Η συμπόνια απέναντι στον εαυτό ρίχνει την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη σε ασθενείς με διαβήτη Τύπου 1 και 2

γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη

Σε τυποποιημένη έρευνα 8 εβδομάδων, ασθενείς με διαβήτη Τύπου 1 και 2, εκπαιδεύτηκαν να συμπονούν τον εαυτό τους και έριξαν την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους κατά μέσο όρο 1%.

Οι προκλήσεις που αφορούν τη διάθεση συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα στους ανθρώπους με διαβήτη και συχνά καταλήγουν σε ανεπαρκή διαχείριση του σακχάρου.
Η σύνδεση μεταξύ συμπόνιας προς τον εαυτό και επιτυχίας στη διαχείριση του διαβήτη
Οι ερευνητές σημείωσαν πως υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για τον τρόπο που οι ψυχολογικές θεραπείες βελτιώνουν τη διάθεση και τα αποτελέσματα του μεταβολισμού. Ωστόσο, είναι γνωστό πως η καλύτερη αίσθηση της συμπόνιας του εαυτού συνδέεται γενικά με καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία. Έτσι οι ερευνητές έψαξαν να βρουν με ποιον τρόπο η εκπαίδευση πάνω στην συμπόνια του εαυτού επηρέασε τη διάθεση και τα μεταβολικά αποτελέσματα στους ανθρώπους με διαβήτη.
Οι ερευνητές είχαν 32 ασθενείς που έλαβαν μέρος σε πρόγραμμα 8 εβδομάδων, όπου εκπαιδεύτηκαν επιμελώς στο να συμπονούν τον εαυτό τους. Η έρευνα συμπεριέλαβε ανθρώπους με διαβήτη Τύπου 1 και 2 και μέτρησε “την συμπόνοια, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τη θλίψη που σχετίζεται με τον διαβήτη και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη”. Οι μετρήσεις έγιναν στην αρχή της έρευνας, μετά από 8 εβδομάδες και μετά από 3 μήνες.
Τα αποτελέσματα παρέμειναν και μετά τους 3 μήνες
Οι ερευνητές κατέληξαν πως οι ασθενείς που έλαβαν εκπαίδευση όχι απλώς βελτίωσαν την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους, αλλά σημείωσαν μείωση και στα καταθλιπτικά συμπτώματα και ανέφεραν πως βίωναν λιγότερη θλίψη σχετικά με τον διαβήτη.
Πώς να βελτιώσετε την συμπόνια απέναντι στον εαυτό σας
Η έρευνα αυτή καταλήγει πως η αυτο-αποδοχή επιφέρει πλεονεκτήματα σχετικά με τα συναισθήματα και τον διαβήτη. Ακολουθούν μερικές ιδέες για να τα πετύχετε.
Δείτε τις μετρήσεις του σακχάρου και άλλα μετρήσιμα στοιχεία για την υγεία σας ως πληροφορίες και όχι ως κάρτα αναφοράς ή κρίσης. Αν δείτε μια υψηλή μέτρηση βοηθάει να αφήσετε στην άκρη τα συναισθήματα και να συγκεντρωθείτε στο τι ήταν αυτό που οδήγησε σε υψηλό σάκχαρο, ώστε να βελτιώσετε τις πιθανότητες για μια καλύτερη μέτρηση την επόμενη φορά. Αντί να κατηγορείτε τον εαυτό σας, αντιμετωπίστε τον διαβήτη σας.
Χτυπήστε τον εαυτό σας ελαφρά στην πλάτη. Ο διαβήτη δεν είναι το ιδανικό ανθρώπινο σενάριο και είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος. Απορροφήστε αυτή την πληροφορία και καταλάβετε πως είναι φυσικό να νιώθετε απογοητευμένοι και εξουθενωμένοι. Συγχαρείτε τον εαυτό σας όταν τα πάτε καλά και συγχωρήστε τον όταν δεν τα καταφέρνετε. Αν είστε σκληροί με τον εαυτό σας το μόνο που θα καταφέρετε είναι να καταναλώσετε πολύτιμη ενέργεια που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε καλύτερα τον διαβήτη σας.
Δείτε τον εαυτό σας με περιέργεια και προσπαθήστε να καταλάβετε τις αιτίες πίσω από τις πράξεις σας. Για παράδειγμα, αν μόνιμα μετανιώνετε για το φαγητό που φάγατε και αναρωτιέστε γιατί αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να υποστηρίξετε μια καλύτερη για την υγεία σας διατροφή, ψάξτε να βρείτε για ποιο λόγο κάνετε αυτές τις επιλογές. Πάντα έχουμε καλούς λόγους για αυτά που κάνουμε. Οι λόγοι αυτοί δεν οδηγούν πάντα σε θετικά αποτελέσματα, βοηθάει, όμως, να αναγνωρίσουμε τα κίνητρά μας και να φτάσουμε στη ρίζα της αιτίας του προβλήματος. Έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε το δρόμο για μια πιο ευτυχισμένη και υγιεινότερη ζωή.
GlykouliGr
Πηγή: https://www.diabetesdaily.com/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα