«Έξυπνες» πένες ινσουλίνης για σήμερα και το μέλλον

Πένες Ινσουλίνης

Όταν το NovoPen της Novo Nordisk πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά το 1985, ήταν η πρώτη πένα ινσουλίνης που είχε πάρει έγκριση από τον FDA και άλλαξε τον τρόπο που πολλοί διαβητικοί ρύθμιζαν το διαβήτη τους. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, όλο και περισσότερες «έξυπνες» πένες κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Το HumaPen Memoir της Lilly κυκλοφόρησε το 2007 και διατηρούσε ιστορικό δεδομένων για 16 δόσεις. Στη συνέχεια εμφανίστηκε το Timesulin, ένα «καπάκι» πένας που μπορούσε να παρακολουθεί πότε ο χρήστης έλαβε την τελευταία δόση του. Το 2014, η Novo Nordisk δημιούργησε την πένα Echo που διέθετε λειτουργία μνήμης καθώς και δυνατότητα για χορήγηση μισής δόσης, προσφέροντας έτσι ακόμη καλύτερο έλεγχο στους χρήστες.
Η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με αποτέλεσμα η καινούρια σειρά πενών ινσουλίνης να είναι σημαντικά βελτιωμένη. Οι έξυπνες πένες διαθέτουν πολλά από τα προτερήματα των αντλιών έγχυσης χωρίς να έχουν τα μειονεκτήματα. Πέρα από την παρακολούθηση δεδομένων, οι έξυπνες πένες συνδυάζουν λειτουργίες από πένες έγχυσης, υπολογιστές δόσης bolus, τεχνολογία Bluetooth, και εφαρμογές smartphone.

Οφέλη των «έξυπνων» πενών

Πολλά είναι τα οφέλη που μας προσφέρονται από τον συνδυασμό της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν οι «έξυπνες» πένες.

  1. Ακρίβεια

Δεν χρειάζεται πλέον να υπολογίζουμε τις δόσεις ινσουλίνης. Οι «έξυπνες» πένες, σε συνδυασμό με διάφορες εφαρμογές, εισάγουν αυτόματα τις τιμές της ινσουλίνης, υπολογίζουν τη συνιστώμενη δόση, και παρακολουθούν το ιστορικό δόσεων ινσουλίνης προκειμένου να αποφευχθούν λάθη.

  1. Μνήμη

Προσπαθείτε να βρείτε στυλό για να σημειώσετε τις δόσεις σας σε κάποιο τετράδιο που μπορεί μετά να ξεχάσετε που το βάλατε; Όχι πια. Οι «έξυπνες» πένες, μπορούν να συνδέονται με εφαρμογές μέσω Bluetooth ώστε να παρακολουθούν το ιστορικό και το χρονοδιάγραμμα των δόσεών σας σε βάθος χρόνου πολλών μηνών. Έτσι εσείς δεν χρειάζεται να τις θυμάστε.

  1. Διαμοιρασμός Δεδομένων

Έχοντας τη δυνατότητα να κρατούν αυτόματα αρχείο δόσεων και να συνδέονται μέσω εφαρμογών, οι «έξυπνες» πένες μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να αποστέλλουν σημαντικές πληροφορίες σε επαγγελματίες υγείας, σε μέλη της οικογένειας ή σε άλλους ανθρώπους που τυχόν φροντίζουν άτομα με διαβήτη. Οι επισκέψεις στο γιατρό γίνονται πιο εύκολες όταν υπάρχει διαθέσιμο αρχείο δόσεων, μιας και δίνεται στο γιατρό η δυνατότητα να έχει καλύτερη εικόνα για τις ιατρικές ανάγκες του ασθενή.

  1. Κόστος

Σε σχέση με την αντλία ινσουλίνης, η «έξυπνη» πένα προσφέρει τα ίδια οφέλη χωρίς να προκαλεί σοκ με την τιμή της.

«Έξυπνες» πένες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Αμερικανική αγορά

Οι παρακάτω πένες είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ:

InPen της Companion Medical

Το InPen
Το InPen
Κάνοντας χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, η Companion Medical πριν ένα χρόνο κυκλοφόρησε στην αγορά την πρώτη πένα ινσουλίνης με δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth. Σε συνδυασμό με κάποια από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της υγείας, αυτή η «έξυπνη» πένα:

  • Διατηρεί ιστορικό δόσεων μέχρι ένα χρόνο.
  • Συστήνει προτεινόμενες δόσεις.
  • Προβάλλει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την ενεργή ινσουλίνη που δρα ανά πάσα στιγμή στον οργανισμό.
  • Παρακολουθεί την ημερομηνία λήξης και τη θερμοκρασία στην οποία διατηρείται η ινσουλίνη.
  • Έχει τη δυνατότητα ειδοποίησης του χρήστη για την επόμενη δόση.
  • Αποστέλλει αναφορές σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.
  • Λειτουργεί με φυσίγγια ινσουλίνης Humalog και Novolog.
  • Προς το παρόν διατίθεται μόνο με συνταγή γιατρού.
Το Clipsulin
Το Clipsulin

Το Clipsulin της Diabnext

H συσκευή αυτή δημιουργήθηκε για να τοποθετείται επάνω στις πένες ινσουλίνης και λειτουργεί σε συνδυασμό με την εφαρμογή Diabnext. Οι χρήστες αγοράζουν την συσκευή και στη συνέχεια πρέπει να κάνουν συνδρομή προκειμένου να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Η συσκευή αυτή:

  • Προσαρμόζεται επάνω σε οποιαδήποτε πένα ινσουλίνης κυκλοφορεί στην αγορά.
  • Έχει δυνατότητα καταγραφής δεδομένων μέχρι και για 200 δόσεις.
  • Έχει δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων σε εφαρμογή για το κινητό.
  • Αναλύει τα δεδομένα μέσω της εφαρμογής Diabnext.
  • Επιτρέπει το διαμοιρασμό των δεδομένων με επαγγελματίες υγείας ή άλλα άτομα.

 
Υπάρχουν βέβαια και άλλες «έξυπνες» πένες που διατίθενται σε άλλες χώρες του κόσμου από εταιρίες που μπορεί στο μέλλον να προσπαθήσουν να τις κυκλοφορήσουν και στις ΗΠΑ.
 

Τι έρχεται στο μέλλον

Παρακάτω θα δείτε τι μας ετοιμάζουν οι εταιρίες στο μέλλον

Bigfoot Biomedical

Bigfoot Ecosystem
Bigfoot Ecosystem
Έχοντας ως αποστολή να κάνει τη ζωή των διαβητικών ευκολότερη, η Bigfoot Biomedical αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης πλήρως ενσωματωμένων συστημάτων, που θα έχουν τη δυνατότητα επέκτασης, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα αυτόματης χορήγησης ινσουλίνης.
Η Melissa Lee της Bigfoot έχει δηλώσει ότι η εταιρία πρόκειται να τα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2020. Πρόσφατα είπε ότι:

«Σχεδιάζουμε τα συστήματά μας ώστε να συλλέγουν αυτόματα πληροφορίες σχετικά με τις τιμές της γλυκόζης και τις ποσότητες ινσουλίνης στο αίμα, και στη συνέχεια να εμφανίζουν αυτόματα οδηγίες για τη δοσολογία της ινσουλίνης, με βάση αυτά τα δεδομένα».

Τα συστήματα της Bigfoot σχεδιάζονται ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με τον αισθητήρα γλυκόζης FreeStyle Libre της Abbott, με έναν μετρητή γλυκόζης που θα έχει δυνατότητα σύνδεσης με Bluetooth, και με ένα ειδικευμένο «καπάκι» πένας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με διάφορες πένες ινσουλίνης μιας χρήσης.
 

Lilly

Στο τέλος του 2017, η Lilly ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει ένα ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης της ινσουλίνης, που θα συνδυάζει μια «συνδεδεμένη» πένα ινσουλίνης με δυνατότητα ανίχνευσης της γλυκόζης, μαζί με ένα λογισμικό που θα δίνει συστάσεις σχετικά με τη δοσολογία. Το σύστημα αυτό αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αναλόγως με το πότε θα λάβει έγκριση από τον FDA.

Novo Nordisk και Glooko

Αυτές οι δύο εταιρίες που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία μιας ειδικής εφαρμογής για χρήστες πενών ινσουλίνης (C4C), τώρα φαίνεται ότι «τα έχουν βρει» ετοιμάζοντας να κυκλοφορήσουν μια νέα έξυπνη πένα στην Αμερικάνικη αγορά. Η πένα έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Ευρώπη, και ενώ δεν γνωρίζουμε πότε θα λάβει έγκριση από τον FDA, είναι κάτι που σίγουρα αξίζει να το παρακολουθήσουμε.
Η αγορά των έξυπνων πενών μεγαλώνει και αναμένεται να ξεπεράσει τα 130.000.000 $ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία παρακολούθησης των τιμών της ινσουλίνης δεν είναι μικρό θέμα. Μικρό θέμα δεν είναι ούτε ο υπολογισμός της δόσης ινσουλίνης ανάλογα με την τροφή που καταναλώνετε, είναι όμως κάτι που μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της έξυπνης πένας σας.
 
Πηγή: Asweetlife.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κύριο Κικίλια, ζητά μητέρα διαβητικού παιδιού που δεν μπορεί να σφραγίσει τη συνταγή του παιδιού της

Αντιμέτωπη με την αναλγησία του Υπουργείου Υγείας έχει έρθει μια απεγνωσμένη μητέρα διαβητικού παιδιού που ζητά συνάντηση με…