν όχι μόνο μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία στα…
Περισσότερα

Με μια απλή φόρμα, πλέον πιο κοντά από ποτέ στην απόκτηση του δικού σας συστήματος συνεχούς καταγραφής γλυκόζης

Μάθετε για τα πλεονεκτήματα του συστήματος συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και αποκτήστε το δικό σας starter kit
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επαναχρησιμοποίηση του φαρμάκου άλφα-διφθορομεθυλορνιθίνη (DFMO) μπορεί να ανοίξει πόρτες σε καινοτόμες θεραπείες στο μέλλον.
Περισσότερα

Ένα επαναχρησιμοποιημένο φάρμακο μπορεί να προσφέρει νέες δυνατότητες για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η επαναχρησιμοποίηση του φαρμάκου άλφα-διφθορομεθυλορνιθίνη (DFMO) μπορεί να ανοίξει πόρτες σε καινοτόμες θεραπείες στο μέλλον.