"Καταργείται εντός των ημερών η εξετάση του c-πεπτιδίου με γλυκαγόνη": Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΕΛΟΔΙ, Δημήτριο Συκιώτη

ελοδι, γλυκουλι, διαβητης, συνεντευξη, γλυκαγόνη, ινσουλίνη, βελόνες

Πριν λίγες ημέρες, μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΕΛΟΔΙ, κο. Δημήτριο Συκιώτη για πολλά ζητήματα που αφορούν τον διαβήτη, μεταξύ άλλων, το πολυσυζητημένο ΦΕΚ για την εξέταση c-πεπτιδίου με γλυκαγόνη, τις αποζημιώσεις, το Freestyle Libre, τις προτεραιότητες της ομοσπονδίας, αλλά και το που διαφοροποιούνται οι δυο ομοσπονδίες.

Glykouli: Όταν μάθατε για τη διαδικασία των ΚΕΠΑ, την εξέταση με το c-πεπτίδιο και το anti-GAD που είναι υποχρεωτική για τους πάσχοντες που έχουν διαγνωστεί μετά την ηλικία των 16 ετών, πως αντιδράσατε; Ποια ήταν η γνώμη σας για αυτό ως μέτρο;

Ήταν μια απόφαση που λήφθηκε από την επιτροπή τότε, με σκοπό να διασφαλιστούν τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, ώστε να αποδεικνύεται ότι όντως έχουν διαβήτη τύπου 1. Το πρόβλημα δεν ήταν για τα μικρά παιδιά, αλλά για όσους διαγνώστηκαν σε μεγάλη ηλικία. Έπρεπε να υπάρχει κάποια τεκμηρίωση. Ο λόγος ήταν ότι πήγαιναν στις επιτροπές άτομα με διαβήτη τύπου 2 και είχαν μαζί τους πιστοποιητικά για διαβήτη τύπου 1. Υπήρχαν άτομα που είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 1 αλλά χωρίς να έχουν κάνει ποτέ τους ινσουλίνη. Έχουν υπάρξει και υποθέσεις που έχουν καταλήξει στον εισαγγελέα διότι λάμβαναν το επίδομα που αναλογεί άτομα τύπο 2. Επειδή εμφανίστηκαν κατά καιρούς τέτοια περιστατικά στις επιτροπές, αποφασίστηκε να πιστοποιείται η διάγνωση διαβήτη τύπου 1. Βέβαια κάποιες επιτροπές παρερμήνευσαν αυτές τις αποφάσεις και ζήτησαν από μικρά παιδάκια αν έχουν αντισώματα ή c-πεπτίδιο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πιστοποιητικά νοσηλείας και τα νοσοκομεία δεν κρατάνε κάποιο πέραν της 20ετίας. Τα αντισώματα του διαβήτη μετά την πρώτη 5ετία κατά κύριο λόγο γίνονται αρνητικά και το μόνο που μένει ουσιαστικά είναι το c-πεπτίδιο με ή χωρίς γλυκαγόνη.

Glykouli: Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κατάργηση της δοκιμασίας γλυκαγόνης για την εξέταση του c-πεπτιδίου, κάτι για το οποίο αγωνιστήκατε.

Το παλέψαμε διότι δεν υπάρχει λόγος να υποστεί κάποιος τη δοκιμασία γλυκαγόνης, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτή τη δοκιμασία. Προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ειδικά αν ξεκινήσει από υψηλές τιμές ο ασθενής και δεύτερον, η γλυκαγόνη δεν έχει αυτόν τον σκοπό, δηλαδή να χρησιμοποιείται ως διαγνωστική διαδικασία για τον διαβήτη. Χορηγείται είτε με ενδοφλέβια ένεση, όπως ζητά η δοκιμασία, καθώς και θεραπευτικά, σε περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένη κινητικότητα στο έντερο και πρέπει να σταματήσει και σε κάποια άλλασπάνια νοσήματα.

Glykouli: Ποια επιτροπή αποφάσισε και ψήφισε για την εξέταση του c-πεπτιδίου με τη γλυκαγόνη;

Η επιτροπή αποτελείται από ιατρούς του Υπουργείου Εργασίας. Η δική μου απορία είναι γιατί δεν υπάρχει μέσα σε αυτή την επιτροπή κάποιος από την Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη, που να ξέρει πραγματικά τι γίνεται με τον διαβήτη! Εμείς στην ΕΛΟΔΙ έχουμε μια 6μελή γνωμοδοτική επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες.

Glykouli: Το κράτος δεν είχε δημιουργήσει άλλη μια επιτροπή με πολλούς γιατρούς που ειδικεύονται στο διαβήτη, γνωστά ονόματα στο χώρο;

Αυτή η επιτροπή είναι διαφορετική, ανήκει στο ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας). Σε αυτή την επιτροπή του ΚΕΣΥ, απευθύνθηκε η επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει τι πρέπει να γίνει. Έτσι συζητήθηκε και τελικά τώρα η πιστοποίηση του διαβήτη θα γίνεται με αντισώματα ή c-πεπτίδιο νηστείας χωρίς την υποχρέωση της δοκιμασίας γλυκαγόνης.

Glykouli: Όπως είπατε και εσείς, μετά από μερικά χρόνια το anti-GAD φαίνεται αρνητικό. Συνεπώς, είναι περιττή εξέταση για όσους είναι άνω των 16;

Με κάποιο τρόπο πρέπει να διασφαλιστούν τα άτομα με διαβήτη τύπου 1. Αν ξαφνικά εμφανιστούν πολλά άτομα με Διαβήτη LADA, δηλαδή τύπου 1 σε μεγάλη ηλικία, θα δείτε ότι τελικά τα επιδόματα και τα κονδύλια για τον διαβήτη τύπου 1 δεν θα φτάνουν για αυτούς που τα δικαιούνται. Καλό είναι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 να είναι επιβεβαιωμένα περιστατικά, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν τα δικαιώματα και προνόμια που τους αναλογούν.

Glykouli: Όταν λέμε για παράδειγμα ότι ένας άνθρωπος έχει διαβήτη από τα 16 του έτη και τώρα είναι 30, τι σημαίνουν τα αρνητικά αντισώματα στην εξέταση του;

Η εξέταση πρόκειται για έναν συνδυασμό του anti-GAD και του c-πεπτιδίου, που σημαίνει ότι θα δείξει είτε το ένα, είτε το άλλο, ή και τα 2, κάποια νούμερα που θα επιβεβαιώσουν ότι ο ασθενής πάσχει από διαβήτη τύπου 1. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει τα αντισώματα στην συνταγογράφηση. Εμείς εισηγηθήκαμε η εξέταση να δίνεται μέσω συνταγών, γιατί δεν είναι δυνατόν να τα ζητά το κράτος και τα ΚΕΠΑ και ο ΕΟΠΥΥ να τα έχει εκτός συνταγογράφησης. Υποσχέθηκαν ότι θα τα βάλουν, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκ μέρους τους.

Glykouli: Αυτό που είδαμε εμείς, είναι ότι ανακοινώθηκε το ΦΕΚ για τις καινούργιες διαδικασίες για τα ΚΕΠΑ , με αποτέλεσμα να προκληθεί ένας πανικός στην κοινότητα των διαβητικών και η ανακοίνωση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ η οποία απλά ζητούσε την αποζημίωση και όχι την κατάργηση της διαδικασίας γλυκαγόνης, πυροδότησε περισσότερο την κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι σύντομα θα αλλάξει το ΦΕΚ και θα κοπεί η εξέταση c-πεπτιδίου με γλυκαγόνη, θεωρείτε οτι σε αυτό έχει συμβάλλει πολύ η ΕΛΟΔΙ;

