Ποια είναι τα οφέλη μακροζωίας που προσφέρουν τα φλαβονοειδή σύμφωνα με νέα μελέτη

Το τσάι, τα μούρα, η μαύρη σοκολάτα και τα μήλα σε κάνουν να ζεις περισσότερο, επιστημονικά αποδεδειγμένα
Ποια είναι τα οφέλη μακροζωίας που προσφέρουν τα φλαβονοειδή σύμφωνα με μελέτη
Portrait of girl with red hair eating an apple

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως τσάι, μούρα, μαύρη σοκολάτα και μήλα, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων και έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν περισσότερο. Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, το Πανεπιστήμιο Edith Cowan του Περθ (ECU) και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η αύξηση της ποικιλίας των φλαβονοειδών στη διατροφή σας θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD), ο καρκίνος και οι νευρολογικές παθήσεις.

Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως το τσάι, τα μύρτιλλα, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα σταφύλια, ακόμη και το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα.

Δημοσιεύτηκε στο Nature Food, η μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 120.000 συμμετέχοντες ηλικίας από 40 έως 70 ετών για περισσότερο από μια δεκαετία. Είναι η πρώτη μελέτη αυτού του είδους που υποδηλώνει ότι υπάρχει όφελος από την κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος φλαβονοειδών πέρα ​​από την απλή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας.

Ο συν-επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Aedín Cassidy από το Συν-Κέντρο για Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων και το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια στο Queen’s, δήλωσε: «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών φλαβονοειδών, ισχυρών βιοδραστικών συστατικών που υπάρχουν φυσικά σε πολλά τρόφιμα και ποτά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Γνωρίζουμε επίσης από εργαστηριακά δεδομένα και κλινικές μελέτες ότι διαφορετικά φλαβονοειδή λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, μερικά βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, άλλα βοηθούν με τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτή η μελέτη είναι σημαντική, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας και ευρύτερης ποικιλομορφίας έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση των κακών ασθενειών από ό,τι μια μόνο πηγή.

Ο ερευνητής του ECU, πρώτος συγγραφέας και συν-επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Benjamin Parmenter, έκανε την αρχική ανακάλυψη ότι μια δίαιτα πλούσια σε φλαβονοειδή είναι καλή για την υγεία. Είπε: «Η πρόσληψη φλαβονοειδών περίπου 500 mg την ημέρα συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, καθώς και με ~10% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και αναπνευστικών παθήσεων. Αυτή είναι περίπου η ποσότητα φλαβονοειδών που θα καταναλώνατε σε δύο φλιτζάνια τσάι.

Ωστόσο, όσοι κατανάλωναν την ευρύτερη ποικιλία φλαβονοειδών, είχαν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών, ακόμη και όταν κατανάλωναν την ίδια συνολική ποσότητα», εξήγησε ο Δρ. Parmenter. «Έτσι, για παράδειγμα, αντί να πίνετε μόνο τσάι, είναι καλύτερο να τρώτε μια σειρά από τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή για να συμπληρώσετε την πρόσληψή σας, επειδή διαφορετικά φλαβονοειδή προέρχονται από διαφορετικά τρόφιμα».

Ο καθηγητής Tilman Kuhn από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ ήταν επίσης ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς. Δήλωσε: «Η σημασία της ποικιλομορφίας στην πρόσληψη φλαβονοειδών δεν είχε διερευνηθεί ποτέ μέχρι τώρα, επομένως η μελέτη μας είναι πολύ σημαντική, καθώς τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με τους δημοφιλείς ισχυρισμούς ότι η κατανάλωση πολύχρωμων τροφών είναι ανεκτίμητη για τη διατήρηση της καλής υγείας. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να διατηρήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής».

Οι πρώτες διατροφικές οδηγίες για τα φλαβονοειδή δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, συνιστώντας την αύξηση της κατανάλωσης φλαβονοειδών για τη διατήρηση της υγείας. Ο Δρ. Parmenter δήλωσε: «Η μελέτη μας παρέχει τα πρώτα στοιχεία ότι μπορεί επίσης να χρειαστεί να συμβουλεύσουμε την αύξηση της ποικιλομορφίας στην πρόσληψη αυτών των ενώσεων για βέλτιστα οφέλη».

Η καθηγήτρια Aedín Cassidy δήλωσε: «Τα αποτελέσματα παρέχουν ένα σαφές μήνυμα για τη δημόσια υγεία, υποδηλώνοντας ότι απλές και εφικτές διατροφικές αλλαγές, όπως η κατανάλωση περισσότερου τσαγιού και η κατανάλωση περισσότερων μούρων και μήλων, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ποικιλίας και της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και ενδεχομένως στη βελτίωση της υγείας μακροπρόθεσμα».

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Αφορά και όσους πάσχουν από Διαβήτη ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για Covid-19;
Περισσότερα

Αφορά και όσους πάσχουν από Διαβήτη ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για Covid-19;

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5 κατά της Covid-19 για τις ηλικίες 12 ετών και…