Ο δείκτης που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για την αξιολόγηση της ρύθμισης του σακχάρου είναι η A1C. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για μια παράμετρο που μετρά πόσα σάκχαρα είναι δεσμευμένα στις πρωτεΐνες των ερυθρών κυττάρων και δίνει μια μέση τιμή των τιμών γλυκόζης σε μια χρονική περίοδο δύο-τριών μηνών.
Παρ’ ότι η χρησιμότητα της A1C ως ένδειξης έχει περιορισμούς, πρόκειται για μια παράμετρο την οποία γνωρίζουν καλά και ξέρουν να ερμηνεύουν τόσο οι ασθενείς, όσο και οι επαγγελματίες υγείας. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε μια άλλη παράμετρο, τον Δείκτη Διαχείρισης Γλυκόζης (GMI), που μπορεί να ερμηνευθεί με τρόπο παρόμοιο με της A1C.
Ο Δείκτης Διαχείρισης Γλυκόζης παλιότερα ονομαζόταν και «εκτιμώμενη A1C» γιατί μπορεί να υπολογίζει την τιμή της γλυκοζυλιωμένης. Αντί να υπολογίζεται με βάση πόσα σάκχαρα έχουν δεσμευτεί από τα μόρια αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοκύτταρα, ο δείκτης διαχείρισης γλυκόζης υπολογίζεται απευθείας από τη μέση τιμή γλυκόζης που αναγράφεται στα συτήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGMS) για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια πιο άμεση και ακριβή μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης – μπορεί να υπολογιστεί για μικρότερο χρονικό διάστημα (ιδανικά τουλάχιστον για δύο εβδομάδες), χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να περιμένει δύο και τρεις μήνες και να πρέπει να δώσει αίμα για εξετάσεις. Οποιοσδήποτε άνθρωπος χρησιμοποιεί σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να υπολογίσει τον δείκτη διαχείρισης γλυκόζης αν έχει στο ιστορικό της συσκευής του αρκετές μετρήσεις, μάλιστα υπάρχουν συσκευές που κάνουν τον υπολογισμό αυτόματα.
Ο δείκτης διαχείρισης γλυκόζης, εκτός από την αξιολόγηση των τιμών της γλυκόζης, αποτρέπει την παρερμηνεία οποιασδήποτε αλλαγής στην A1C που μπορεί να προέρχεται από διάφορους παράγοντες, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η ανεπάρκεια σιδήρου, η χρήση διαφόρων φαρμάκων κ.α. Δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν παρόμοια στοιχεία ως προς τις τιμές της γλυκόζης, αλλά διαφορετικές τιμές A1C ανάλογα με τον ρυθμό επιβίωσης των ερυθρών αιμοκυττάρων τους και τον αριθμό προσκόλλησης της γλυκόζης στις πρωτεΐνες. Ωστόσο μπορεί να έχουν τον ίδιο δείκτη διαχείρισης γλυκόζης, που τους προσφέρει μια πιο ακριβή και συνεπή εικόνα της διαχείρισης του διαβήτη.
Το καλύτερο στοιχείο του δείκτη διαχείρισης γλυκόζης ως παραμέτρου, σε σχέση με την A1C είναι ότι μπορεί κανείς να επιλέξει διάφορες χρονικές περιόδους για να τον μετρήσει. Έτσι αποφεύγεται η απογοήτευση του να κάνει κανείς εξέταση για την τιμή της A1C μετά από περιόδους ασθένειας, που προκαλούν ανεβασμένες τιμές σακχάρων. Μια άλλη ιδιαίτερα χρήσιμη παράμετρος που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του διαβήτη είναι ο χρόνος εντός των ορίων (time in range).
Σε περιπτώσεις που αλλάζουμε κάτι στον τρόπο ζωή μας (που αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα, ή να ξεκινήσουμε άσκηση) ή που αλλάζει η φαρμακευτική αγωγή, ο δείκτης διαχείρισης γλυκόζης μπορεί να μας κατευθύνει ως προς την επίδραση που έχει η αλλαγή αυτή στις τιμές της γλυκόζης.
Τώρα που βρισκόμαστε στην περίοδο της πανδημίας, ο δείκτης διαχείρισης γλυκόζης μας δίνει μια καλή λύση μιας και δεν χρειάζεται να πάμε στο μικροβιολογικό για να κάνουμε εξέταση A1C. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να υπολογιστεί σε περιόδους που συντρέχουν ειδικοί παράγοντες, ο δείκτης μπορεί να έχει διαφορά από την τιμή της A1C.
Οι συγγραφείς αυτού του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο site Diatribe, προτρέπουν τους αναγνώστες να συζητήσουν με τους θεράποντες ιατρούς τους το κατά πόσο θα τους ωφελούσε να εντάξουν τον δείκτη διαχείρισης γλυκόζης στην διαχείριση του διαβήτη τους.
Πηγή: Diatribe
Σχετικά άρθρα
Κάψουλα ινσουλίνης αναμένεται να βάλει τέλος στην καθημερινή ένεση για τον διαβήτη τύπου 1
Ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι με διαβήτη δεν θα χρειάζεται να κάνουν καθημερινά ενέσεις ίσως είναι θέμα λίγων…
H θεραπεία του διαβήτη: Μπορούμε να ελπίζουμε;
Ο διαβήτης είναι μία νόσος που σκεπάζεται από αρκετό μυστήριο. Όσοι ζουν με αυτήν γνωρίζουν καλά πως κάποια…
7 υγιεινές συνήθειες που προστατεύουν από την άνοια τα άτομα με διαβήτη
Ποιες συνήθειες αποτελούν ασπίδα προστασίας για την άνοια
Πώς να κάνετε το ρύζι πιο φιλικό στον διαβήτη;
Διατροφολόγοι εξηγούν τα οφέλη της αποθήκευσης του ρυζιού στο ψυγείο για μια μέρα και την κατανάλωση του μετά