Ερευνητές ανακάλυψαν νέο τρόπο χορήγησης γλυκαγόνης για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας

Ερευνητές ανακάλυψαν νέο τρόπο χορήγησης γλυκόζης για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας
Ερευνητές ανακάλυψαν νέο τρόπο χορήγησης γλυκόζης για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας

Πρόσφατη μελέτη ερεύνησε τη δυνατότητα χρήσης της γλυκαγόνης για πρόληψη και όχι για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Προς το παρόν, οι ενέσεις γλυκαγόνης χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στην περίιπτωση υπογλυκαιμίας.
Ο καθηγητής Matthew Webber, ειδικός χημικής και βιομοριακής μηχανικής, πιστεύει ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο να χορηγείται γλυκαγόνη ως προληπτικό μέτρο, αντί μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις.
Η ομάδα ερευνητών του κατασκεύασε μια υδρογέλη που παραμένει σταθερή όταν βρίσκεται κοντά σε γλυκόζη, αλλά διαλύεται όταν τα επίπεδα πέφτουν, απελευθερώνοντας γλυκαγόνη στο σώμα και αυξάνοντας τα επίπεδα γλυκόζης.
Ο καθηγητής Webber είπε: «Στον τομέα των υλικών που αντιδρούν στην γλυκόζη, έχουμε εστιαστεί στην διαχείριση της παροχής ινσουλίνης για τον έλεγχο των απότομων αυξήσεων του σακχάρου.
«Υπάρχουν όμως δύο πλευρές στον έλεγχο της γλυκόζης. Δεν θα θέλατε το σάκχαρό σας να είναι ούτε πολύ υψηλό, ούτε πολύ χαμηλό.
«Στην ουσία κατασκευάσαμε έναν κύκλο ελέγχου, χρησιμοποιώντας μια υδρογέλη που διαλύεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν, ώστε να απελευθερώνει γλυκαγόνη σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού.»
Η σοβαρή υπογλυκαιμία είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1, γεγονός που προκαλεί άγχος στους γονείς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι απότομες πτώσεις του σακχάρου μπορεί να μη γίνουν άμεσα αντιληπτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας το φόβο σοβαρής υπογλυκαιμίας.
«Οι γονείς μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου του παιδιού τους πριν πάνε για ύπνο και να είναι όλα καλά, και κατά τις 2 το πρωί, το σάκχαρό τους να πέσει επικίνδυνα» είπε ο καθηγητής Webber.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τζελ θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε βράδυ πριν τον ύπνο ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία. Η ομάδα έχει υπογραμμίσει ότι η έρευνά τους βρίσκεται σε πολύ αρχικά στάδια.
Ο καθηγητής Webber πρόσθεσε: «Αν υπαρξει ένα επεισόδιο υπογλυκαιμίας 3 ή 5 ώρες αφότου το παιδί έχει κοιμηθεί, τότε η τεχνολογία θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει και να διορθώσει την ανισορροπία στη γλυκόζη και να προλάβει το σοβαρό επεισόδιο».
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο Journal of the American Chemical Society.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
57
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μειώνει η χρήση μετφορμίνης τον κίνδυνο νοσηλείας και θνησιμότητας από κορωνοϊό;

Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει αν η χρήση μετφορμίνης σε ασθενείς κορωνοϊού με διαβήτη επηρεάζει την εξέλιξη του κορωνοϊού, τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα