Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε την προστασία των πολιτών με την έγκυρη ενημέρωση για σημαντικά νοσήματα»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για το 2017 το πρόγραμμα ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και την Κολπική Μαρμαρυγή, με την υλοποίηση ενημερωτικών ημερίδων στους Δήμους μέλη του. Πρόκειται για παθήσεις οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, εμφανίζουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση και χρήζουν άμεσης προσφυγής στους ειδικούς ιατρούς. Οι ημερίδες εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων ενημέρωσης που υλοποιεί το Δίκτυο με στόχο την Πρόληψη Σοβαρών Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας και την προστασία του γενικού πληθυσμού, μέσω της έγκυρης ενημέρωσης.
Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες στους Δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Κηφισιάς και Αμαρουσίου. Στις ομιλίες προσήλθαν και παρακολούθησαν περισσότεροι από 620 πολίτες, μέλη των ΚΑΠΗ των παραπάνω Δήμων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους έγκριτους ιατρούς ομιλητές και να θέσουν τα ερωτήματά τους. Ακόμη, κατέγραψαν σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με όλα τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τόσο του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 όσο και της κολπικής μαρμαρυγής.
Το πρόγραμμα τέθηκε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν ενεργά ως ομιλητές. Χορηγός του προγράμματος ήταν η εταιρεία Boehringer Ingelheim Ellas
Αναφορικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, οι ομιλητές ανέλυσαν τους παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα και τους τρόπους διάγνωσης της νόσου, τονίζοντας την αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Αύξηση η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Επεσήμαναν δε, ότι η νόσος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με τη βοήθεια του ειδικού ιατρού για την αποφυγή επικίνδυνων για την υγεία επιπλοκών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Περίπου το 50 τοις εκατό των θανάτων ατόμων με διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως οφείλονται σε καρδιαγγειακή νόσο. Εξαιτίας των σχετιζόμενων με τον διαβήτη διαταραχών, όπως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την σημαντικότερη επιπλοκή και την κυριότερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με το διαβήτη. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη έχουν 2 έως 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με τα άτομα χωρίς διαβήτη. Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου έως έξι έτη σε σύγκριση με κάποιον ο οποίος δεν πάσχει από διαβήτη. Στην περίπτωση ασθενών οι οποίοι έχουν διαβήτη και ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου το προσδόκιμο ζωής μειώνεται έως και 12 έτη σε σύγκριση με τους μη έχοντες παρόμοιο ιστορικό. Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης, αφού πλέον διατίθενται θεραπείες που έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες τόσο στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, όσο και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε την Κολπική Μαρμαρυγή. Πρόκειται-σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία – για την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία που παρατηρείται στο 1-2% του πληθυσμού. Φαίνεται όμως να είναι πολύ πιο συχνή στους ηλικιωμένους, με ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 10% του πληθυσμού στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών.
Οι ομιλητές εξήγησαν στο κοινό τον τρόπο που διαταράσσεται η λειτουργία της καρδιάς σε έναν ασθενή με κολπική μαρμαρυγή. Έγινε αναφορά στις αίτιες που την προκαλούν, και τα συμπτώματα της. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στο πως γίνεται η διάγνωση της νόσου , μιας και πολλές φορές οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της αρρυθμίας δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προστασίας των ασθενών από τις επιπλοκές της. Η σημαντικότερη επιπλοκή είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από την απόφραξη κάποιου αγγείου στον εγκέφαλο, λόγω της εισόδου στην κυκλοφορία θρόμβων που σχηματίστηκαν στην καρδιά των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία 1 στα 5 εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Ο κίνδυνος για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μάλιστα φαίνεται να αυξάνεται ακόμη περισσότερο από μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά. Για τους λόγους αυτούς, τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης της κολπικής μαρμαρυγής και της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής ώστε να περιοριστούν οι επιπλοκές της.
Το κοινό έθεσε ερωτήματα στους ομιλητές σε σχέση με τη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής στην καθημερινή τους ζωή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το ζήτημα της προσοχής στη διατροφή, καθώς μπορεί να επηρεάσει την πορεία των ασθενών που λαμβάνουν κλασσική αντιπηκτική αγωγή, λόγω των αλληλεπιδράσεων που μπορεί να συμβούν με τα φάρμακα που λαμβάνουν. Απαντήθηκαν ερωτήσεις που σχετίζονται με τα ζητήματα των έκτακτων περιστατικών όπως για παράδειγμα τα τροχαία δυστυχήματα καθώς οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα της κατηγορίας αυτής βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό στον κίνδυνο αιμορραγιών, ιδιαίτερα εάν για τη διάσωση τους απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση. Οι ομιλητές ανέφεραν ότι σήμερα χάρις την ύπαρξη αντιδότων είναι εφικτός ο άμεσος έλεγχος της πηκτικότητας του αίματος για τους ασθενείς αυτούς. Τόνισαν ωστόσο πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη αναγνώριση της κολπικής μαρμαρυγής και η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής ώστε να περιοριστούν οι σημαντικές της επιπλοκές.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε για όσους από τους παραβρισκόμενους το επιθυμούσαν, δωρεάν προληπτική εξέταση για σακχαρώδη διαβήτη (μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης), όπου εξετάστηκαν συνολικά 436 άτομα.
Αναλυτικότερα εξετάστηκαν 143 άνδρες με ηλικίες από 27 έως 92 ετών και 293 γυναίκες με ηλικίες από 28 έως 90 ετών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των εξετασθέντων άνηκε στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, όπου εξετάστηκαν 110 άνδρες και 198 γυναίκες αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε, το μεγαλύτερο ποσοστό γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης παρατηρήθηκε στους άνδρες με ποσοστό 10,9%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν 9,4%, ενώ ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με 5,7% στους άνδρες και 5,8% στις γυναίκες.
Σημαντική παρατήρηση από τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι το γεγονός ότι σχεδόν 45% των ανδρών (64 από τους 143), είχαν αποτελέσματα ως προς τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη άνω του 5,7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών ήταν περίπου 32% (93 από τις 293).
Τέλος, το σημαντικότερο εύρημα όλων είναι το γεγονός ότι εκ των αποτελεσμάτων, από σύνολο 436 ατόμων, 61 άτομα, ήτοι 14% των εξετασθέντων, ενώ είχαν δηλώσει ότι δεν είναι διαβητικοί βρέθηκε ότι έχουν αυξημένους δείκτες γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Σημειώνεται, ότι παρατηρήθηκε μια τάση οι άνδρες (περίπου 1 στους 5) να δηλώνουν λανθασμένα ότι δεν έχουν αυξημένους δείκτες γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, έναντι των γυναικών (περίπου 1 στις 10).
Με τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική για την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση τόσο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως, εξίσου σημαντικός είναι και ο τακτικός επανέλεγχος και η σωστή διαχειριστή των προβλημάτων αυτών, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές των θεραπόντων ιατρών.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου, δήλωσε: «Συγχαρητήρια σε όλους τους Δήμους μέλη μας για τη συμμετοχή τους, καθώς και στους συντελεστές της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας του Δικτύου μας. Ευχαριστούμε επίσης τους επιστημονικούς φορείς που ενεργά στηρίζουν το έργο μας, καθώς και όλους τους έγκριτους ιατρούς ομιλητές για τη συνεισφορά τους στην έγκυρη ενημέρωση των συμπολιτών μας. Το Δίκτυο μας στηρίζει τέτοιες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και ενημερώνει τόσο για τον απαραίτητο προσυμπτωματικό έλεγχο όσο και για τα νέα δεδομένα των θεραπειών. Θα συνεχίσουμε την υλοποίηση κι άλλων τέτοιων ενεργειών.»
Σχετικά άρθρα
Νέος δείκτης πρόβλεψης του διαβήτη
Τα βακτήρια που διαβιούν στο έντερό μας ίσως έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία μας σε σχέση με…
Πιο Κοντά το Bιονικό Πάγκρεας για τους Διαβητικούς!
Το βιονικό πάγκρεας βρίσκεται πολύ κοντά στο να κυκλοφορήσει. Ήδη σχεδιάζεται πιλοτική έρευνα, που θα διεκδικήσει την έγκριση…
Ο λίγος ύπνος «τρελαίνει» εκατοντάδες γονίδια
Επηρεάζονται το ανοσοποιητικό σύστημα, ο μεταβολισμός και η απόκριση στο στρες Λονδίνο Ερευνητές στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι…
Έλενα Ακρίτα: Η αποκάλυψη που έκανε για τον Διαβήτη της
Έλενα Ακρίτα: Η αποκάλυψη που έκανε για τον Διαβήτη της