Αναπνευστικές ασκήσεις με τη μέθοδο IMST οφελούν την υγεία της καρδιάς εξίσου με τη λήψη φαρμάκων, σύμφωνα με νέα έρευνα

Αναπνευστικές ασκήσεις οφελούν την υγεία της καρδιάς εξίσου με τη λήψη φαρμάκων σύμφωνα με νέα έρευνα
Αναπνευστικές ασκήσεις οφελούν την υγεία της καρδιάς εξίσου με τη λήψη φαρμάκων σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι καθημερινές αναπνευστικές ασκήσεις ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και ωφελούν την υγεία της καρδιάς εξίσου με την άσκηση και την λήψη φαρμάκων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αμερικάνοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, ανακάλυψαν ότι η εξάσκηση των μυών του αναπνευστικού συστήματος (IMST) μπορεί να προστατεύσει ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από καρδιακές παθήσεις.
Περισσότερο από το 60% των ανθρώπων άνω των 50 ετών στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, έχοντας αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αυτών δεν ασκούνται.
Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Καθηγητής Daniel Craighead είπε ότι: «Υπάρχουν πολλές επιλογές τρόπου ζωής που γνωρίζουμε ότι μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρούν υγιές το καρδιαγγειακό τους σύστημα καθώς γερνάνε.
«Η πραγματικότητα είναι ότι είναι χρονοβόρες και μπορεί να είναι ακριβές, ώστε πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση.»
Και πρόσθεσε «Οι αναπνευστικές ασκήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε πέντε λεπτά, μέσα στο σπίτι μας, καθώς παρακολουθούμε τηλεόραση.»
Η μέθοδος αναπτύχθηκε την δεκαετία του 1980 για να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να ενδυναμώσουν το διάφραγμα και άλλους μυς του αναπνευστικού συστήματος.
Στην ουσία ο ασθενής εισπνέει δυνατά μέσα από μια συσκευή χειρός που προβάλλει αντίσταση. 
συσκευή αντίστασης στην εισπνοή
Αρχικά, μόνο άνθρωποι που είχαν σοβαρό πρόβλημα ολοκλήρωναν τις ασκήσεις του IMST, όμως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο κοινή σε όλους τους πληθυσμούς.
Οι γιατροί στην αρχή πρότειναν στους ασθενείς μισή ώρα εισπνοές την ημέρα σε χαμηλή αντίσταση, όμως πρόσφατα ο Craighead και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο της Arizona πραγματοποίησαν δοκιμές και διαπίστωσαν ότι 30 έντονες αναπνοές την ημέρα, 6 φορές την εβδομάδα, βελτιώνουν την υγεία ενός ατόμου, την μνήμη του, και την σωματική του κατάσταση, στον ίδιο βαθμό με μισή ώρα αναπνοών με μέτρια αντίσταση.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, 36 άνθρωποι μέσης ηλικίας με υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα ακολουθούσε διαφορετικό πρόγραμμα IMST για έξι εβδομάδες.
Όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα ολοκλήρωσαν το IMST σε υψηλή αντίσταση, αντίθετα με αυτούς που ανήκαν στη δεύτερη ομάδα και ακολούθησαν εικονικό πρωτόκολλο με χαμηλότερη αντίσταση.
Στο τέλος της δοκιμής, η αρτηριακή πίεση των ατόμων στην πρώτη ομάδα, μειώθηκε κατά 9 πόντους κατά μέσο όρο, ποσοστό παρόμοιο με ανθρώπους που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ενώ τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από ότι αν έκαναν συμβατική γυμναστική.
Επιπλέον οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν για 6 εβδομάδες μετά το τέλος του IMST.
«Ανακαλύψαμε ότι δεν είναι μόνο λιγότερο χρονοβόρο απ’ ότι τα συμβατικά προγράμματα άσκησης, τα αποτελέσματα μπορεί να διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» είπε ο καθηγητής Craighead.
Στα άτομα της πρώτης ομάδας παρατηρήθηκε επιπλέον βελτιωμένη καρδιακή υγεία, ενώ σχεδόν στο 50% της ομάδας βελτιώθηκε η λειτουργία των ενδοθηλίων και αυξήθηκαν τα επίπεδα νιτρικού οξέως.
Με την IMST επίσης μειώθηκαν οι ενδείξεις φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Doug Seals είπε ότι: «Έχουμε ανακαλύψει μια νέα μορφή θεραπείας που μειώνει την αρτηριακή πίεση χωρίς τη λήψη φαρμάκων και με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την αεροβική άσκηση.»
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορείτε να δείτε στην εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.
Οι ασθενείς που θα ήθελαν να δοκιμάσουν τη μέθοδο καλό θα ήταν να το συζητήσουν με το γιατρό τους.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
38
Shares
Σχετικά άρθρα
Σέλινο, για τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τον καρκίνο και πολλά άλλα! - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Σέλινο, για τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τον καρκίνο και πολλά άλλα!

Τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης έρχονται να επιβεβαιώσουν τους παλιότερους, με το σέλινο να έχει μοναδικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις!
Περισσότερα

Οι απότομες διακυμάνσεις σωματικού βάρους μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακά συμβάντα, ακόμα και θάνατο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Οι διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος -εκτός του πλαισίου ενός προγράμματος παρέμβασης στον τρόπο ζωής που στοχεύει στην απώλεια…