ΔΕΙΓΜΑ ΑΡΘΡΟΥ ADVERTORIAL ΜΕ ΧΟΡΗΓΟ

ξαναζεσταμένο ρύζι

deigma-advertorial
Υπάρχουν τροφές που όλοι μας συνδέουμε ενστικτωδώς με το ρίσκο της τροφικής δηλητηρίασης – ωμό κοτόπουλο, ωμά αυγά, θαλασσινά και όστρακα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως τροφές όπως το ρύζι, τα μακαρόνια – τροφές αμυλώδεις με υψηλή υγρασία στο περιεχόμενό τους – είναι επίσης επικίνδυνες.

Πολλοί από εμάς αγνοούμε παντελώς τον κίνδυνο που υπάρχει τρώγοντας ρύζι που το έχουμε μαγειρέψει και το έχουμε ξαναζεστάνει.

Το ρύζι περιέχει ένα βακτήριο, το Bacillus cereus, το οποίο εμφανίζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Το βακτήριο αυτό βρίσκεται στο έδαφος και πολλές φορές το συναντάμε σε τροφές που φύονται, όπως τα όσπρια και τα δημητριακά. Σε συνθήκες απώλειας υγρασίας (όπως για παράδειγμα στη συσκευασία του ρυζιού), το βακτήριο παραμένει σε σπόρους. Οι σπόροι παραμένουν ανενεργοί μέχρι να προσθέσουμε νερό, οπότε αρχίζουν να φυτρώνουν κ να μεγαλώνουν.
Δυστυχώς, η διαδικασία του μαγειρέματος δεν αρκεί για να σκοτώσει τους σπόρους και τις τοξίνες που παράγονται και τα βακτήρια αναπτύσσονται από τους σπόρους όταν το ρύζι μείνει σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν τα τρόφιμα μαγειρεύονται και συντηρούνται σωστά δεν υπάρχει πρόβλημα. Έτσι λοιπόν, αν δεν φάτε το ρύζι μόλις το μαγειρέψετε, πρέπει να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο –όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτό δεν θα σκοτώσει τα βακτήρια αλλά θα επιβραδύνει την ανάπτυξή τους – οποιαδήποτε ποσότητα ρυζιού πρέπει να πετιέται μετά από 3 μέρες.
Συμβουλές για το ρύζι:

  • Ιδανικά, σερβίρετε το ρύζι μόλις το μαγειρέψετε.
  • Αν αυτό είναι αδύνατο, βάλτε το ρύζι στο ψυγείο άμεσα (μέσα σε 1 ώρα).
  • Μην αφήσετε το ρύζι στο ψυγείο περισσότερο από μια μέρα πριν το ξαναζεστάνετε.
  • Όταν ξαναζεσταίνετε το ρύζι, βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί παντού και ομοιόμορφα.
  • Μην ξαναζεσταίνετε το ρύζι πάνω από 1 φορά.

Γενικές συμβουλές για την αποφυγή του Bacillus cereus:

  • Κρατήστε τη ζεστή τροφή, ζεστή (πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου) και την κρύα, κρύα (κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου). Πετάξτε οτιδήποτε έχει μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από 4 ώρες.
  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν και αφού μαγειρέψετε και πριν φάτε.
  • Ξεχωρίστε τις ωμές από τις μαγειρεμένες τροφές στο ψυγείο. Βάλτε τις ωμές τροφές στο κάτω μέρος του ψυγείου, σκεπασμένες. Μην επιτρέπετε στις ωμές τροφές να έρχονται σε επαφή με αυτές που είναι έτοιμες για κατανάλωση.
  • Κρατήστε το κοτόπουλο και τα σκεύη καθαρά. Πλύνετε τα σκεύη και τις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με την ωμή τροφή.

GlykouliGr
deigma-advertorial

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» της Novo Nordisk Hellas συμμετείχε στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας 2022.

η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» έδωσε το παρών στο δρομικό γεγονός του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας 2022.