16εκ. άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τις «ασθένειες του lifestyle»

lifestyle-diseases-600
lifestyle-diseases-600

Σε 16 εκατομμύρια εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τους νεκρούς από ασθένειες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, περιλαμβάνοντας τον διαβήτη και διάφορους τύπου καρκίνου, απευθύνοντας έκκληση να σταματήσει «η καταστροφή της δημόσιας υγείας».
Ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το πολύ αλάτι, ηζάχαρη και το λίπος έχουν προκαλέσει έκρηξη των ασθενειών που αποτελούν τις βασικές αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τη σχετική έκθεση, Σάντι Μέντις, οι «ασθένειες του lifestyle» αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία από ό,τι οποιαδήποτε άλλη γνωστή επιδημία.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, 38 εκατομμύριά ήταν οι νεκροί από καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη, ασθένειες του πνεύμονα και μια σειρά καρκίνων, με τους 16 εξ αυτών να είναι ηλικίας κάτω των 70 ετών.
«Όχι χιλιάδες αλλά εκατομμύρια είναι οι νεκροί κάθε χρόνο στα 30 τους, τα 40, τα 50 ή τα 60 τους, όχι στα 80 ή στα 90» συμπληρώνει η Μέντις.
Το 82% των θανάτων αυτών καταγράφεται σε χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, και οι περισσότεροι θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με λίγα χρήματα, αναφέρει η έκθεση.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με μόλις 1-3 δολάρια για κάθε άτομο αν εφαρμόζονταν πιο υγιείς συνήθειες.
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά:
-6 εκατομμύρια χάνουν τη ζωή τους πρόωρα λόγω καπνίσματος
-3.3 εκατομμύρια λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
-3,2 εκατομμύρια λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης
-1,7 εκατομμύρια λόγω κατανάλωσης πολύ αλατιού
Συνολικά 42 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι παχύσαρκα και ένα 84% των εφήβων δεν ασκούνται αρκετά κατέληξε η Μεντίς κάνοντας λόγο για «μια εξαιρετικά επίφοβη κατάσταση».
Πηγή: protothema.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μειώνει η χρήση μετφορμίνης τον κίνδυνο νοσηλείας και θνησιμότητας από κορωνοϊό;

Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει αν η χρήση μετφορμίνης σε ασθενείς κορωνοϊού με διαβήτη επηρεάζει την εξέλιξη του κορωνοϊού, τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα