Λάχανο : Ενα φυσικό φάρμακο για τον καρκίνο και το διαβήτη

λάχανο

Το ισχυρό  λάχανο, το οποίο συνδέεται στενά με άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, έχει μια μακρά ιστορία στα τρόφιμα και στα φάρμακα.

Για παράδειγμα, οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν συνήθως λάχανο ή χυμό λάχανο για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας ή της δηλητηρίασης από μανιτάρια, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατανάλωναν λάχανο πριν από τα γεύματα για να μειώσει τα μεθυστικά αποτελέσματα του κρασιού.
Οι Βρετανοί έφεραν ακόμα το λάχανο στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δεδομένου οτι τα φύλλα του χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπεία για τα πόδια και  με επίδεσμους στα έλκη.
Το λάχανο με τα θρεπτικά συστατικά που έχει αποτελεί ένα πολύ ισχυρό φάρμακο.
Οφέλη για την υγεία
Όλα τα λάχανα, συμπεριλαμβανομένου του λευκού λάχανου περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φυτοθρεπτικά συστατικά που μάχονται την ασθένεια του καρκίνου, όπως οι πολυφαινόλες και τα γλυκοσινολικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  Asian Pacific  για την πρόληψη του καρκίνου το 2013 διαπίστωσε ότι «τα κεφάλια του λάχανου θα μπορούσαν  να συμβάλουν ως πηγές  με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που σχετίζονται με την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως στον καρκίνο και τη στεφανιαία νόσο. »
Από όλα τα λάχανα που δοκιμάζονται από τους επιστήμονες, το κόκκινο λάχανο περιείχε τις πιο αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ οι Κινέζοι, Σαβοΐας υποστηρίζουν ότι και τα πράσινα λάχανα περιείχαν τις ισχυρότερες αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διαφοροποίηση των τύπων λάχανου που καταναλώνουμε μπορούν να μεγιστοποιήσουν την πρόσληψη φυτοχημικών ουσιών.
Αντιδιαβητικά οφέλη 
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 διαπίστωσε ότι οι διαβητικοί αρουραίοι που ταΐστηκαν  με εκχύλισμα κόκκινου λάχανου για 60 ημέρες παρουσίασαν μειωμένη αρτηριακή πίεση ως προς τα επίπεδα της γλυκόζης, αποκαταστάθηκε η νεφρική λειτουργία και  είχαν βελτιωμένη απώλεια βάρους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα αποτελέσματα και στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες στα αντιϋπεργλυκαιμικά λάχανα που προσφέρουν μια πιθανή θεραπευτική πηγή για τη θεραπεία του διαβήτη. Ωστόσο, το λάχανο είναι επίσης μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών, το οποίο είναι γνωστό για την πρόληψη του διαβήτη, δεδομένου ότι βοηθά να επιβραδύνει την απορρόφηση του σακχάρου, ως μεγάλη πηγή βιταμινών C και Κ.
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα πράσινο λάχανο περιέχει περίπου 47% της συνιστώμενης ημερήσια πρόσληψη (ΕΑΚ) της βιταμίνης C και 102% της RDI της βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη C είναι, φυσικά, ένα ουσιαστικό αντιοξειδωτικό που παρέχει το ανοσοποιητικό σύστημα με την πρώτη γραμμή της άμυνας κατά της εισβολής παθογόνων. Είναι επίσης καλό για το δέρμα και τα μαλλιά, και αποτρέπει την επιτάχυνση της γήρανσης. Η βιταμίνη Κ, από την άλλη πλευρά, βοηθά την πήξη του αίματος και διατηρεί την υγεία των οστών.
Όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν αυτές τις δύο βιταμίνες, αν και ορισμένα περιέχουν περισσότερο από άλλα. Το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C, ενώ το κατσαρό λάχανο και το σπανάκι είναι οι αδιαμφισβήτητοι βασιλιάδες της βιταμίνης Κ.
Το λάχανο περιέχει μέτριες ποσότητες και των δύο με ιδιότητες απώλειας βάρους. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες, δεν περιέχει καθόλου λίπος, είναι χαμηλό στον γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, το λάχανο είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να ενσωματωθεί σε μαγειρευτά φαγητά και σούπες.
Πηγή: http://ygeiapress.blogspot.gr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
cibo
Περισσότερα

Οι φυτικές ίνες «θωρακίζουν» τους εφήβους

Oι έφηβοι που καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως π.χ. λαχανικά, μαύρο ψωμί ή άλλα προϊόντα ολικής άλεσης, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

γυμναστική, διαβητης, παχυσαρκία, υγεια, γλυκουλι, glykouli, glykouligr, γλυκοζη, ασκηση
Περισσότερα

Οι γυναίκες που κάνουν γυμναστική με βάρη διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν περίπου 100.000 νοσοκόμες για διάστημα οκτώ ετών. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι γυναίκες…