Πόσοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα;

διαβήτης στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, φθάνουν το 1.187.370.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση, η οποία, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει λάβει τα τελευταία χρόνια διαστάσεις πανδημίας, με τα ποσοστά των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.
Στην Ελλάδα τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία, μετά από αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που απαντήθηκε από τον Πρόεδρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), κ. Αναστάσιο Τάγαρη, στις 31.05.2016, όπως προκύπτουν από κωδικοποίηση ICD10, και έχοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός της χώρας μας είναι 10.815.197, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ξεπερνούν το 11% του πληθυσμού.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1: 188.076 (Ε10, Ε12, Ο24.0, Ο24.2, Ρ70.2)
2. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: 992.259 (Ε11, Ο24.1)
3. Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: 7.035 (Ο24, Ο24.4, Ο24.9)

Σύνολο ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη: 1.187.370

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό, αναφέρει ο ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ότι το ποσοστό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνά τα στατιστικά δεδομένα, τα οποία δίνουν ένα ποσοστό περίπου 8% του γενικότερου πληθυσμού. Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η πρόληψη των πολιτών θα πρέπει να αποτελούν τους κυρίαρχους πυλώνες στη σχεδίαση των πολιτικών υγείας. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια όχι μόνο την καθυστέρηση ή την αποφυγή σε κάποιες περιπτώσεις εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και την έγκαιρη διάγνωσή του και αποφυγή των επικίνδυνων για την υγεία και τη ζωή του πάσχοντα επιπλοκών, οι οποίες είναι εξαιρετικά κοστοβόρες για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Με βάση τα συγκεκριμένα πληθυσμιακά δεδομένα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της ”αναμφισβήτητα πρέπει να αποτελεί τον επίσημο συνομιλητή της κάθε κυβέρνησης σε όσα θέματα αφορούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από Σ.Δ. στη χώρα μας και ένας από τους βασικούς της στόχους είναι η ανάδειξη και η προώθηση λύσεων στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους με το Διαβήτη”.
Πηγή: http://www.iatronet.gr
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Αυξητικές τάσεις για το διαβήτη σε όλο τον κόσμο

Τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, διαπίστωσαν Αυστραλιανοί επιστήμονες, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη που θα χορηγούνται χωρίς ένεση.