«Χριστούγεννα Πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου», ημέρες χαράς γιορτής και απόλαυσης. Όταν λέμε απόλαυση εννοούμε βέβαια και τον μεγάλο «Πειρασμό»των γλυκών.
Μικροί και μεγάλοι ακόμα και αυτοί που κάνουν κάποια δίαιτα περιμένουν τις ημέρες αυτές για να ξεφύγουν.
Ισχύει άραγε για όλους αυτό; Ισχύει άραγε και για τους διαβητικούς;
Η διατροφή θεωρείτε ακρογωνιαίος λίθος στη ρύθμιση του ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις το άτομο με διαβήτη μπορεί να καταναλώσει μεγάλο εύρος τροφών ,μέσα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, την οποία άλλωστε στην πραγματικότητα θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι ανεξάρτητα από το αν έχουν η όχι διαβήτη. Μέσα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής, καλό είναι να υπάρχει ποικιλία και ισορροπία μεταξύ των διαφόρων συστατικών της τροφής
Για τους διαβητικούς πρέπει να εστιάσουμε στους υδατάνθρακες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται λόγω σύγχυσης που μπορεί να προκληθεί με την χρήση των όρων όπως υδατάνθρακες και σάκχαρα. Η λέξη σάκχαρα αναφέρεται στους απλούς υδατάνθρακες, δηλαδή μια υποκατηγορία υδατανθράκων.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Στις ετικέτες των συσκευασιών.
Υπάρχουν εταιρίες τροφίμων οι οποίες στην προσπάθεια τους να κάνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα τους (τρόφιμα, γλυκά, μπισκότα χυμούς, σοκολάτες κλπ ) δηλώνουν μόνον τα σάκχαρα και όχι το σύνολο υδατανθράκων, ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος τους διαβητικούς. Το είδος των υδατανθράκων έχει επίσης σημασία π.χ. είναι καλύτερα να προτιμάμε μακαρόνια και μάλιστα al dente παρά ψωμί, γιατί τα πρώτα έχουν μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με ισοδύναμη ποσότητα ψωμιού και επομένως ανεβάζουν λιγότερο το μεταγευματικό σάκχαρο. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοούμε την ποσότητα.
Τι γίνετε όμως με την ζάχαρη και τα γλυκά ;
Σύμφωνα με τις σύγχρονες απόψεις η κατανάλωση γλυκών δεν απαγορεύεται στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στο είδος και την ποσότητα του επιδορπίου που πρόκειται να καταναλωθεί. Τα γλυκά είναι συνήθως πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπος, συστατικά που ευθύνονται για την αύξηση του μεταγευματικού σακχάρου και την πρόσληψη θερμίδων.
Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία ανάπτυξη των γλυκαντικών ουσιών – τεχνητών και φυσικών (ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο, μαλτοδεξτρόζη, σορβιτόλη, σουκραλόζη, στέβια), όσο και των προϊόντων τύπου “light”, οδήγησε στην παραγωγή πολλών νέων προϊόντων, ανάμεσα στα οποία παγωτά και επιδόρπια, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη. Αν και τα προϊόντα αυτά απευθύνονται κυρίως σε άτομα που προσέχουν το βάρος τους ή θέλουν να χάσουν μέρος του βάρους τους, μπορούν να καταναλωθούν και από ένα διαβητικό άτομο.
Τα γλυκά, ωστόσο, είναι τροφές οι οποίες παρ’ όλο που δεν προσφέρουν συνήθως απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό, ικανοποιούν το αίσθημα της απόλαυσης και αποτελούν πραγματικό «πειρασμό». Γι’ αυτό, παρά τις όποιες απαγορεύσεις, καταναλώνονται συχνά και από τα διαβητικά άτομα. Το άτομο με διαβήτη πρέπει να προσέξει την ποσότητα του γλυκού που θα καταναλώσει, να πάρει τη σωστή δόση του φαρμάκου και να συνυπολογίσει την τιμή του σακχάρου πριν από τη λήψη του γλυκού αλλά και την ενδεχόμενη άσκηση που πρόκειται να ακολουθήσει, ώστε ο γλυκός πειρασμός να μη καταλήξει με πικρή επίγευση.
Η κατανάλωση τροφών για διαβητικά άτομα με επιπρόσθετη φρουκτόζη έχει βρεθεί ότι προκαλεί αύξηση των τριγλυκεριδίων του αίματος. Τα παραδοσιακά γλυκά των εορτών, ο κουραμπιές , το μελομακάρονο, η βασιλόπιττα ,μπορούν να καταναλωθούν σε μικρή ποσότητα, άλλωστε το κλασικό μέγεθος είναι περίπου 50gr , είναι ιδανικό. Μπορούμε να παρασκευάσουμε τους κουραμπιέδες με γλυκαντική ουσία και να τους πασπαλίσουμε με το ίδιο υλικό. Η διαφορά ανάμεσα στον κουραμπιέ και το μελομακάρονο είναι, ότι ο πρώτος έχει ζάχαρη και κορεσμένο λίπος λόγω βουτύρου, ενώ το μελομακάρονο έχει μέλι και ελαιόλαδο, τα οποία είναι ποιο υγιεινά. Και για τα δυο όμως χρειάζεται μέτρο, αφού μια μπουκιά μας αποδίδει αντιστρόφως ανάλογα προς το μέγεθος θερμίδες. Η βασιλόπιττα καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και δεν υπάρχει λόγος να στερηθεί κάποιος ένα μικρό κομμάτι στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Αφού όμως η ζάχαρη που είναι και η βενζίνη του εγκεφάλου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα δεν απαγορεύεται, ας την προτιμήσουμε με τον σωστό τρόπο και με μέτρο, διότι έχει παρατηρηθεί ότι όσοι χρησιμοποιούν προϊόντα με γλυκαντικά η light πολύ συχνά υπερβάλουν, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά πολύ του προσλαμβανομένου λίπους. Επιπλέον τα προϊόντα με γλυκαντικές ουσίες είναι ακριβότερα, πολλές φορές η τιμή τους είναι τετραπλάσια.
Παν μέτρον άριστον!
Καλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα για όλους και εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει στον καθένα μας ότι επιθυμεί!
*Η Μαριάννα Σταματιάδου είναι ιατρός παθολόγος, λιπιδιολόγος, διατροφολόγος – διαβητολόγος.
Πηγή: http://www.thebest.gr