Χάπι για ταυτόχρονη θεραπεία Αλτσχάιμερ και διαβήτη

Κοντά σε θαυματουργό φάρμακο, το οποίο θα μπορούσε να καταπολεμήσει την ίδια στιγμή και τη νόσο Αλτσχάιμερ και το διαβήτη
νόσο Αλτσχάιμερ και το διαβήτη

Κοντά σε θαυματουργό φάρμακο, το οποίο θα μπορούσε να καταπολεμήσει την ίδια στιγμή και τη νόσο Αλτσχάιμερ και το διαβήτη, βρίσκονται επιστήμονες! Η πλειονότητα των ασθενών με Alzheimer έχουν είτε διαβήτη τύπου 2 ή δυσανεξία στη γλυκόζη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι οριακά διαβητικοί.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια χημική αλληλεπίδραση συνδέει δύο καταστροφικές πρωτεΐνες οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στην εμφάνιση των 2 ασθενειών, αυξάνοντας την ελπίδα ότι Αλτσχάιμερ και διαβήτης θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα.

Οι επιστήμονες βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με μια κούρσα ενάντια στο χρόνο για να αναπτύξουν μια ισχυρή θεραπεία που νικάει αυτές τις τοξικές πρωτεΐνες. Δυστυχώς οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ αυξάνονται δραματικά κάθε χρόνο ενώ ο διαβήτης χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή επιδημία της εποχής μας.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο Αμερικανός επιστήμονας Δρ Jie Zheng και μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Άκρον, Οχάιο. Μιλώντας στην Daily Express είπε: «Είναι δυνατή μια θεραπεία και για τις δύο ασθένειες με ένα χάπι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Επειδή και οι δύο ασθένειες έχουν παρόμοιες βιολογικές και δομικές λειτουργίες, έχουμε στόχο αυτό να σχεδιάσουμε ένα κοινό φάρμακο για να επιτεθεί στα τοξικά πεπτίδια και να τους αποτρέψει τη συσσώρευση».
Η ανώμαλη συσσώρευση πεπτιδίων πρωτεΐνης Αβ συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer, ενώ μια ανώμαλη συσσώρευση των ανθρωπίνων αμυλοειδών πολυπεπτιδιών νησίδος ή hIAPP συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα υπερχαπάκι – θεραπεία θα μπορούσε να σταματήσει αυτή τη τοξική συγκέντρωση, αναστέλλοντας την αλληλεπίδρασή τους και παρέχοντας την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία και για τις δύο ασθένειες. Οι περισσότεροι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ έχουν διαβήτη τύπου 2 ή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.
Ταυτόχρονα, μελέτες δείχνουν ότι πάσχοντες από διαβήτη ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ. Ένας λόγος είναι ότι ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία θρέφουν τα κύτταρα και τα νεύρα. Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ υποστήριξε τον Δρ Zheng για να αναπτύξει μια νέα γενιά φαρμάκων για να εμποδίσει και τις δύο ασθένειες να αναπτυχθούν.
Κορυφαίος ερευνητής του Alzheimer Καθηγητής Christian Hölscher του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, δήλωσε: «Ξέρουμε από παλιά ότι ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. Αυτό το συναρπαστικό ερευνητικό έργο μπορεί να βελτιώσει πραγματικά την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Αμερικανική έρευνα απέδειξε ότι το αλκοόλ, το κάπνισμα και η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να βλάψει συνολικά τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Στα πειράματα, οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο συνδέθηκαν με τη συρρίκνωση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου. Ο διαβήτης, μια άλλη ασθένεια που συνδέεται με τον τρόπο ζωής, συνδέεται επίσης με την εγκεφαλική υγεία, σύμφωνα με την μελέτη.
Η ερευνητική ομάδα αισιοδοξεί ότι τα πορίσματά της θα βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους από την άνοια. Χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα, εμπειρογνώμονας του Ηνωμένου Βασιλείου Αλτσχάιμερ, δήλωσε: «Αυτό που είναι καλό για την καρδιά σας είναι καλό για το κεφάλι σας». Ο Δρ Κέβιν Κινγκ, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ήδη αγγειακούς παράγοντες κινδύνου που βλάπτουν τον εγκέφαλο και μπορούν να οδηγήσουν σε γνωστική εξασθένηση. Αλλά τα ευρήματα μας δίνουν μια πιο συγκεκριμένη ιδέα για τη σχέση μεταξύ των ειδικών αγγειακών παραγόντων κινδύνου και της υγείας του εγκεφάλου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οπότε εστιάζουμε στην πρόληψη».
Ο ειδικός ακτινολογίας δρ King, του Keck School of Medicine στο Λος Άντζελες, πιστεύει ότι πως οι μαγνητικές ρουτίνας μπορούν να εντοπίσουν τον κίνδυνο της άνοιας. «Στο μέλλον, θα μπορέσουμε να παρέχουμε πληροφορίες στους ασθενείς σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και την υγεία του εγκεφάλου τους με απλές μαγνητικές. Και δεδομένου ότι δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχουν αυτή την υπηρεσία σε πολλά κέντρα».
ΠΗΓΗ: http://www.typosthes.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα