Ο έλεγχος του βάρους αποτελεί ζήτημα για πολλά άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη του διαβήτη, αλλά επίσης ενισχύει την αντίσταση στην ινσουλίνη-η οποία είναι ο κύριος μηχανισμός δυσλειτουργίας του διαβήτη τύπου 2.
Το υπερβολικό σωματικό λίπος δυσχεραίνει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει για να επεξεργαστεί τη γλυκόζη. Επιπρόσθετα, επειδή η υπερβολική ποσότητα σακχάρου αποθηκεύεται από τον οργανισμό ως λίπος, ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τον έλεγχο του βάρους.
Τι σημαίνει ότι κάποιος είναι υπέρβαρος;
Ο δείκτης μάζας σώματος, ή ΔΜΣ, αποτελεί μια μέτρηση η οποία υπολογίζει το βάρος σε σχέση με το ύψος του ατόμου και θεωρείται ένας αξιόπιστος δείκτης του λίπους του σώματος. Για τους ενήλικες, ο ΔΜΣ υποδιαιρείται ως εξής:
Φυσιολογικός –24,9 ή λιγότερο
Υπέρβαρος — 25-29,9
Παχύσαρκος–30-39,9
Παθολογική παχυσαρκία- 40 και πάνω
Ο ΔΜΣ για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες ηλικίας από 2 μέχρι 20 ετών υπολογίζεται με ένα χαρτογραφημένο σύστημα το οποίο είναι γνωστό ως ’ΔΜΣ ανάλογα με την ηλικία’.
Ο ΔΜΣ ανάλογα με την ηλικία κατανέμεται σε εκατοστιαίες θέσεις ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του παιδιού.
Ένα παιδί με ΔΜΣ ανάλογα με την ηλικία ο οποίος βρίσκεται στην 95ο εκατοστιαία θέση ή υψηλότερα, θεωρείται υπέρβαρο. Όσα παιδιά βρίσκονται στη θέση από το 85ο μέχρι το 94ο θεωρούνται ότι ’κινδυνεύουν’ να γίνουν υπέρβαρα. Ο παιδίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε το βάρος, το ύψος και τις εκατοστιαίες θέσεις του ΔΜΣ.
Επίσης, σημαντικό είναι και το σημείο στο σώμα όπου συγκεντρώνονται τα παραπανίσια κιλά. Τα άτομα τα οποία έχουν σώμα με σχήμα μήλου (δηλ. το επιπλέον βάρος συγκεντρώνεται στην περιοχή της μέσης) κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν διαβήτη και καρδιοπάθειες.
Αποτελεσματικός έλεγχος του βάρους
Η ίδια ’συνταγή’ που κάνει καλό στο διαβήτη σας- τακτική σωματική άσκηση και υγιεινές διατροφικές συνήθειες-αποτελεί το κλειδί για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Ένας εξειδικευμένος στο διαβήτη διατροφολόγος, με εμπειρία σε ασθενείς με διαβήτη, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.
Στις περιπτώσεις παχυσαρκίας όπου οι συμβατικές αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν βοήθησαν στη μείωση του βάρους, ιατρικές θεραπείες όπως φάρμακα για τη μείωση του βάρους και η βαριατρική χειρουργική (μείωση λαπαροσκοπικά της χωρητικότητας του στομάχου) ίσως να αποτελούν μια λύση.
Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας τους κινδύνους και τα οφέλη αυτών των θεραπευτικών προσεγγίσεων και να σας βοηθήσει να αποφασίσετε την κατάλληλη για σας.
Σχετικά άρθρα
Ζητώ άδεια να είμαι εγωιστής με τον διαβήτη
Αν έχετε ποτέ βιώσει το θόλωμα του μυαλού στην υπεργλυκαιμία και το βαθύ, ανησυχητικό άγχος που έρχεται με…
Διαβήτης και Σχολικοί Νοσηλευτές: Όλα όσα Χρειάζεται να Γνωρίζουν οι Μαμάδες
Μπορεί να βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς, αλλά πάντα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ισχύει νομικά για…
Διαβήτης και σεξουαλική ζωή
Το 50% των ανδρών και το 25% των γυναικών θα βιώσουν κάποια στιγμή κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα ή μείωση…
Γονείς με παιδιά με διαβήτη Τύπου 1: οι μεγάλοι ήρωες των μικρών μας φίλων
Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση της νόσου του διαβήτη. Η ενασχόληση απαιτεί μόνιμα την προσοχή των…