«Αντίστροφο» εμβόλιο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1: κρίθηκε ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους

«Αντίστροφο» εμβόλιο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1: κρίθηκε ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους
«Αντίστροφο» εμβόλιο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1: κρίθηκε ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους

Ερευνητές από το City of Hope ανακοίνωσαν ότι στέφθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του «αντίστροφου» εμβολίου που ελπίζουν ότι θα αποτελέσει θεραπεία για το διαβήτη τύπου 1. Κρίθηκε δηλαδή ότι το εμβόλιο που έχουν κατασκευάσει είναι ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους.
Ο Dr. Bart Roep, PhD, και η ομάδα του έχουν κατασκευάσει ένα εμβόλιο το οποίο εμποδίζει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε περιπτώσεις όπως αυτήν που οδηγεί στο διαβήτη τύπου 1. Η διαδικασία αυτή είναι αντίστροφη από τη συνηθισμένη των εμβολίων που στοχεύουν στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να καταπολεμήσει ένα συγκεκριμένο μικρόβιο, εξ’ ου και ο όρος «αντίστροφο».
Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει ως στόχο να «επανεκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται στα βήτα κύτταρα. Αρχικά συλλέγονται από το αίμα του ασθενούς συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα που αποκαλούνται δενδριτικά. Στη συνέχεια τα κύτταρα αυτά υπόκεινται σε θεραπεία κυρίως με πεπτίδια προϊνσουλίνης και βιταμίνης D.
Στη συνέχεια τα κύτταρα αυτά εγχέονται στους ασθενείς με μια σειρά «εμβολιασμών» και μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή ενός συγκεκριμένου υποσύνολου των Τ κυττάρων, τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα (regulatory T cells, Tregs), τα οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να ρυθμίζουν την αυτοάνοση αντίδραση που καταλήγει σε διαβήτη τύπου 1.
Ο Dr. Roep είπε ότι: «Αντί να βομβαρδίσουμε το ανοσποιητικό ώστε να το καταστείλουμε, θέλουμε να διαπραγματευτούμε μαζί του, γιατί το ανοσποιητικό είναι αυτό που καταπολεμάτις ασθένειες.»

Πολλά υποσχόμενες οι πρώτες κλινικές δοκιμές

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που έγιναν σε 9 άτομα που έπασχαν πολλά χρόνια από διαβήτη τύπου 1 (στις αρχές των δοκιμών μόνο οι τρεις είχαν ποσότητες c-πεπτιδίου που μπορούσε να ανιχνευθεί, το οποίο σημαίνει ότι το πάγκρεάς τους μπορούσε ακόμη να παράγει κάποια ποσότητα ινσουλίνης).
Από τα αποτελέσματα, κρίθηκε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ερευνητές είπαν ότι δεν υπήρξαν σημάδια συστηματικής καταστολής του ανοσοποιητικού, δεν παρουσιάστηκε αλλεργία στην ινσουλίνη, και δεν αυξήθηκε ο ρυθμός απώλειας των βήτα κυττάρων στους ασθενείς που είχαν ακόμη πεπτίδιο c.
Οι ερευνητές όμως παρακολούθησαν και άλλες παραμέτρους της υγείας των συμμετεχόντων και δήλωσαν το εξής: «Είπαμε στους συμμετέχοντες ότι θα δοκιμάζαμε την ασφάλεια και την εφαρμοσιμότητα του εμβολίου, όμως ακόμη τόσα χρόνια αργότερα, αυτοί που έλαβαν τη θεραπεία συνεχίζουν να έχουν τις χαμηλότερες τιμές της HbA1c που είχαν ποτέ, ενώ πάσχουν από διαβήτη κατά μέσο όρο για 13 χρόνια. Το περίεργο αυτό φαινόμενο μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει ανάπλαση των βήτα κυττάρων (ίσως αυτό συμβαίνει όταν εμποδιστεί η επίθεση του ανοσοποιητικού), ή αναζωογόνηση αδρανών βήτα κυττάρων
Αντίθετα με τις περισσότερες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οι οποίες στοχεύουν στις αρχικές φάσεις της ασθένειας, το εμβόλιο αυτό στοχεύει στην αντιμετώπιση της κατάστασης αφού έχει ολοκληρωθεί η επίθεση του ανοσοποιητικού.

Η επόμενη φάση

Το επόμενο βήμα μετά την αρχική επιτυχία ως προς την ασφάλεια, είναι να γίνουν δοκιμές σε άτομα που βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο της ασθένειας και στα οποία υπάρχει ακόμη παραγωγή πεπτιδίου c. Οι ερευνητές ελπίζουν πως θα καταφέρουν να σταματήσουν την καταστροφή των βήτα κυττάρων από το ανοσοποιητικό.
Μιας και ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, είναι πιθανό ότι η θεραπεία θα πρέπει να προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Αναμένουμε περισσότερα νέα από αυτήν την πρωτοπόρα προσέγγιση.
Πηγή: Diabetes Daily

Total
102
Shares
Σχετικά άρθρα