Πώς να καταπολεμήσετε τις φλεγμονές

φλεγμονές διατροφή

Οι φλεγμονές στον οργανισμό έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση διάφορων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Προκειμένου να καταπολεμήσουμε τις φλεγμονές και κατ’ επέκταση να φροντίσουμε την υγεία του οργανισμού μας, καλό είναι να ακολουθούμε 6 διατροφικούς – και όχι μόνο – κανόνες.
1. Η μείωση του βάρους και η πρόσληψη βιταμίνης D μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονών σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research.
2. Η κοινωνικοποίηση έχει ευεργετική επίδραση και στην υγεία μας. Το αίσθημα της μοναξιάς συμβάλλει στη δημιουργία κυτταρικών φλεγμονών που με τη σειρά τους αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
3. Τα μπαχαρικά επίσης έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και κυρίως τα πικάντικα, όπως ο κουρκουμάς, το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ.
4. Αντιφλεγμονώδη δράση έχουν και οι τροφές που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι.
5. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των πρωτεϊνών που καταναλώνουμε επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονών στον οργανισμό. Η μειωμένη κατανάλωση πρωτεϊνών συνολικά έχει συνδεθεί με την εμφάνιση λιγότερων φλεγμονών στον οργανισμό. Όσον αφορά τις τροφές – πηγές πρωτεϊνών που συνδέονται με αυξημένη εμφάνιση φλεγμονών, αυτές είναι το κόκκινο και λευκό κρέας.
6. Μειώνοντας την πρόσληψη των ω-6 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το βαμβακέλαιο και στα κορεσμένα λιπαρά μειώνουμε και την πιθανότητα πρόκλησης φλεγμονής. Αντίθετα, αντιφλεγμονώδη δράση έχουν οι τροφές που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά, όπως είναι το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλες), τα καρύδια, ο λιναρόσπορος.
Πηγή: http://www.altsantiri.gr/

Total
9
Shares
Σχετικά άρθρα
Αμφιλεγόμενα θέματα για τη διατροφή στο Διαβήτη - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Αμφιλεγόμενα θέματα για τη διατροφή στο Διαβήτη

Πολλά είναι, κατά καιρούς, τα αμφιλεγόμενα θέματα που σχετίζονται με την κατάλληλη διατροφή στο διαβήτη, και αφορούν τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων που βοηθούν ή όχι στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.