«Τσουνάμι» από email πρόκειται να πλήξει την κυβέρνηση, σύμφωνα με οδηγίες του Παναναπηρικού Συλλόγου υποστήριξης και κοινωνικού ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των αναπήρων – ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑμεΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Σε μια κίνηση αγανάκτησης, με την ευκαιρία της χθεσινής παγκόσμιας ημέρας για τα ΑμεΑ, ο σύλλογος συνέταξε και έστειλε σε όλους τους ενδιαφερόμενους ένα κείμενο που περιέχει 15 σημεία που «καίνε» τα ΑμεΑ.
Το κείμενο, με τίτλο «Δεκαπέντε Αιτήματα για τα Δικαιώματα των αναπήρων, αρκετά από τα οποία παραβιάζονται από το Κράτος» απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Οικονομικών, Εργασίας και Επικρατείας, καθώς και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), καλώντας τη να πάρει θέση σχετικά με τα αιτήματα.
Στόχος, είναι να «πνιγούν» οι υπηρεσίες με email προκειμένου να εισακουστεί η φωνή των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Πρώτο από τα αιτήματα των «Ενεργών Πολιτών», είναι ένα θέμα που ανέδειξε σε πρόσφατη ανάρτηση το glykouli.gr, αυτό της εισοδηματικοποίησης των επιδομάτων των ΑμεΑ.
Ακολουθούν αριθμημένα τα αιτήματα:
1. Να πάψει η αυθαίρετη «εισοδηματικοποίηση» των προνοιακών- κοινωνικών βοηθημάτων που καταβάλλονται σε ΑμεΑ αφού δηλώνονται υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση ως εισοδήματα. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ήδη γνωμοδοτήσει επί του θέματος από τις 20 Μαρτίου 2018 ότι τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ δεν αποτελούν αντάλλαγμα προσωπικής εργασίας, κεφάλαιο ή καρπούς περιουσιακών στοιχείων ώστε να θεωρούνται εισόδημα. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πρακτικής είναι να χάνονται τα εξής επιδόματα από τα ΑμεΑ.
2. Να πάψει η αυθαίρετη διακοπή των προνοιακών επιδομάτων σε ΑμεΑ που απασχολούνται με επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ ή και σε κοινωφελή προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης. Αυτό αποτελεί παράβαση του νόμου για τα Άτομα με Αναπηρία που συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης, ή σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
3. Να γίνει χρήση της ψηφιακά υπογεγραμμένης απόφασης αναπηρίας των ΑμεΑ, ώστε να μη χρειάζεται να επισκέπτονται τα ΚΕΠΑ για να παραλάβουν την απόφαση αναπηρίας τους, προκειμένου να την καταθέσουν στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή η ψηφιακή υπογραφή υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, και την κοινοποιούν μάταια στις εφορίες ή στους Δήμους, αφού δεν φαίνονται να ενημερώνονται και έτσι αναγκάζονται να πάνε σε διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να λάβουν το εκκαθαριστικό τους. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ανθρώπου με ειδικές ανάγκες που είπε το εξής:
4. Να πάψει η πρακτική έλλειψης διαφάνειας στις διαδικασίες των ΚΕ.Π.Α και να τηρηθούν οι διατάξεις περί διάφανων διαδικασιών. Δεν είναι λίγες οι φορές που στη διαδικτυακή ομάδα ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ έχουν αναφερθεί από μέλη ότι στα πρώτα έτη λειτουργίας του ΚΕΠΑ εξετάστηκαν από τους ίδιους γιατρούς τόσο στις πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές όσο και στις δευτεροβάθμιες στις οποίες είχαν προσφύγει.
5. Να καταργηθεί ο νέος τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας βάσει της λειτουργικότητας. Στο σημείο αυτό ο σύλλογος ζητά την κατάργηση των ICF, αφού πρόκειται για ένα άδικο σύστημα αξιολόγησης που θεσπίστηκε από τους δανειστές, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων στα επιδόματα ΑμεΑ. Επιπλέον ζητά κατάργηση του ειδικού ερωτηματολογίου WHODAS 2.0, που εξετάζει τη λειτουργικότητα του κάθε ανθρώπου με ειδικές ανάγκες.
6. Να γίνονται οι προσλήψεις των ΑμεΑ στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ με προτεραιότητα προσλήψεων στις χρόνιες και στις ισόβιες αναπηρίες. Η θέση μας είναι ότι στο Δημόσιο θα πρέπει να προσλαμβάνονται ως μόνιμοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι κατά προτεραιότητα τα άτομα με χρόνιες και ισόβιες αναπηρίες που επιφέρουν περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση ενώ οι παθήσεις τους δεν επιδέχονται περαιτέρω διόρθωσης ή βελτίωσης.
7. Να γίνει ευθυγράμμιση – για ίση μεταχείριση των ΑμεΑ – στις μικρές συντάξεις αναπηρίας με τα προνοιακά επιδόματα, τόσο όσον αφορά το ύψος των ποσών στις οικονομικές παροχές όσο όμως και τη δυνατότητα πρόσβασης στις κοινωνικές παροχές.
8. Να εκδοθεί η περιβόητη κάρτα αναπηρίας, η οποία έχει θεσπιστεί εδώ είκοσι δύο (22) χρόνια και δεν έχει εφαρμοστεί παρά μόνο πιλοτικά στη Λάρισα. Τα ΑμεΑ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι περίπου 10%. Ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν δικαίωμα να ζητούν να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα της υγείας τους.
9. Να αναγνωριστεί ότι συντελείται παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των ΑμεΑ και των ατόμων με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις κάθε φορά που παραβιάζεται η αντικαπνιστική νομοθεσία, όπως και οι κανονισμοί περί υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, με το παθητικό κάπνισμα μέσα σε δημόσια κτίρια, χώρους εργασίας κτλ.
10. Να υπάρξει η δυνατότητα απασχόλησης, σε οποιδήποτε τομέα, με παράλληλη διατήρηση των προνοιακών επιδομάτων. Σε αυτήν την πολιτική πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι αναπηρίας.
11. Να δημιουργηθεί νέα ανεξάρτητη αρχή ως «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», προκειμένου να μεριμνά και να αναλαμβάνει τις υποθέσεις των ατόμων με αναπηρίες.
12. Επείγει να επικαιροποιηθεί ένας νέος Οδηγός του Πολίτη με Αναπηρία από το Υπουργείο Εσωτερικών αφού έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από την προηγούμενη έκδοσή του (2007) ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τις παροχές των ΑμεΑ διαρκώς αλλάζει.
13. Να καταβληθούν αναδρομικά, αλλά και από τούδε κι εφεξής, οι μνημονιακές περικοπές, τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους αναπηρίας, στους συνταξιούχους γήρατος με τις ειδικές διατάξεις περί αναπηρίας και στα συνταξιοδοτούμενα λόγω θανάτου τέκνα εφόσον έχουν κριθεί ανίκανα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα, που παρανόμως παρακρατήθηκαν, όπως αυτά τα ποσά καταβάλλονταν μέχρι 31-12-2012.
14. Να λαμβάνεται υπόψη το στοιχείο της αναπηρίας σε κάθε κοινωνική παροχή, όπως π.χ. είναι το Επίδομα Στέγασης, και να μην συνυπολογίζονται στις κοινωνικές παροχές τα μη ανταποδοτικά προνοιακά επιδόματα όταν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια.
15. Να καταργηθεί η άδικη διάταξη για τους συνταξιούχους με αναπηρία, η οποία αφορά στην αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει της βαθμίδας αναπηρίας του δικαιούχου.
Αναλυτικά για να συμμετέχετε πατήστε εδώ.
GlykouliGr Team