Η καλή μάσηση της τροφής βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους

Είναι γνωστό ότι είναι καλό να μασάμε καλά το φαγητό που τρώμε. Όταν μασάμε καλά και παίρνουμε ώρα για να καταναλώσουμε την τροφή μας, αποφεύγουμε να πάρουμε βάρος.

Η καλή μάσηση της τροφής θεωρείται ότι αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας στο μεταβολισμό του φαγητού και την κινητικότητα του εντέρου. Έτσι αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας στο σώμα μετά την κατανάλωση φαγητού, μια διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή.

Πρόσφατη έρευνα ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της μάσησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και της θερμογένεσης. Οι ερευνητές είχαν ήδη αποδείξει το γεγονός ότι η μάσηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνει τη θερμογένεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην σπλαχνική περιοχή της κοιλιάς.

Είναι γνωστό ότι η θερμογένεση αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας πάνω από το βασικό επίπεδο νηστείας και αποτρέπει την αύξηση βάρους. Η Dr. Yuka Hamada και ο καθηγητής Naoyuki Hayashi από το Πανεπιστήμιο Waseda στην Ιαπωνία, επέλεξαν να διερευνήσουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο η θερμογένεση που προκαλείται από τη μάσηση οδηγεί σε καλύτερη πέψη και δραστηριότητα που σχετίζεται με την απορρόφηση.

Ο καθηγητής Naoyuki Hayashi είπε ότι: «Δεν ήμασταν σίγουροι αν η μερίδα του φαγητού που έμπαινε στην πεπτική οδό συνέβαλε στην αύξηση της θερμογένεσης που παρατηρείται μετά από αργή μάσηση.

Για να προσδιορίσουμε την αργή μάσηση ως αποτελεσματική επιστημονική μέθοδο διαχείρισης βάρους, έπρεπε να μελετήσουμε το θέμα αυτό εις βάθος.»

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια και περιλάμβανε υγρή τροφή για να αποκλειστεί η επίδραση της τροφομάζας.

Στο πρώτο στάδιο, οι εθελοντές κατάπιναν 20 ml υγρής τροφής ανά 30 δευτερόλεπτα, όπως θα έκαναν αν έτρωγαν κανονικά. Στο δεύτερο στάδιο, οι εθελοντές απλώς διατήρησαν τα 20ml υγρής τροφής στο στόμα τους για 30 δευτερόλεπτα πριν καταπιούν.

Στο τελευταίο στάδιο, οι συμμετέχοντες μάσησαν τα 20ml υγρής τροφής, μασούσαν μια φορά ανά δευτερόλεπτο για 30 δευτερόλεπτα πριν καταπιούν. Οι ερευνητές μέτρησαν μεταβλητές όπως η πείνα, η αίσθηση κορεσμού, η θερμογένεση, η σπλαχνική κυκλοφορία και η παραγωγή αερίων πριν και μετά τις δοκιμές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πείνα και η αίσθηση κορεσμού δεν διέφεραν μεταξύ των τριών σταδίων.

Ωστόσο, ο καθηγητής Hayashi αποκάλυψε ότι «Ανακαλύψαμε ότι η θερμογένεση, ή η παραγωγή ενέργειας, αυξήθηκε μετά την κατανάλωση του γεύματος, και αυξανόταν με την διάρκεια κάθε προσομοίωση γεύσης και με την διάρκεια του μασήματος.

Αυτό σημαίνει ότι ασχέτως της μάζας φαγητού, τα στοματικά ερεθίσματα που σχετίζονται με την διάρκεια της γεύσης της τροφής στο στόμα και τη διάρκεια της μάσησης, αύξησαν τη θερμογένεση.»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μάσηση και η διατήρηση του φαγητού στο στόμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αύξησαν την εναλλαγή αερίων, την οξείδωση πρωτεϊνών και την κυκλοφορία του αίματος στην σπλαχνική αρτηρία. Η αρτηρία αυτή παρέχει αίμα στα όργανα της πέψης, έτσι βελτιώνεται η κινητικότητα του λεπτού εντέρου.

Ο καθηγητής Hayashi κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Αν και η διαφορά στην κατανάλωση ανά γεύμα είναι μικρή, η συνολική επίδραση από τα γεύματα ολόκληρου του χρόνου είναι σημαντική».

Η έρευνα γενικά κατέληξε ότι η καλή μάσηση της τροφής, και άρα η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποτρέψουν την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Έτσι υποδεικνύεται ότι η καλή μάσηση της τροφής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποτελέσει επιστημονική μέθοδο διαχείρισης βάρους.

Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα