Εγγραφή των Διαβητικών στον ΕΟΠΠΥ, θα μας απαλλάξει από τα ΚΕΠΑ;

γιατροί συνταγογράφηση
γιατροί συνταγογράφηση

Ένα νέο μέτρο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, αυτό της εγγραφής των ασθενών με διαβήτη σε ηλεκτρονικό μητρώο από τους ιατρούς τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή το σύστημα δε λειτουργεί, πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα στη συνταγογράφηση αναλώσιμων υλικών.’Οπως θα διαβάσετε παρακάτω, αυτό το μέτρο θα μπορεί να αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και, αν συνάδει με τη λογική, θα έπρεπε να φτάσει να απαλλάξει τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την απαράδεκτη διαδικασία πιστοποίησής τους στα ΚΕΠΑ και την υποχρεωτική, έως επικίνδυνη εξέταση σε c πεπτίδιο με γλυκαγόνη.

Το μέτρο

Σε εφαρμογή τίθεται, από σήμερα, από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) το μητρώο ασθενών με διαβήτη και η καταχώρηση είναι υποχρεωτική. Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που ο ασθενής/ασφαλισμένος δεν είναι καταχωρημένος στο μητρώο τότε δεν θα δύναται να εκδοθεί γνωμάτευση για τα αναλώσιμα υλικά σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και για τα αναλώσιμα υλικά αντλιών έγχυσης ινσουλίνης.
Σχετικά με την καταχώρηση των ασθενών στο μητρώο διαβήτη, ο ΕΟΠΥΥ, προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής στην οποία θα πρέπει να εγγραφούν από τους θεράποντες γιατρούς τους οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.
Συγκεκριμένα ο πιστοποιημένος στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ παθολόγος, παιδίατρος και ενδοκρινολόγος, με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιεί για την έκδοση γνωματεύσεων εισέρχεται στην ιστοσελίδα www.eopyy.gov.gr στο πεδίο «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ» — «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ» – «Μητρώο Σακχαρώδη Διαβήτη» και εν συνεχεία ακολουθεί τις συνημμένες οδηγίες για την καταχώρηση του ασθενούς στο μητρώο.
Όταν ένας γιατρός προσπαθήσει να δημιουργήσει νέο φάκελο ασθενή, θα ενημερώνεται από το σύστημα αν είναι ήδη καταχωρημένος η όχι.

Τα προτερήματα

Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών στον τομέα της υγείας είναι μια υπόθεση που προχωρά αργά. Στα πλαίσια της ευρύτερης προσπάθειας για εξυγχρονισμό της υγείας με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, έρχεται και η δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου που θα επισπεύσει και θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για την παροχή αναλώσιμων υλικών σε διαβητικούς. 
Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού μπορεί να μην ευόδωσε, ωστόσο το μητρώο είναι μια θετική εξέλιξη που μας παρακινεί να ζητήσουμε την διεύρυνση της δυνατότητάς του. Συγκεκριμένα είναι εύλογο να ζητήσουμε στις λειτουργίες αυτού του μητρώου να ενταχθεί και η άμεση πιστοποίηση των διαβητικών τύπου 1, χωρίς την ανάγκη της τερατώδους εξέτασης για το πεπτίδιο C με γλυκαγόνο και της απάνθρωπης διαδικασίας για την πιστοποίηση αναπηρίας. 
Η λογική είναι απλή. Από τη στιγμή που ο πιστοποιημένος ιατρός καταχωρεί έναν ασθενή στο μητρώο ως διαβητικό τύπου 1, η πληροφορία αυτή θα πρέπει να μεταφερθεί σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες αυτόματα. Το νόημα της δημιουργίας ηλεκτρονικών μητρώων, και η κύρια λειτουργία τους, είναι η εναρμόνιση των πληροφοριών που κατέχουν οι κρατικοί φορείς. Είναι βασικό το αρχείο αυτό να μην χρησιμοποιηθεί ως απλό “τεφτέρι” για την καταγραφή ονομάτων, αλλά να αποτελέσει στοιχείο ενός ευρύτερου συστήματος που έχει τη δυνατότητα να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο σε χρόνο και χρήμα και για τους ασθενείς και για το κράτος.
Μιας και αυτή τη στιγμή το σύστημα δε λειτουργεί, οι γιατροί δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν συνταγές για αναλώσιμα υλικά. Ελπίζουμε το όποιο πρόβλημα να λυθεί σύντομα.

Glykouligr Team

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα