Διαβήτης και ασφαλής οδήγηση, όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

διαβητης, οδηγηση, υπογλυκαιμια, γλυκουλι, μετρηση, σνακ, ινσουλινη

Η οδήγηση είναι σαν το σκάκι. Οι καλοί παίκτες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και προλαμβάνουν όσο το δυνατόν δυσάρεστες καταστάσεις σε σχέση με τον διαβήτη τους. Άλλωστε τι ποιο ωραίο από την ελευθερία που σου προσφέρει η οδήγηση? Το γεγονός ότι μπορείς να φύγεις ανά πάσα στιγμή για μια mini απόδραση, έστω και για έναν καφέ στην παραλία.
Όλα αυτά πρέπει να γίνονται με σύνεση και υπευθυνότητα από το διαβητικό άτομο που κρατά το τιμόνι και κατά συνέπεια τη ζωή του και φυσικά των γύρω του στα χέρια του.
Αρχικά το δίπλωμα οδήγησης! Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν δίνεται η δέουσα προσοχή στα άτομα με διαβήτη από τις σχολές οδηγών. Οι περισσότεροι εκπαιδευτές δεν είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η οδήγηση σε συνδυασμό με τον αρρύθμιστο ΣΔ. Κανένας σχεδόν δεν απαιτεί ή έστω ζητά να γίνεται μέτρηση γλυκόζης πριν από το μάθημα ή την εξέταση! Όσο αναφορά την επίσκεψη στον ιατρό για το πιστοποιητικό υγείας, από τη σχολή σε προτρέπουν να μην ασχοληθείς και ότι δεν είναι απαραίτητο καν να εμφανιστείς στο ιατρείο. Όταν λες ότι είσαι διαβητική -κος σε συμβουλεύουν να μην το αναφέρεις καν διότι θα πρέπει να βγάλεις δίπλωμα οδήγησης ειδικής κατηγορίας το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεις κάθε 5 έτη!
Έστω ότι όλα γίνονται νόμιμα και υπεύθυνα, οι ενέργειες που θα  ακολουθήσετε είναι:

  1. Πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση από οφθαλμίατρο και παθολόγο, όπου πιθανώς να προσκομίσετε σχετική γνωμάτευση από τον ενδοκρινολόγο σας που επιβεβαιώνει ότι διαθέτετε ένα ρυθμισμένο σάκχαρο και δεν έχετε επιπλοκές.
  2. Υπάρχει περίπτωση να παραπεμφθείτε σε δευτεροβάθμια επιτροπή για περαιτέρω εξέταση, αν κριθεί απαραίτητο.
  3. Το δίπλωμά σας θα ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια.
  4. Οι υπόλοιπες ενέργειες και έγγραφα που θα προσκομισθούν στη σχολή οδηγών είναι όμοια με των υπολοίπως υποψηφίων οδηγών.

Περιπτώσεις που απαγορεύεται να χορηγηθεί η άδεια οδήγησης:

  • Όταν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές στους οφθαλμούς, την καρδιά, τους νεφρούς ή ακόμα και στο νευρικό σύστημα λόγω απώλειας της αισθητικότητας.
  • Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης ακόμη και με την χορήγηση ινσουλίνης.
  • Όταν υπάρχουν υπογλυκαιμίες που δεν γίνονται αντιληπτές από τον ασθενή με αποτέλεσμα φυσικά να καθίσταται επικίνδυνη η οδήγηση.

Όταν επιτύχετε στις εξετάσεις και λάβετε το δίπλωμα σας, προκειμένου να ασφαλιστείτε και εφ όσον έχετε δηλώσει ότι πάσχετε από διαβήτη, πρέπει η ασφαλιστική εταιρεία που θα καλύψει το αυτοκίνητό σας να το γνωρίζει γιατί σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος έχετε υψηλότατες πιθανότητες να κατηγορηθείτε ακόμα και αν δεν φταίτε! Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ίσως να υπάρξουν και αυξημένα ασφάλιστρα λόγω του διαβήτη. Αυτό που πρέπει να κάνετε προκειμένου να είστε καλυμμένοι είναι να καταθέσετε στην ασφαλιστική ένα έγγραφο από νοσοκομειακό θεράποντα ιατρό που να βεβαιώνει ότι είσαι ρυθμισμένος και έχετε οδηγική ικανότητα.
Tips για υπεύθυνη και ασφαλή οδήγηση:

  • Φροντίστε να έχετε ρυθμισμένο το σάκχαρό σας
  • Μην μένετε πολλές ώρες νηστικοί πριν την οδήγηση
  • Αποφύγετε την έντονη άσκηση πριν να οδηγήσετε ή φάτε λίγους υδατάνθρακες πριν βάλετε το κλειδί στη μηχανή
  • Οπωσδήποτε να μετράτε το σάκχαρό σας πριν οδηγήσετε. Εάν έχετε υψηλό διορθώστε και περιμένετε λίγο αν υπάρχει δυνατότητα διότι ως γνωστόν η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα δημιουργεί συμπτώματα υπνηλίας και θολής όρασης κάτι που καθιστά την οδήγηση απαγορευτική. Εάν πάλι έχετε χαμηλό σάκχαρο ή ακόμα υπογλυκαιμία διορθώστε άμεσα και περιμένετε να ανέβουν τα επίπεδα στα φυσιολογικά όρια.
  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν την οδήγηση. Αυτό ισχύει και για άτομα μη διαβητικά διότι μειώνεται ο χρόνος αντίδρασης και τα αντανακλαστικά. Στην περίπτωση του διαβήτη όμως ισχύει και το γεγονός ότι όταν έχει καταναλωθεί αλκοόλ το ήπαρ (συκώτι) ασχολείται με τον μεταβολισμό του και σε περίπτωση υπογλυκαιμίας, ακόμη και μικρής δεν μπορεί να απελευθερωθεί το ηπατικό γλυκογόνο και έτσι θα πέσετε πιο γρήγορα σε σοβαρή υπογλυκαιμία.
  • Εάν ξεκινήσετε μεγάλο ταξίδι καλό είναι να κάνετε στάσεις κάθε 2 με 3 ώρες για μέτρηση και κάποιο σνακ. Ένα ενδιάμεσα δεν αισθανθείτε καλά σταματήστε αμέσως στην άκρη του δρόμου και μετρηθείτε.
  • Τελευταία και από τις σημαντικότερες συμβουλές είναι να εξοπλίσετε επαρκώς το αυτοκίνητό σας με σνακ υπογλυκαιμίας που δεν λιώνουν στην ζέστη και δρουν άμεσα, όπως είναι φακελάκια ζάχαρης (τα βρίσκετε στα supermarket και στις καφετέριες), χυμοί με ζάχαρη κ.λπ. θυμηθείτε να τα έχετε σε απόσταση μικρή από τα χέρια σας και σε αρκετή ποσότητα!

Η οδήγηση είναι απολαυστική μόνο όταν γίνεται υπεύθυνα! Να τηρείτε πάντα τους κανόνες ασφαλείας και να φροντίζετε το σάκχαρό σας να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Εάν έχετε υπογλυκαιμία η υπεργλυκαιμία σταματήστε το αυτοκίνητο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ενεργείστε καταλλήλως. Για οποιαδήποτε απορία και συμβουλή συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να αναστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να αναστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο

Η μεσογειακή διατροφή με αυξημένη κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και ξηρών καρπών μπορεί να αναστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.