Βότανα

Από τους αρχαίους χρόνους, διάφορα βότανα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη ενω οι επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα αυτών των βοτάνων.

Από τους αρχαίους χρόνους, διάφορα βότανα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα αυτών των βοτάνων. Μερικά από τα σημαντικότερα βότανα για τον διαβήτη είναι τα εξής:

Fenugreek (methi), Νυχάκι- τριγωνέλλα. Χρησιμοποιείται ως βότανο αλλά και ως μπαχαρικό.

Η δυνατότητα ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα έχει κάνει την τριγωνέλλα ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά και βότανα για τον έλεγχο του διαβήτη. Η τριγωνέλλα μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με την αύξηση του αριθμού των υποδοχέων της ινσουλίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Δηλαδή, βελτιώνει την χρησιμοποίηση της γλυκόζης στους περιφερικούς ιστούς με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Απλά αφήστε τους σπόρους της τριγωνέλλας να μουλιάσουν όλη νύχτα σε ένα ποτήρι νερό. Το επόμενο πρωί πιείτε το νερό και μασήστε τους σπόρους. Αυτή η μέθοδος, θα αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για τον έλεγχο του σακχάρου. Γνωστές παρενέργειες υψηλών δόσεων περιλαμβάνουν ήπιο πεπτικό πόνο. Η τριγωνέλλα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους ή γυναίκες σε στάδιο θηλασμού.

Aloe vera/αλόη βέρα ή φαρμακευτική αλόη

Θεωρείται θεραπευτικό βότανο. Αποξηραμένη αλόη βέρα χυμός και σε μορφή ζελέ (που λαμβάνονται από τα εσωτερικά τμήματα των φύλλων) χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία του διαβήτη, καθώς πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης νηστείας στο αίμα καθώς και της HbA1c. Τα επίπεδα περιοδικής μέτρησης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c δίνουν μια ένδειξη ως προς τον αποτελεσματικό έλεγχο της γλυκόζης του αίματος.

Ινδικό Kino ή Pitasara

Έχει μια μακροχρόνια ιστορία χρήσης στην Ινδία ως θεραπεία για το διαβήτη. Η φλαβονοειδής ουσία επικατεχίνη, που προέρχεται από το φλοιό του εν λόγω φυτού βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου.

Φλοιός κανέλας (περιέχει έλαιο dalchini)

Βοηθά την ινσουλίνη να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στα κύτταρα λίπους του οργανισμού και αυξάνει την μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια διανέμοντάς την στον οργανισμό σε πολλαπλούς χρόνους. Αναστέλλει επίσης το σχηματισμό των επικίνδυνων ελεύθερων ριζών.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι έχει σημαντική επίδραση στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Το εκχύλισμα κρεμμυδιού μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είτε λαμβάνεται από στόματος αγωγή (χάπι) είτε ενέσιμη ινσουλίνη. Το κρεμμύδι επηρεάζει τον ηπατικό μεταβολισμό της γλυκόζης και αυξάνει την απελευθέρωση ινσουλίνης, εμποδίζοντας έτσι την καταστροφή της ινσουλίνης.

Σκόρδο (στα ινδικά lahsun)

Το σκόρδο θεωρείται ότι είναι το καλύτερο βότανο για την άμεση μείωση του σακχάρου στο αίμα, καθώς και για την αποκατάσταση της λειτουργίας και την τόνωση των κυττάρων του παγκρέατος ώστε να παράγουν ινσουλίνη. Αυτό έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, αλλά εξακολουθεί να αγνοείται από τους περισσότερους. Το σκόρδο λοιπόν είναι ένα πολύ χρήσιμο βότανο για την αντιμετώπιση του διαβήτη και κάθε φυτική θεραπεία του διαβήτη θα πρέπει να το συμπεριλαμβάνει.

Το πεντάνευρο ψύλλιο (Isabgul ή Psyllium)

Έχει ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης και της γλυκόζης. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που το καθιστούν ένα καλό μέσο καθαρισμού του εντέρου, καθώς μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα (καθαρτικό). Μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Ινδικό Φραγκοστάφυλο/λαγοκερασιά/ριβήσιο (amla)

Το ινδικό Φραγκοστάφυλο ή Emblica Officinalis είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης C. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C λέγεται ότι είναι έως 15 φορές μεγαλύτερη από του λεμονιού. Έχει ιδιότητες που βοηθούν στην τόνωση του παγκρέατος για την παραγωγή της ινσουλίνης. Είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τους διαβητικούς, όταν λαμβάνεται με χυμό πικρού πεπονιού (Καρελά). Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, και έχει μια επίδραση δροσιάς στο σώμα. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό για τη μείωση του λίπους του οργανισμού.

“Ιερός” Βασιλικός (Tulsi)

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βασιλικός έχει θετική επίδραση στην μεταγευματική και στη γλυκόζη νηστείας. Το βότανο διευκολύνει τη διαδικασία της έκκρισης ινσουλίνης.

Tian Hua fen (trichosanthis)

Φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε κινέζικες ερευνητικές μελέτες. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται ως βότανο για διαβητικούς.

Gymnema Sylvestre (Gurmar ή Cherukurinja)

Το Gymnema, είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία Αγιουβέρδα και βοηθά το πάγκρεας να παράξει ινσουλίνη στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τόσο στον τύπου 1 όσο και στον τύπου 2 διαβήτη.

Ginkgo biloba

Το εκχύλισμα από τα φύλλα του Ginkgo biloba είναι χρήσιμο για την πρόληψη και τη θεραπεία του πρώιμου σταδίου διαβητικής νευροπάθειας.

Φύλλα μάνγκο

Τα φύλλα μάνγκο είναι γνωστά για την αποτελεσματική θεραπεία του διαβήτη. Απλά αφήστε τα φύλλα του φυτού μάνγκο όλη νύχτα σε ένα φλιτζάνι νερό και το πρωί στίψτε τα στο νερό. Στραγγίξτε τα φύλλα και πιείτε το νερό. Αυτό βοηθά να ανακουφίσει τα σημάδια του διαβήτη. Μια άλλη μέθοδος είναι να αναμείξετε με νερό τα αποξηραμένα και αλεσμένα σε σκόνη φύλλα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται δύο φορές την ημέρα.

Η στέβια

Έχει χρησιμοποιηθεί κατά παράδοση για τη θεραπεία του διαβήτη, και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανοχή στη γλυκόζη. Η στέβια έχει μελετηθεί σε πειράματα με ζώα, αλλά πρέπει ακόμα να υποβληθεί σε μεγάλης έκτασης, ελεγχόμενες μελέτες σε ανθρώπους.

Πικρό πεπόνι (Bitter Melon) (στα σανσκριτικά-Καρελά)

Η δράση μείωσης του σακχάρου από τον προσφάτως εξαχθέντα χυμό ή το εκχύλισμα πολτού του άγουρου φρούτου έχει γίνει ευρέως αποδεκτή. 50-60 ml χυμού, αν ληφθούν από το στόμα είναι αποτελεσματικά. Οι υπερβολικά υψηλές δόσεις του χυμού μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο και διάρροια.

Μύρτιλλον/φίγγι

Βοηθά στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών του διαβήτη, όπως είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (βλάβη στα μάτια) και ο καταρράκτης.

Το ασιατικό τζίνσενγκ (ashwagandha)

Το ασιατικό τζίνσενγκ χρησιμοποιείται συνήθως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία του διαβήτη. Έχει αποτέλεσμα την άμεση μείωση του σακχάρου στο αίμα, καθώς ενισχύει την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας και αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων της ινσουλίνης.

Σε γενικές γραμμές, κάθε βότανο που ενισχύει το πάγκρεας ή το ήπαρ είναι χρήσιμο για τη θεραπεία του διαβήτη. Η συνέχιση της έρευνας για τη χρήση των βοτάνων για το διαβήτη μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε μια θεραπεία για τη διαταραχή. Εν τω μεταξύ, αυτά τα βότανα για τον διαβήτη έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της νόσου ή τα συμπτώματά της.

Αν είστε διαβητικός και παίρνετε φάρμακα για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου, είναι καλύτερο να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας κατά τη λήψη αυτών των βοτάνων, και ο γιατρός σας να προσαρμόσει τη δοσολογία των φαρμάκων σας ή της ινσουλίνης αναλόγως, ώστε το σάκχαρο στο αίμα σας να μην πέσει ξαφνικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: http://www.lifemojo.com/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ωμέγα-3 λιπαρά
Περισσότερα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά στη μάχη κατά της εξασθένισης της όρασης από Διαβήτη και Αλτσχάιμερ

Μια νέα μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την εξασθένηση της όρασης από Διαβήτη, Αλτσχάιμερ…