Λίγα λόγια για τον Σακχαρώδη διαβήτη
Σακχαρώδης διαβήτης, ή διαβήτης τύπου 2, ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το καλύτερο καύσιμο του οργανισμού που είναι η γλυκόζη. Στην πραγματικότητα η κατάσταση αυτή περιγράφεται από την «αντίσταση στην ινσουλίνη», μία ορμόνη η οποία ξεκλειδώνει τις πόρτες των κυττάρων και επιτρέπει στο ζάχαρο του αίματος να μετατραπεί σε ενέργεια από τον οργανισμό.
H θρεπτική αξία του γιαουρτιού
Το γιαούρτι αποτελεί μία εξαιρετική πηγή τόσο υδατανθράκων, όσο και των απαραίτητων πρωτεϊνών. Ο συνδυασμός αυτός είναι ιδανικός γιατί δίνει ταυτόχρονα ενέργεια και περιορίζει το αίσθημα της πείνας. Στο γιαούρτι όμως βρίσκουμε και πολλά άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία εάν και λαμβάνονται σε μικρότερες ποσότητες είναι καταλυτικής σημασία για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος. Σε αυτά ανήκουν: το ασβέστιο για την υγεία των οστών, η βιταμίνη D για τα οστά, το ανοσοποιητικό και όχι μόνο, το μαγνήσιο για το μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα, η βιταμίνη Β12 για το νευρικό σύστημα και την καρδιά και άλλα πολλά. Παρά τη σημαντική θρεπτική του αξία όμως στο γιαούρτι περιέχονται και “λιγότερο οφέλιμα” λιπαρά ζωϊκής προέλευσης τα οποία αφθονούν στη σύγχρονη διατροφή. Έτσι όταν επιλέγεται γιαούρτι προτιμήστε:
– Ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι.
– Με φρούτα και μέλι που θα προσθέσετε εσείς.
– Ατομική συσκευασία των 250γρ. περίπου.
– Χωρίς πέτσα.
– Χωρίς λιπαρά ή χαμηλό σε λιπαρά (μεταβείτε σταδιακά για να συνηθίσετε τη γεύση).
– Χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
Εάν υπολογίζετε τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε, να θυμάστε πως 1 ατομική συσκευασία γιαουρτιού περίπου 15γρ., δηλαδή 1 ισοδύναμο.
Πώς συνδυάζονται το γιαούρτι και ο διαβήτης τύπου 2;
Καθώς τα κρούσματα του διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, συμβαδίζοντας στην ουσία με εκείνα της παχυσαρκίας, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ανεύρεση διατροφικών λύσεων που θα ενσωματωθούν με επιτυχία στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των ενδιαφερομένων. Κάπως έτσι οι ειδικοί άρχισαν να παρατηρούν πως η κατανάλωση γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών, αλλά όχι των υπόλοιπων γαλακτοκομικών, συνδέεται με καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου αλλά και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
Πιο συγκεκριμένα, μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα μελετών από την Ευρώπη και την Αμερική δείχνουν πως άτομα με χρόνια κατανάλωση γιαουρτιού εμφανίζουν από 30% έως και 18% αντιστοίχως χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με άτομα που δεν το «αγαπούν». Μάλιστα, ειδικότερες έρευνες υποστηρίζουν πως γιαούρτια εμπλουτισμένα είτε με βιταμίνη D, είτε με προβιοτικά (καλοί μικροοργανισμοί εντέρου), οδηγούν σε ακόμη καλύτερο έλεγχο των τιμών ζαχάρου απ’ ότι με «απλά» γιαούρτια. Τα δεδομένα που μόλις αναφέραμε αφορούν την ημερήσια κατανάλωση μίας ατομικής συσκευασίας γιαουρτιού.
Που οφείλει το γιαούρτι την προστατευτική του δράση;
Η προστατευτική δράση του γιαουρτιού έναντι του διαβήτη τύπου 2, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο που οφείλεται. Οι επιστήμονες δεν μπορούν παρά να κάνουν μόνο υποθέσεις:
– Η πρωτεΐνη του ορού των γαλακτοκομικών επιδρά στο μηχανισμό «αντίστασης» της ινσουλίνης.
– Το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το μαγνήσιο υποστηρίζουν το μεταβολισμό της ενέργειας και του ζαχάρου.
– Τα προβιοτικά του γιαουρτιού περιορίζουν μεταβολικούς παράγοντες όπως είναι η χοληστερόλη.
– Η βιταμίνη D έχει άμεση επίδραση στη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και στη μετέπειτα αξιοποίηση της από το σώμα.
– Το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει ένα λιγότερο θρεπτικό και πλούσιο σε θερμίδες γεύμα, συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο του βάρους.
Κλείνοντας, το γιαούρτι δεν αποτελεί μία τροφή που κάνει «θαύματα». Αυτό σημαίνει πως για να παρατηρήσετε τα οφέλη του στο ζάχαρο και την υγεία σας, θα πρέπει να το καταναλώνετε πάντα στα πλαίσια ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, φυσική δραστηριότητας και λήψης της φαρμακευτικής σας αγωγής.
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Πηγή: http://www.healthview.gr
Σχετικά άρθρα
Φάκελος Σαρακοστιανά: Τι να προσέξουν τα άτομα με διαβήτη
Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής και μαζί της η περίοδος της νηστείας μέχρι…
Τα φύλλα του μάνγκο σύμμαχοι στο διαβήτη και την υπέρταση!
Τα φύλλα του μάνγκο μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά για το διαβήτη, την υπέρταση και άλλες ασθένειες, δήλωσε σε…
Όσπρια, ο διατροφικός θησαυρός
Χάρη στις θρεπτικές τους ιδιότητες τα όσπρια ανεβαίνουν σε ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κλίμακα των υπερτροφών. Βάλτε τα, λοιπόν, στο τραπέζι σας.
Δύο διατροφικές αλλαγές που μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη
Λιγότερο κόκκινο κρέας σε συνδυασμό με περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα περιορίζουν τον κίνδυνο διαβήτη