Κανέλλα, διαβήτης, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Κανέλλα

Η κανέλλα μπορεί να βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και να συμβάλλει σε μια καλύτερη ρύθμιση της γλυκαιμίας στους διαβητικούς.

Παράλληλα η κανέλλα μειώνει στο αίμα τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης, της “κακής” χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων.
Οι ιδιότητες της κανέλλας είναι δυνατόν να συμβάλλουν στη μείωση των προβλημάτων που συνοδεύουν το διαβήτη όπως για παράδειγμα τις καρδιαγγειακές παθήσεις από τις οποίες κινδυνεύουν οι διαβητικοί ασθενείς.
Επίσης η κανέλλα μπορεί να είναι ωφέλιμη για τα εκατομμύρια των μη διαβητικών ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και κινδυνεύουν από διαβήτη.
Η κανέλλα περιέχει ένα ενεργές συστατικό, την πολυφαινόλη MHCP, που μιμείται την ινσουλίνη. Δραστηριοποιεί τον υποδοχέα των κυττάρων για την ινσουλίνη. Έτσι βοηθά την εισδοχή εντός των κυττάρων της γλυκόζης αίματος, μειώνοντας τη γλυκαιμία.
Σε εργαστηριακά πειράματα, ενεργά συστατικά από την κανέλλα ήταν σε θέση να εξουδετερώνουν ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι χημικές ενώσεις που είναι αυξημένες στους διαβητικούς και προκαλούν βλάβες στους ιστούς και στα κύτταρα.
Οι ανακαλύψεις αυτές έγιναν τυχαία όταν Αμερικανοί επιστήμονες από το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας τους, εξέταζαν τις επιδράσεις διαφόρων συστατικών τροφών πάνω στο μεταβολισμό της γλυκόζης.
Όταν εξέταζαν το ρόλο της μηλόπιτας ενώ περίμεναν αύξηση της γλυκαιμίας, παρατήρησαν μείωση. Σταδιακά αντιλήφθηκαν ότι ήταν η κανέλλα που περιέχει συνήθως η μηλόπιτα που ήταν υπεύθυνη για το θετικό αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια έκαναν μια κλινική έρευνα με 60 διαβητικούς ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Τους χώρισαν σε 6 ομάδες. Οι ομάδες 1, 2 και 3 έπαιρναν 1, 3 και 6 γραμμάρια κανέλλας καθημερινά. Οι ομάδες 4, 5 και 6 έπαιρναν ισοδύναμες ποσότητες ενός εικονικού σκευάσματος χωρίς ενεργό συστατικό.
Η χορήγηση της κανέλλας και του εικονικού σκευάσματος διήρκεσε 40 μέρες. Μετά από το χρονικό αυτό διάστημα έγιναν μετρήσεις στο αίμα όλων των ασθενών.
Στους ασθενείς που έπαιρναν κανέλλα τα αποτελέσματα ήσαν ενδεικτικά:
– Μείωση της γλυκόζης αίματος νηστείας από 18% έως 29%
–  Μείωση των τριγλυκεριδίων αίματος από 23% έως 30%
– Μείωση της συνολικής χοληστερόλης αίματος από 12% έως 26%
– Μείωση της “κακής” χοληστερόλης LDL από 7% έως 27%.
Στους ασθενείς που έπαιρναν το εικονικό σκεύασμα δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αλλαγή στο μεταβολισμό της γλυκόζης ή των λιπιδίων.
Όταν οι ασθενείς των ομάδων 1, 2 και 3 σταμάτησαν να παίρνουν κανέλλα, τότε νέες μετρήσεις στο αίμα τους έδειξαν επιστροφή στα ψηλά επίπεδα γλυκόζης που είχαν πρωτύτερα.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι η συμπερίληψη της κανέλλας στη διατροφή των διαβητικών βοηθά στη ρύθμιση της γλυκαιμίας και μειώνει τους κίνδυνους που απειλούν τους ασθενείς αυτούς.
Επίσης τονίζουν ότι η κανέλλα στη διατροφή των ανθρώπων, που δεν πάσχουν ακόμα από διαβήτη, αλλά έχουν ψηλή γλυκόζη με ανωμαλίες του μεταβολισμού όπως ο προ-διαβήτης, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση καλύτερων επιπέδων γλυκαιμίας.
Η ποσότητα που μπορεί να μειώνει τη γλυκόζη αίματος στους διαβητικούς είναι της τάξης του μισού κουταλιού του καφέ.
Μια ισοδύναμη δράση μπορεί να επιτευχθεί βάζοντας μέσα στο τσάι μια ράβδο κανέλλας.
Η κατανάλωση μηλόπιτας ή άλλων γλυκών με κανέλλα για το σκοπό αυτό, δεν είναι τόσο καλή διότι περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και λιπαρές ουσίες.
Πηγή: https://www.medlook.net

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα