Δεν είναι τελικά υποχρεωτικό να σπεύσουν όλοι να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό. Μετά από τις πρόσφατες αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και της Ένωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι είτε επειδή οι δεν θα προλάβουν να εγγραφούν μέχρι την αρχή του χρόνου, είτε λόγω έλλειψης ιατρών στις διάφορες περιοχές, οι πολίτες θα συνεχίσουν να καλύπτονται ιατρικά με τον ίδιο τρόπο που καλύπτονταν μέχρι σήμερα.
Ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί οικογενειακοί ιατροί ώστε να λειτουργήσει το όλο σύστημα με τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που προβλέπει σε όλη τη χώρα. Βήματα όμως γίνονται και μέχρι τον Ιανουάριο ο στόχος του Υπουργείου είναι να έχουν λειτουργήσει 120 δομές. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 101 ΤΟΜΥ με πάνω από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς και έχουν ενεργοποιηθεί 150.000 φάκελοι Υγείας.
Ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που λειτουργεί ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε τον οικογενειακό γιατρό, έναν νέο θεσμό, δοκιμασμένο στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς, περίπου 2.000 (όχι ασθενείς κατ΄ ανάγκην) που ξέρουν ότι αυτός είναι ο γιατρός «επαφής» με το Σύστημα Υγείας, που έχει ευθύνη ολοκληρωμένης, ολιστικής φροντίδας της υγείας τους, αλλά και πρόληψης των ασθενειών, με εμβολιασμούς, προσυμπτωματικούς ελέγχους, προληπτικά τσεκ-απ. Γι’ αυτούς που έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα, της συστηματικής παρακολούθησής τους, κλινικής, εργαστηριακής, πάντα σε συνεργασία και με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και μεγαλύτερης εξειδίκευσης.»
Παθολόγοι
Μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, ο υπουργός ανέφερε πως δεν θα υπάρξει καμία διακοπή στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τους Παθολόγους. Οι γιατροί θα συνεχίσουν κανονικά να συνταγογραφούν φάρμακα, να εκδίδουν παραπεμπτικά για εξετάσεις και να χορηγούν υλικά ή άδειες. Επιπλέον ο υπουργός επεξεργάζεται την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.
Επιπλέον συζητήθηκε η βελτίωση των όρων των συμβάσεων των ιατρών που ήδη έχουν συμβληθεί με τη νέα υπηρεσία και δόθηκε η υπόσχεση να εξεταστεί η δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις ειδικών παθολόγων ανεξάρτητα από εκείνες των οικογενειακών ιατρών και των παιδιάτρων.
Τέλος ο υπουργός δήλωσε ότι:
«Θέλουμε όμως σιγά-σιγά (οι πολίτες) να εμπιστευτούν το νέο θεσμό, να αναζητούν υπηρεσίες μέσα από την οικογενειακή φροντίδα, ώστε σιγά-σιγά να μετατοπίζεται το βάρος από το νοσοκομείο και την περίθαλψη στην πρόληψη της ασθένειας. Θα προχωρήσει αργά, σταδιακά, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου (…) για ποιοτική και δωρεάν φροντίδα».
Πηγές: Ιατροnet, newsbomb.gr, neaselida.gr