Βεβαίως και αποτελεί κίνηση της ΕΛΟΔΙ, σε συνεργασία βέβαια με την επιτροπή γιατρών του Υπουργείου Εργασίας και την επιτροπή για τον Σακχαρώδη Διαβήτη του ΚΕΣΥ.
Έγινε μια συνάντηση στη Βουλή, για την ενημέρωση των εργαζομένων της και βουλευτών, όσον αφορά τον Διαβήτη. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Εμείς σαν Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη επιθυμούμε να έχουμε τους γιατρούς πάντα δίπλα μας. Διότι, όπως είπα και στον χαιρετισμό μου στο 16ο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρίας : ‘’η άρτια επιστημονική κατάρτιση των μελών της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας απομακρύνει όλο και περισσότερο τις επιπλοκές στα άτομα με Διαβήτη’’. Η ενημέρωση είναι το πρώτιστο μέλημά μας και στόχος μας. Στην συνάντηση αυτή ήταν παρόντες και πολλοί βουλευτές από διάφορα κόμματα και την πρωτοβουλία αυτή της ΕΛΟΔΙ και της ΕΔΕ την δέχτηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Στην ομιλία μου τότε ως Γενικός Γραμματέας ανέφερα ότι θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε επιτροπή τουλάχιστον ένα μέλος μας, για να τους βοηθήσει να βγάζουν σωστές αποφάσεις. Δεν χρειαζόμαστε ούτε να έχουμε ψήφο, ούτε να μας προβάλλουν, όμως είναι πολύ χρήσιμο να έχουν την γνώμη μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ακούμε και εμείς σαν άτομα με διαβήτη τις αποφάσεις που παίρνουν, ώστε να τους οδηγήσουμε σε μια σωστή κατεύθυνση. Αυτό το είπα στη Βουλή και θεωρήθηκε απολύτως σωστό και παράλληλα ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας κύριος Δημητριάδης, ανέφερε ότι ο διαβήτης έχει υπερβεί το 13% του ελληνικού πληθυσμού. Οπότε καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μάστιγα. Πρέπει οι αποφάσεις που παίρνονται από το κράτος να είναι οι σωστές, για να λαμβάνουμε και εμείς την περίθαλψη που χρειαζόμαστε άμεσα.
Η ΕΛΟΔΙ βλέποντας την αναστάτωση στην διαβητική κοινότητα, όταν ανακοινώθηκαν οι καινούριες απαιτήσεις που έθετε ο ΦΕΚ για να “περάσεις” τα ΚΕΠΑ, κινήσαμε διαδικασίες, κάναμε προσπάθειες για να βοηθήσει και το Υπουργείο να υπάρξει μια σωστή απόφαση από τον ΕΟΠΥΥ. Τρέξαμε αμέσως για το θέμα της γλυκαγόνης, Η απόφαση όμως αυτή δεν ήταν σωστή. Δεν βγάλαμε μια ανακοίνωση όπως θα έκαναν πολλοί άλλοι, αλλά την επόμενη ημέρα, ήμασταν έξω από τα γραφεία των υπευθύνων και τους περιμέναμε. Μιλήσαμε με τον αντιπρόεδρο και με όλους όσους έλαβαν μέρος στην απόφαση, ακούσαμε τη γνώμη τους και τους είπαμε αντίστοιχα τη δική μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη προσπάθεια να τους πείσουμε.
Κατ’ αρχήν μιλήσαμε με τους ανθρώπους της επιτροπής και είπαμε ότι θα βρούμε άλλον τρόπο για την αξιολόγηση των ατόμων με διαβήτη τύπου 1. Έπειτα εισηγηθήκαμε ως ΕΛΟΔΙ, ως επιστημονική επιτροπή, να γίνεται η εξέταση των αντισωμάτων με εξέταση c-πεπτιδίου νηστείας. Αυτό έγινε δεκτό έπειτα από αρκετή προσπάθεια εκ μέρους μας και μετά από αρκετές συζητήσεις.

Η επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας απευθύνθηκε, όπως έπρεπε, στην επιτροπή του ΚΕΣΥ για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Εκεί κάναμε εισήγηση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η πιστοποίηση των ατόμων με διαβήτη τύπου 1, κάτι που θα ανακοινωθεί στο νέο ΦΕΚ, εντός των ημερών.

Glykouli: Οπότε αναμένουμε ένα νέο ΦΕΚ, που καταργεί τις εξετάσεις του c-πεπτιδίου με γλυκαγόνη. Σε σχέση με την αποζημίωση των εξετάσεων τι γίνεται από εδώ και στο εξής;

Έχει εισηγηθεί από τα τέλη του 2017 στην Επιτροπή Ενδοκρινολογικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, η προσθήκη των αντισωμάτων στις διαγνωστικές εξετάσεις για τον διαβήτη τύπου 1. Θέλει κάποιο χρόνο μέχρι να υλοποιηθεί η εισήγηση, γιατί υπάρχουν πολλά αιτήματα, αλλά πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε απαντήσεις και από αυτό το μέτωπο.
Τα anti-GAD και τα αντισώματα για τον διαβήτη είναι 3, συν άλλο ένα το οποίο θα προστεθεί, καθώς χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό. Αναλυτικά είναι τα anti-GAD, τα anti-IA2, τα αντινησιδιακά αντισώματα και τα αντισώματα εναντίον του μεταφορέα ψευδαργύρου τύπου 8. Στη συνταγογράφηση στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ έχει μόνο το c-πεπτίδιο που συνταγογραφείται κανονικά και τα αντισώματα έναντι ινσουλίνης, μια ξεπερασμένη εξέταση που δεν χρησιμοποιείται και έτσι εισηγηθήκαμε να μπουν οι εξετάσεις που ανέφερα πιο πάνω, προκειμένου να αποζημιώνονται.
Το πρόβλημα είναι ότι στα κρατικά νοσοκομεία που πάει ο κόσμος, χρεώνουν τα αντισώματα 20 ευρώ και οι απαντήσεις κάνουν ένα μήνα για να βγουν. Η αντίστοιχη εξέταση στον ιδιωτικό τομέα χρεώνεται από 80 – 140 ευρώ και η απάντηση βγαίνει σε μία ή δύο μέρες.

Glykouli: Αυτό που βλέπουμε καθημερινά στα social media, είναι ότι ο κόσμος παραπονιέται διότι δεν μπορεί να κάνει τις εξετάσεις αυτές για το c-πεπτίδιο  σε όλα τα νοσοκομεία.

Η εξέταση για το c-πεπτίδιο θέλει τμήμα πυρηνικής ιατρικής, οπότε το έχουν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία και ίσως να χρειάζεται η μετακίνηση του ασθενούς σε κάποια άλλη πόλη προκειμένου να την κάνει και αυτό σίγουρα αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα.

Glykouli: Σχετικά με το Freestyle Libre, διαβάζουμε την ανακοίνωση που έβγαλε πρόσφατα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και μαθαίνουμε ότι ακόμα το εξετάζουν. Υπάρχει κάποια εξέλιξη, και ποια είναι η γνώμη σας;

Κατ’ αρχήν το Libre είναι αναγκαιότητα για τα άτομα με Διαβήτη και πρέπει να αποζημιώνεται. Εμείς έχουμε κάνει εγγράφως αίτηση, αλλά και δια ζώσης στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ για αυτό το θέμα. Η απάντηση που έχουμε είναι ότι πρέπει να περιμένουμε και ότι γίνεται διαπραγμάτευση του ΕΟΠΥΥ με την εταιρεία, που πιέζεται για μείωση της τιμής προσφοράς. Είπαμε να μη γίνει αρνητική διαπραγμάτευση (δηλαδή να σταματήσει η διαδικασία από την επιτροπή του ΕΟΠΥΥ) και ότι είναι καλύτερο να επανεξεταστεί το θέμα αν φτάσει σε αυτό το δυστυχές σημείο. Να επανεξεταστεί με νέα στοιχεία από χρήστες και ιατρούς που αποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα του καινούριου μετρητή μιας και υπάρχουν πολλές έρευνες που το επιβεβαιώνουν.

Δεν είναι μόνο αυτά τα θέματα για τα οποία έχουμε παρέμβει στον ΕΟΠΥΥ. Έχουν υπάρξει ζητήματα με τα αναλώσιμα του διαβήτη, διότι με τη μείωση της τιμής αποζημίωσής τους πολλές εταιρείες σκέφτονται ότι θα αναγκαστούν να τα αποσύρουν ή ότι θα φέρουν αναλώσιμα διαβήτη της περασμένης δεκαετίας, αφού η τιμή αποζημίωσής των αναλωσίμων της νέας τεχνολογίας θα είναι μικρότερη από την τιμή που τους κοστίζουν. Τα έχουμε πει επανειλημμένα και στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στον Υπουργό Υγείας, κο Ξανθό αυτά τα θέματα. Επίσης, υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να αποζημιώνονται μετρητές χαμηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα να έρθουν όλοι οι αναξιόπιστοι μετρητές (κυρίως από τις ασιατικές χώρες) και οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους τους ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ μετρητές Σακχάρου, κάτι που θεωρείται ανεπίτρεπτο.
Εμείς εισηγηθήκαμε επιπλέον να αποζημιώνονται μετρητές πιστοποιημένοι κατά ISO 2013. Πρέπει να ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν στην αγορά τα νέα προϊόντα και οι νέες τεχνολογίες. Άλλο να κάνει το διαβητικό παιδάκι την ινσουλίνη του 4 και 5 φορές τη μέρα με ένα πολύ λεπτό βελονάκι και άλλο με ένα πιο παχύ, που θα φέρνει περισσότερο πόνο στο μικρό μας φίλο/η και θα του δημιουργήσει αργότερα πολλά προβλήματα. Την ποιότητα ζωής ζητάμε ουσιαστικά εμείς, τα άτομα με Διαβήτη!

Glykouli: Από τη στιγμή που έχουν κόψει τον προϋπολογισμό για τον διαβήτη και από 90 εκατομμύρια τον έχουν ρίξει στα 60, πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για αυτή την ποιότητα ζωής που λέτε και δικαίως φυσικά χρειαζόμαστε;

Μειώθηκαν οι τιμές των αναλωσίμων, πολλές εταιρείες το δέχτηκανανάμεσα τους και μερικές από τις μεγαλύτερες, όμως υπάρχουν και μερικές που δεν το δέχτηκαν. Μιλήσαμε με τους αρμόδιους από το κράτος και τους εκπροσώπους των εταιρειών και τους παρακαλέσαμε να μείνουν στην αγορά. Ζητήθηκε από τις εταιρείες η αποζημίωση να είναι στα 13 ευρώ το κουτί βελόνες, προκειμένου να μείνουν στην αγορά και να μη φύγουν. Δυστυχώς για μερικές από τις μάρκες, ο ασθενής πρέπει να τις αγοράσει πληρώνοντας τη διαφορά.
Η περεταίρω μείωση της τιμής, θα αναγκάσει τις εταιρείες να φέρουν προϊόντα παλαιάς τεχνολογίας, όπως είπαμε και ανωτέρω, και φυσικά ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για τις αντλίες ινσουλίνης, διότι αν δεν αποζημιώνεται η καινούρια με τη μείωση της τιμής, θα αναγκαστούν οι προμηθευτές να φέρουν παλαιάς τεχνολογίας βελόνες και αντλίες ινσουλίνης.

Glykouli: Εμείς πραγματικά είμαστε ανήσυχοι και απαισιόδοξοι με το τρέχον κλίμα…

Γι’ αυτό και εμείς πιέζουμε ώστε να διατηρήσουν τα δικαιώματα που έχουν τα άτομα με διαβήτη, διότι το καλά ρυθμιζόμενο σάκχαρο από ένα άτομο με Διαβήτη, δεν δημιουργεί επιπλοκές. Οι επιπλοκές ουσιαστικά κοστίζουν στο σύστημα υγείας της χώρας. Τα φάρμακα, οι ινσουλίνες και τα αναλώσιμα είναι περίπου το 15% του συνολικού κόστους για τον διαβήτη, ενώ το 85% που απομένει πάει στις επιπλοκές, δηλαδή στην αιμοκάθαρση, στις θεραπείες όρασης, στην αγγειοπάθεια, στα stent, στους ακρωτηριασμούς.

Glykouli: Οι διαβητικοί στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο, αυτό σημαίνει ότι έχουμε την δύναμη να ασκήσουμε πίεση. Επιπλέον έχουμε 2 ομοσπονδίες και πολλοί αναρωτιόνται γιατί δεν ενώνονται, από τη στιγμή που έχουν ίδια γραμμή και αιτήματα.

Να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα διότι το θεωρώ πολύ σημαντικό κάθε φορά που τίθεται. Η ΕΛΟΔΙ δεν χαρακτηρίζει ως ΑΜΕΑ τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, άλλωστε το γράφει και το καταστατικό της. Θεωρούμε ότι τα άτομα, χωρίς επιπλοκές δεν είναι ΑΜΕΑ αλλά επιβάλλεται να παίρνουν  ένα επίδομα το οποίο θα καλύπτει τα έξοδα της νόσου που έχουν για να βοηθήσει στην αποφυγή των επιπλοκών . Ουσιαστικά ζητάμε σαν σύλλογος να αποσυνδεθεί το επίδομα που λαμβάνουν τα άτομα με Διαβήτη από την κατηγορία της αναπηρίας. Αυτό που λέμε συνεχώς είναι ότι το συγκεκριμένο επίδομα θα μας γυρίσει μπούμερανγκ και θα μας δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Το κράτος δίνει το επίδομα μόνο όταν έχεις κάποια αναπηρία, επειδή υπάρχει ο νόμος και ουσιαστικά το υποχρεώνει. Και λέμε ότι θα μας γυρίσει μπούμερανγκ, διότι όπως έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα (πχ οι δήθεν “τυφλοί” στη Ζάκυνθο), δίνουν ψεύτικα πιστοποιητικά για να λάβουν το επίδομα. Παλαιότερα δηλώνονταν οι διαβητικοί με παραπάνω επιπλοκές προκειμένου να πετύχουν το ποσοστό που ήθελαν και να παίρνουν τα χρήματα που είχαν ανάγκη δικαίως για τη καλύτερη ποιότητα ζωής τους και την απομάκρυνση επιπλοκών.

Η τρόικα πίεζε να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας των διαβητικών από 50% (όπως είναι το χαμηλότερο σήμερα) σε 15-20%. Πουθενά στον κόσμο δεν θεωρείται αναπηρία ο διαβήτης, πράγμα που εδώ γίνεται μόνο για το επίδομα. Θα έπρεπε να δίνεται στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας που έχει, διότι κάθε διαβητικός έχει πολλές καθημερινές ανάγκες. Αυτό λέμε εμείς στην ΕΛΟΔΙ και διαφοροποιούμαστε από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Η κύρια διαφορά της ΕΛΟΔΙ από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι λοιπόν, ότι η ΕΛΟΔΙ επιθυμεί τα άτομα με διαβήτη να μη χαρακτηρίζονται ως ανάπηρα, να μην παίρνουν ποσοστό αναπηρίας και το αντίστοιχο επίδομα, αλλά ως άτομα που χρίζονται κάποιας οικονομικής βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια νόσο που είναι εφ’ όρου ζωής, άρα να παίρνουν το επίδομα που δικαιούνται, ανεξάρτητα από τα ποσοστά αναπηρίας. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει όμως συνδέσει αυτό το επίδομα με τα ποσοστά αναπηρίας. Βέβαια με το 50% επιτέλους δεν χρειάζεται πια να περνάει κάποιος επιτροπή ξανά και ξανά, παρά μόνο στην περίπτωση που εμφανιστεί κάτι ή υπάρχει άλλη επιπλοκή που το αναγκάζει να ανέβει ποσοστό και πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να περνάει ο ασθενής και πάλι από τα ΚΕΠΑ.

Glykouli: Το επίδομα που παίρνουν οι διαβητικοί ισχύει από το ποσοστό 50% και άνω (αν φυσικά κάποιος είναι άνεργος, φοιτητής κλπ.). Αν είναι 67% για παράδειγμα, ανεβαίνει το ποσό του επιδόματος;

Από το 50% μέχρι και το 80%, δεν αλλάζει το επίδομα. Αλλαγές παροχών ισχύουν για άτομα με ακρωτηριασμούς, τεχνητό νεφρό κ.α., που φυσικά είναι σε ποσοστό άνω του 80%.

Glykouli: Ποιές είναι οι προτεραιότητες της ΕΛΟΔΙ;

Η πρώτη προτεραιότητα της ΕΛΟΔI είναι να μην μειωθεί η δαπάνη που αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη, διότι αν μειωθεί η δαπάνη θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους πάσχοντες. Θα απορυθμιστούν τους και θα κινδυνεύουν να πάθουν μακροχρόνιες επιπλοκές. Αυτό πρέπει να το καταλάβει καλά το Υπουργείο Υγείας.
Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να υπάρχει εθνική δράση για να ληφθούν μέτρα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, με τη δημιουργία ειδικών ιατρείων, διαβητολογικών κέντρων που θα εκπαιδεύουν ιατρούς και νοσηλευτές για να στελεχώσουν τα ιατρεία που αναφέραμε, διότι σήμερα υπάρχουν πολλοί νομοί που δεν έχουν ούτε διαβητολογικό ιατρείο στα νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα της Κέρκυρας και του Αγρινίου. Στη Θράκη δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος/διαβητολόγος για να εξετάσει τα μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα να πρέπει ο γονιός να τρέξει με το παιδί του στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.
Αυτές είναι οι δύο άμεσες προτεραιότητες μας, με πολλές να ακολουθούν, όπως να υπάρχει σχολικός νοσηλευτής, κάτι το οποίο έχουμε ήδη καταφέρει με ενημέρωση και εκπαίδευση νοσηλευτών που πηγαίνουν σε σχολεία, όπως πχ Θεσσαλονίκη – Καστοριά, ώστε να αντιμετωπίζουν τα παιδιά με διαβήτη. Υπήρχαν νοσηλευτές που δεν ήξεραν να χειριστούν τον διαβήτη και εμείς οφείλουμε να τους εκπαιδεύσουμε για να προσαρμόζονται στις περιπτώσεις που προκύπτουν σε κάποια σχολική μονάδα. Απαιτούμε να έχει κάθε σχολείο έναν νοσηλευτή. Δεν γίνεται να υπάρχει σχολείο χωρίς ένα άτομο με τις απαραίτητες γνώσεις. Αναγκαία η θεσμοθέτηση.
Επιπλέον, κάναμε παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας για όσους εκπαιδευτικούς πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να μην υπηρετούν σε πολύ απομακρυσμένες μονάδες της Ελλάδας, προκειμένου να είναι κοντά σε κάποιο κέντρο που να είναι εκσυγχρονισμένο.
Υπάρχει πρόσθετα το πρόβλημα της χορήγησης επιπλέον υλικού στα άτομα με διαβήτη, όπως η χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων σε ανθρώπους που έχουν ακρωτηριαστεί ή έχουν παράγοντες κινδύνου για να πάθουν το λεγόμενο διαβητικό πόδι. Υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ιατρείων διαβητικού ποδιού σε πολλούς νομούς και περιφέρειες της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, που δεν έχει κανένα.

Glykouli: Σας έχει εξοργίσει κάποιο από τα πράγματα που κοινωνικά γίνονται και αφορούν την κοινότητα μας ή τον ευρύτερο χώρο της υγείας αυτή την περίοδο, που σας κάνει να μη μπορείτε να κοιμηθείτε;

Το θέμα των ανασφάλιστων είναι κάτι που μας έχει κάνει να εξοργιζόμαστε, αλλά ευτυχώς το Υπουργείο Υγείας πήρε κάποια μέτρα και μπορούν πλέον να παίρνουν κανονικά τα φάρμακα τους από τα φαρμακεία. Υπήρχαν νοσοκομεία τα οποία αρνούνταν να δώσουν αναλώσιμο υλικό στα άτομα με διαβήτη, με τους διοικητές να αγνοούν επιδεικτικά την απόφαση του Υπουργού για να μην υπερβούν τον προϋπολογισμό. Με επιστολές και στο Υπουργείο, αλλά και στα νοσοκομεία που γινόταν αυτό, λύθηκε το πρόβλημα. Βέβαια το άλλο πρόβλημα είναι ότι τα αναλώσιμα που έχουν τα νοσοκομεία είναι διαφορετικά από κλινική σε κλινική και δεν υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές, κάτι το οποίο έχουμε εισηγηθεί στην Επιτροπή Ενδοκρινολογικών Νοσημάτων, ούτως ώστε τα νοσοκομεία να παίρνουν αξιόπιστους μετρητές και αξιόπιστες ταινίες. 

Glykouli: Είμαστε περισσότεροι από 1.200.000 διαβητικοί ανά την Ελλάδα. Θεωρείτε ότι αν είχαμε τη δύναμη που έπρεπε θα μπορούσαμε να είχαμε ρίξει αυτό το “τείχος” που έχουμε μπροστά μας; Χρειάζεστε τη στήριξη του κόσμου;

Φυσικά και θέλουμε τη στήριξη όλων! Είναι κάτι που το τονίζουμε σε κάθε μας εκδήλωση, ότι πρέπει να ενισχύσει και να δυναμώσει ο κόσμος τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους για να καταφέρουμε αυτά που κυνηγάμε τώρα και ακόμα περισσότερα στο μέλλον.
Κάθε χρόνο κάνουμε μεγάλες εκδηλώσεις και τους καλούμε όλους να είναι εκεί. Πέρσι δώσαμε το βήμα σε όλους τους συλλόγους να απευθύνουν τα προβλήματα τους και να τα ακούσουμε προκειμένου να βρούμε λύσεις. Φέτος σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα μεγάλο κάλεσμα και να δούμε που βρίσκονται σήμερα τα άτομα με διαβήτη και τι προοπτικές υπάρχουν βάσει της καινούριας τεχνολογίας (διότι απορρίπτεται λόγω κόστους). Ουσιαστικά θα δούμε που είμαστε σήμερα και τι ζητάμε αύριο, και αν μπορεί το κράτος λόγω συγκυριών να ακολουθήσει αυτή την τεχνολογία!
Το Glykouli.gr κρατάει κάθε λέξη της συνέντευξης ως υπόσχεση για την διαβητική μας κοινότητα, να συνεχίσει η ΕΛΟΔΙ τον αγώνα της για τα δικαιώματα μας και να παροτρύνει και όλους εσάς να συμμετέχετε και να ενισχύετε τους Συλλόγους και των δυο Ομοσπονδιών μας, να βοηθάτε στις δράσεις τους, να είστε ενεργά μέλη και να παρακινείτε όταν βλέπετε ότι υπάρχει αδράνεια. Και οι δυο Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι τους, μας χρειάζονται στο πλευρό τους και αυτό είναι για το καλό όλων μας!
Να ευχαριστήσουμε θερμά τον κο Συκιώτη για την παραχώρηση της υπέροχης συνέντευξης που μας έδωσε και να δηλώσουμε ως ένα από τα πιο δυνατά media στον χώρο του Διαβήτη, ότι θα υποστηρίξουμε κάθε θετική προσπάθεια κάθε Συλλόγου και Ομοσπονδίας μας.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Στις 24 Δεκεμβρίου η πληρωμή των επιδομάτων, ενώ από την αρχή του νέου έτους θα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα
Περισσότερα

Στις 24 Δεκεμβρίου η πληρωμή των επιδομάτων, ενώ από την αρχή του νέου έτους θα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα

Όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα. Μία κοινή ημερομηνία καταβολής για όλα…