“Μερικές φορές σκέφτομαι ότι νοιάζομαι περισσότερο για τον διαβήτη του απ’ ότι εκείνος”, μας λέει η Ellen R. από την Καλιφόρνια. “Προσπαθώ να μαγειρεύω υγιεινά, αλλά εκείνος λέει ότι θα τρώει ότι επιθυμεί. Με φοβίζει το τι μπορεί να του συμβεί, αλλά αν δεν νοιάζεται, τι μπορώ να κάνω;”
Ο σύντροφος της Mario, τα βλέπει διαφορετικά. “Κάνω ότι καλύτερο μπορώ, αλλά θέλει να σταματήσω να τρώω ότι μου αρέσει. Εργάζομαι σκληρά και αν δεν έχω καμιά φορά τα μακαρόνια ή μια πίτσα, δεν θα αντέξω μέσα στη βδομάδα”.
Η Debra είναι 60 ετών και διαβήτη τύπου 2 και παίρνει ένα φάρμακο που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διεγείροντας την ινσουλίνη. “Σίχαινομαι τι πως με πειράζει για το ότι πρέπει να ελέγχω συνεχώς το ζάχαρο μου” μας λέει η Debra. “Θα κάνει μπάχαλο την κουζίνα ή το μπάνιο και όταν θα παραπονεθώ γι’ αυτό, μου λέει ότι πρέπει να έχω υπογλυκαιμία. Έχω υποστεί χαμηλά σάκχαρα μερικές φορές, αλλά πρέπει ο άνδρας μου να με λαμβάνει σοβαρά”.
Ο Albert έχει διαφορετική άποψη. “Μερικές φορές, η Debra έχει περάσει υπογλυκαιμία την ώρα που οδηγούσε και παραλίγο να τρακάρει. Δεν νομίζω ότι μετράει συχνά το ζάχαρο της για να είναι ασφαλής. Όταν δω ότι μπορεί να κατευθύνεται προς υπογλυκαιμία, θα τη ρωτήσω αν θα το ελέγξει και εκείνη νομίζει ότι της κάνω μουρμούρα”.
Όταν το ένα μέλος του ζεύγους έχει διαβήτη, ζει και ο άλλος μαζί του. Η προσέγγιση του διαβήτη ως ομάδα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και για τους 2, οπότε καλέστε τον σύντροφο σας να διαβάσει αυτό το άρθρο μαζί σας.
“Οι σύντροφοι όσων ζουν με διαβήτη τύπου 2, εμφανίζουν συχνότερα υψηλότερα επίπεδα απόγνωσης απ’ ότι το άτομο που έχει τον διαβήτη”, λέει η ψυχολόγος Lawrence Fisher, που μελετά τον διαβήτη σε οικογένειες. “Αυτό ισχύει ειδικά για τις γυναίκες συντρόφους”.
“Οι σύντροφοι συχνά νιώθουν αβοήθητοι”, λέει η Dr Fisher, “ειδικά αν ο αγαπημένος τους παλεύει με τη διαχείριση του διαβήτη του. Μπορεί να σκέφτονται ότι θα τους φροντίζουν εκείνοι αν δεν τρώνε σωστά ή δεν λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία, κάτι που θα εμφανίσει επιπλοκές”.
Αυτό γίνεται και αντίστροφα – ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει έναν γάμο, και τα άγχη του γάμου μπορούν να επηρεάσουν τον διαβήτη. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Paula Trief, “Μελέτες δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα, η καρδιά και τα επίπεδα σακχάρου μπορούν να φθαρούν αν έχετε συχνές διαμάχες ή άγχος στη σχέση σας¨. Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι το οικογενειακό άγχος παρεμβαίνει με την αυτοδιαχείριση του διαβήτη.
Διαχείριση του οικογενειακόυ άγχος που προκαλεί ο διαβήτης
Πιθανότατα να έχετε ζήσει κάποια απότα άγχη που μπορεί να φέρει ο διαβήτης σε ένα γάμο. Για να μπορέσετε να διαχειστείτε πετυχημένα αυτά τα προβλήματα, τα ζευγάρια πρέπει να κάνουν 2 πράγματα: να μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματα και να αναζητούν βοήθεια.
Ξεκινήστε με την επικοινωνία. “Κάντε μια συζήτηση γύρω από το τι χρειάζεται ο καθένας”, είπε η Trief. “Ξεκινήστε με το εξής: “Ένας τρόπος να με βοηθήσεις να διαχειριστώ ή να αντιμετωπίσω…”. Αυτό δεν θα είναι μια κουβέντα, αλλά θα γίνει πολλές φορές όσο περνάει ο καιρός.
Αυτές οι συζητήσεις μπορεί να είναι δύσκολες, αν και πολλά ζευγάρια προτιμούν να τις αποφεύγουν. Ο William Polonsky, πρόεδρος Behavioral Diabetes Institute, λέει: “Πολλοί άνθρωποι ποτέ δεν κάνουν αυτή τη συζήτηση. Προτιμούν να απαλύνουν τα πράγματα, από το να εργάζονται πάνω στα βασικά προβλήματα”
Τα ζευγάρια μπορεί να είναι στην ίδια σελίδα όσον αφορά τον διαβήτη, αλλά θέλουν και κάποιες δεξιότητες. Το σημαντικό είναι να ακούει ο ένας τον άλλον. Ένας τρόπος είναι να συζητάνε με σειρά εξηγώντας τα αισθήματα τους και ο σύντροφος τους να ακούει, χωρίς να διαφωνεί ή να το συζητάνε, απλά να λένε τα προβλήματα τους ο ένας στον άλλο.
Θέματα προς συζήτηση
Πόσο πρέπει να συμμετέχει ο σύντροφος μου στη διαχείριση του διαβήτη μου;
Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη θέλουν σχεδόν ολοκληρωτική ανεξαρτησία. Άλλοι θέλουν όλη τη βοήθεια που μπορούν να έχουν. Θέλουν να μοιράζονται τις τιμές τους με τον σύντροφο τους.
Μερικοί σύντροφοι θέλουν από την άλλη να εεμπλέκονται στενά στη διαχείριση του διαβήτη. Άλλοι θέλουν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν λιγότερο. Μερικά ζευγάρια θέλουν να συγκεντρώνονται στον διαβήτη, άλλα θέλουν να το ελαχιστοποιούν. Κάθε σχέδιο είναι εντάξει, εφόσον συμφωνείτε και υπάρχει κατανόηση μεταξύ σας.
Πως θα σε υποστηρίζω;
Η Trief δήλωσε ότι οι οικογένειες πρέπει να μάθουν τη “μη-άμεση υποστήριξη. Ο σύντροφος βοηθά και συνεργάζεται με τα αιτήματα του ατόμου με διαβήτη, αλλά η ευθύνη για τη συμπεριφορά, πάει μαζί του.”
Λιγότερο αποτελεσματική είναι η “άμεση υποστήριξη”, κατά την οποία ο σύντροφος προσπαθεί να διαχειριστεί τον διαβήτη του άλλου του μισού. Ο σύντροφος λαμβάνει ευθύνη για καθήκοντα που στην πραγματικότητα είναι του ασθενούς και συχνά του λέει τι να κάνει, νιώθει ή διαλέξει.
Ψυχολογική υποστήριξη
Ο διαβήτης μπορεί να φέρει δύσκολα συναισθήματα και για τους 2. Η ειδικός σε χρόνιες νόσους Maggie Strong, λέει ότι οι ασθενείς και οι σύντροφοι τους είναι πιθανό να νιώθουν:
- θλίψη για τις απώλειες του ασθενούς και την απώλεια της ζωής που αυτός ή αυτή είχε
- απογοήτευση διότι δεν ξέρουν πως να βοηθήσουν
- ενοχές διότι υποφέρει ο σύντροφος τους, ή σκέψη ότι μπορεί να συμβάλλει στα προβλήματα του συντρόφου του/της
- θυμό επειδή ο σύντροφος τους δεν φροντίζει σωστά τον εαυτό του
- φόβο για την πρόοδο της ασθένειας και τι μπορεί να φέρει
- βαρεμάρα με την απώλεια του αυθορμητισμού και του περιορισμού σε δραστηριότητες
Αν τα συναισθήματα αυτά δεν εκφράζονται, κάθε σύντροφος αρχίζει να αισθάνεται μόνος, αβοήθητος και μερικές φορές απελπισμένος. Αν μπορείτε να εκφράσετε αυτά που νιώθετε χωρίς να ρίξετε στον άλλο τις ευθύνες, θα καταλάβετε καλύτερα τι περνά ο σύντροφος σας.
Θέμα: φαγητό
Πόσο διατεθειμένοι είστε εσείς και ο σύντροφος σας να αλλάξετε τη δίαιτα σας; Ο διαβήτης θέλει να κόψετε τα περιττά σε ζάχαρη και άμυλα, και στους ανθρώπους συνήθως δεν αρέσει αυτή η συμβουλή.
Πολλά ζευγάρια θα προσπαθήσουν να ετοιμάσουν διαφορετικό γέυμα για αυτόν που πάσχει από διαβήτη, αλλά είναι προτιμότερο αν όλη η οικογένεια τρώει το ίδιο φαγητό. Υγιεινά για τον διαβήτη, είναι υγιεινά για όλους, και διαφορετικά γεύματα ανεβάζουν τον πήχη για όποιον μαγειρεύει.
Μιλήστε ανοιχτά για τις ανησυχίες σας για το φαγητό, δημιουργήστε ένα μενού μαζί και μια λίστα για ψώνια βασισμένη σε αυτό το μενού.
Σεξ και οικειότητα
Ο διαβήτης μπορεί να παρέμβει στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού μέσω της δυσλειτουργίας, της απώλειας της επιθυμίας, της επίδρασης των φαρμάκων, και άλλων συμπτωμάτων όπως η κούραση, ο πόνος ή η κατάθλιψη. Για πολλά ζεύγη, η επαναφορά και η διατήρηση της φυσικής οικειότητας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωντάνιας του έρωτα.
Μιλήστε για αυτά τα θέματα με κάποιον ειδικό στον διαβήτη, έναν γιατρό ή έναν σεξολόγο για να μπορείτε να προσεγγίσετε πιο άνετα αυτά τα ζητήματα.