Περισσότερες γυναίκες από ποτέ παρουσιάζουν διαβήτη παγκοσμίως

γυναίκες

Οι γυναίκες αποτελούν το μεγάλο θύμα του διαβήτη, όπως αναφέρει νέα μεγάλη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Όταν σκέφτεσαι παγκόσμια κρίση υγείας, το μυαλό σου αμέσως πηγαίνει σε ασθένειες όπως ο ιός Έμπολα και ο Ζήκα. Αλλά, τώρα, στην εποχή μας, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μία ασθένεια περισσότερο οικεία σε εμάς, τον διαβήτη.
Μία νέα έκθεση της ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, αποκάλυψε ότι εκτιμάται πως 422 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από διαβήτη, μία κατάσταση που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μίας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρόκειται για τον τετραπλάσιο αριθμό σε σχέση με αυτόν του 1980, όταν μόνο 180 εκατομμύρια άνθρωποι εμφάνιζαν τη νόσο αυτή.
Ταυτόχρονα, τα νούμερα για τις γυναίκες σε σχέση με το διαβήτη, δημιουργούν περεταίρω ανησυχία. Σήμερα, περίπου to 8% των γυναικών έχει διαβήτη. Αν αυτό συνεχιστεί, μέχρι το 2025 ο αριθμός των ενηλίκων με διαβήτη θα ξεπεράσει τα 700 εκταμμύρια παγκοσμίως. Μέχρι τότε, 12,8% των ανδρών και 10,4% των γυναικών πιστεύεται ότι θα πάσχουν από αυτή τη νόσο.
Η έκθεση δεν διευκρίνιζε αν επρόκειτο για διαβήτη τύπου 1 ή 2, αν και σημείωνε ότι ο τελευταίος-που συνδέεται με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές επιλογές- ήταν πιο συνηθισμένος. Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης τύπου 1 γενικά συναντάται σε νέα παιδιά, καθώς όσοι πάσχουν από αυτόν δεν παράγουν αρκετή ποσότητα ινσουλίνης.
Η ασθένεια μεταδίδεται αστραπιαία σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπου η διάγνωση και η αντιμετώπισή της είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με την Αμερική και την Ευρώπη. Γενικά, η έκθεση αναφέρει ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των σχετιζόμενων με τη νόσο παραγόντων κινδύνου, όπως το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες παίζουν ρόλο.
Εν συντομία: Όταν διατηρείς μία υγιεινή διατροφή και αθλείσαι, μπορείς να προστατευθείς από την επιδημία, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία ζεις.
Πηγή: http://www.shape.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα