Η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης προσφέρει μια νέα, λιγότερο επεμβατική προσέγγιση για την αξιολόγηση του κινδύνου διαβήτη

Συντονισμός στη γλυκόζη αίματος για απλούστερη κι έγκαιρη ανίχνευση διαβήτη

Τα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν είναι απλώς ένα ενεργειακό τρενάκι, αλλά θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου διαβήτη και να σας γλιτώσουν από ένα τρύπημα βελόνας ή δύο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο εντόπισαν μια απλή, μη επεμβατική μέθοδο για την αξιολόγηση της ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα – έναν ουσιαστικό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη. Η προσέγγισή τους, βασισμένη σε δεδομένα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM), θα μπορούσε να βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση και την αξιολόγηση κινδύνου για διαβήτη χωρίς να βασίζεται σε δείγματα αίματος και δαπανηρές ή πολύπλοκες διαδικασίες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Communications Medicine.

Συχνά αποκαλούμενος «σιωπηλή επιδημία», ο διαβήτης είναι μια ολοένα και πιο διαδεδομένη παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και τις οικονομικές συνέπειες. Η έγκαιρη ανίχνευση της μειωμένης ρύθμισης της γλυκόζης –ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και του διαβήτη– είναι απαραίτητη για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τα συμβατικά διαγνωστικά εργαλεία συχνά χάνουν τα πρώιμα σημάδια επειδή βασίζονται σε περιοδικά δείγματα αίματος παρά σε συνεχή παρακολούθηση.

«Τα παραδοσιακά τεστ διαβήτη, αν και χρήσιμα, δεν αποτυπώνουν τη δυναμική φύση της ρύθμισης της γλυκόζης υπό φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε η Shinya Kuroda, καθηγήτρια στο Graduate School of Science του Πανεπιστημίου του Τόκιο και συν-συγγραφέας της τρέχουσας μελέτης.

Για να βρει μια πιο πρακτική εναλλακτική, η ομάδα στράφηκε στα CGM, μια φορητή τεχνολογία που παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας μια σαφέστερη εικόνα των διακυμάνσεων της γλυκόζης του αίματος στην καθημερινή ζωή. Στόχος τους ήταν να εντοπίσουν μια μέθοδο που βασίζεται σε CGM για την εκτίμηση της ικανότητας χειρισμού της γλυκόζης, η οποία διατηρεί σταθερά επίπεδα, χωρίς επεμβατικές διαδικασίες.

Η ομάδα ανέλυσε 64 άτομα χωρίς προηγούμενη διάγνωση διαβήτη, χρησιμοποιώντας μια συσκευή CGM, δοκιμασίες ανοχής γλυκόζης από το στόμα (OGTT) και τεστ clamp που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και του μεταβολισμού της γλυκόζης. Στη συνέχεια επικύρωσαν τα ευρήματά τους με ένα ανεξάρτητο σύνολο δεδομένων και μαθηματικές προσομοιώσεις.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι το AC_Var, ένα μέτρο των διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης, συσχετίζεται ισχυρά με τον δείκτη διάθεσης, έναν καλά εδραιωμένο προγνωστικό παράγοντα μελλοντικού κινδύνου διαβήτη. Επιπλέον, το μοντέλο των ερευνητών, το οποίο συνδυάζει το AC_Var με την τυπική απόκλιση γλυκόζης, ξεπέρασε τους παραδοσιακούς δείκτες διαβήτη –όπως τα αποτελέσματα γλυκόζης αίματος νηστείας, HbA1c και OGTT– στην πρόβλεψη του δείκτη διάθεσης.

«Με την ανάλυση των δεδομένων CGM με τον νέο μας αλγόριθμο, εντοπίσαμε άτομα με μειωμένο γλυκαιμικό έλεγχο – ακόμη και όταν τα τυπικά διαγνωστικά τεστ τα ταξινόμησαν ως «φυσιολογικά»», δήλωσε ο Kuroda. «Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε ενδεχομένως να εντοπίσουμε προβλήματα πολύ νωρίτερα, δημιουργώντας μια ευκαιρία για προληπτικές παρεμβάσεις πριν από τη διάγνωση του διαβήτη».

Η ομάδα έδειξε επίσης ότι η μέθοδος ήταν πιο ακριβής από τους συμβατικούς διαγνωστικούς δείκτες στην πρόβλεψη επιπλοκών του διαβήτη όπως η στεφανιαία νόσος. Για να διευκολυνθεί η ευρύτερη πρόσβαση σε αυτήν την προσέγγιση, η ερευνητική ομάδα έχει αναπτύξει μια διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει σε άτομα και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να υπολογίζουν εύκολα αυτούς τους δείκτες που βασίζονται σε CGM.

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα πρακτικό, προσβάσιμο εργαλείο για τον εκτεταμένο έλεγχο του διαβήτη», είπε ο Kuroda. «Επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση ανωμαλιών στη ρύθμιση της γλυκόζης, ελπίζουμε να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε την έναρξη της νόσου και να μειώσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές».

Διάβασε ακόμα:

Μπορεί η κατανάλωση μπρόκολου να μειώσει τον κίνδυνο προδιαβήτη; – Γλυκούλι

6 τρόποι για να μειώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη για καλύτερο σάκχαρο στο αίμα – Γλυκούλι

Η καθυστέρηση του διαβήτη με δίαιτα και άσκηση για τέσσερα χρόνια έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη μακροπρόθεσμη υγεία – Γλυκούλι

Η Νο 1 συνήθεια που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε προδιαβήτη – Γλυκούλι

Η συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο συνδέεται με μεγαλύτερη μείωση της HbA1c – Γλυκούλι

Οι συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης βελτιώνουν τη διαχείριση της διαβητικής κετοξέωσης – Γλυκούλι

Το αλφαβητάρι του Διαβήτη – Γλυκούλι

Μια μέρα στη ζωή ενός ατόμου με Διαβήτη τύπου 1 – Γλυκούλι

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Προδιαβήτης: Τι είναι ακριβώς – Ποια είναι η σωστή διατροφή για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη

Ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη), τα οποία συνήθως οφείλονται στην δυσλειτουργία του…