Αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις μαίες η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις μαίες η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό, και κυρίως στους νοσηλευτές και τις μαίες.
Σε αυτούς, δηλαδή, που από την πρώτη στιγμή της κρίσης, έχουν θέσει τον εαυτό τους σε κίνδυνο προκειμένου να περιθάλψουν τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει βαριά από τον κορωνοϊό.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της καμπάνιας για την παγκόσμια ημέρα υγείας, ο ΠΟΥ γράφει:

“Η 7η Απριλίου 2020 είναι η ημέρα που τιμούμε τη δουλειά των νοσοκόμων και των μαιών και υπενθυμίζουμε στους παγκόσμιους ηγέτες πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην παγκόσμια υγεία. Οι νοσοκόμες, οι νοσοκόμοι και το υγειονομικό προσωπικό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανταπόκρισης για τον COVID-19 – προσφέροντας υψηλής ποιότητας φροντίδα και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να καταπραΰνουν τον φόβο, να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ακόμη και να συλλέξουν στοιχεία για κλινικές μελέτες. Πολύ απλά, χωρίς νοσοκόμους και νοσοκόμες απλά δεν θα υπήρχε ανταπόκριση.
Φέτος, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ο ΠΟΥ θα επισημάνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες σε όλον τον κόσμο.”

Δεν είναι τυχαίο ότι με αυτήν την πανδημία δοκιμάζονται τα συστήματα Υγείας ανά τον κόσμο, μιας και είναι αυτά που, χρόνια τώρα, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές, βάζοντας σε δεύτερο ρόλο το πιο θεμελιώδες αγαθό των πολιτών της κάθε χώρας.
Η Υγεία δεν είναι κάτι το δεδομένο, ούτε καν στο βαθμό που προστατεύεται στη χώρα μας και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στους αριθμούς.

Η παγκόσμια υγεία σε αριθμούς

  • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
  • 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για την υγεία.
  • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
  • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1.011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερα από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
  • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα), επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για την υγειονομική περίθαλψη.
  • 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
  • 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
  • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προληφθούν.
  • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
  • 40,5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
  • 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Για την ιστορία, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας καθιερώθηκε στις 7 Απριλίου 1948 με την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το καταστατικό του, ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.
Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν οι μεταδοτικές ασθένειες και ειδικότερα ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος.
Ο ΠΟΥ στις 11 Μαρτίου κήρυξε πανδημία λόγω του COVID-19.
Ευχή όλων, η σημερινή κρίση υγείας να γίνει αφορμή για τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και την ανασύσταση των συστημάτων υγείας.
Πηγές: sansimera.gr, who

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Άυλη συνταγογράφηση και επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ειδικής άδειας για τις ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζει να υφίσταται ο όρος “αρρύθμιστοι διαβητικοί”. 
Περισσότερα

Άυλη συνταγογράφηση και επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ειδικής άδειας για τα άτομα που εργάζονται στο δημόσιο και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζει να υφίσταται ο όρος “αρρύθμιστοι διαβητικοί”. 

Διευκρινίσεις σχετικά με την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε υπαλλήλους του δημοσίου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Κυκλοφόρησε από το…