Γυναίκες και διαβήτης – πάρε τον έλεγχο

Πώς ο διαβήτης είναι διαφορετικός στις γυναίκες – μάθε και προστατέψου

Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν περισσότερα να διαχειριστούν. Μείνετε σε καλό δρόμο ελέγχοντας συχνά το σάκχαρό σας, τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα και με τον είστε δραστήριες, ώστε να είστε πιο υγιείς και να αισθάνεστε καλύτερα.

Πώς διαφέρει ο διαβήτης για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες; Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου (η πιο συχνή επιπλοκή του διαβήτη) κατά περίπου τέσσερις φορές στις γυναίκες, αλλά μόνο περίπου δύο φορές στους άνδρες και οι γυναίκες έχουν χειρότερα αποτελέσματα μετά από μια καρδιακή προσβολή. Οι γυναίκες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως η τύφλωση, η νεφρική νόσος και η κατάθλιψη.

Όχι μόνο ο διαβήτης είναι διαφορετικός για τις γυναίκες, είναι διαφορετικός μεταξύ των γυναικών – ανάλογα με την καταγωγή και τη φυλή τους.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τον διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με το τι συμβαίνει στη ζωή σας. Δείτε τι να περιμένετε και τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

Μολύνσεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Πολλές γυναίκες θα πάθουν κολπική μόλυνση κάποια στιγμή, αλλά οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, ειδικά εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είναι υψηλά.

Περισσότερο από το 50% των γυναικών θα εμφανίσουν ουρολοίμωξη (UTI) στη ζωή τους και ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος εάν έχετε διαβήτη. Οι αιτίες περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κακή κυκλοφορία (που μειώνει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις). Επίσης, ορισμένες γυναίκες έχουν ουροδόχους κύστες που δεν αδειάζουν εντελώς λόγω διαβήτη, δημιουργώντας ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Τι μπορείτε να κάνετε: Για να αποτρέψετε μολύνσεις βακτηρίων και ουρολοίμωξη, διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο εύρος στόχου σας. Άλλοι τρόποι πρόληψης των ουρολοιμώξεων: πίνετε πολύ νερό, φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και ουρείτε συχνά αντί να περιμένετε μέχρι να γεμίσει η ουροδόχος κύστη σας.

Εμμηνόρροια 

Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να κάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δύσκολο να προβλεφθούν. Μπορεί επίσης να έχετε μεγαλύτερες ή βαρύτερες περιόδους και η λαχτάρα για φαγητό μπορεί να κάνει τη διαχείριση του διαβήτη πιο δύσκολη. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα μοτίβο με την πάροδο του χρόνου ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι κάθε περίοδος είναι διαφορετική.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ελέγχετε συχνά το σάκχαρό σας και παρακολουθείτε τα αποτελέσματα για να δείτε αν υπάρχει κάποιο μοτίβο. Εάν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε περισσότερη τις ημέρες πριν από την περίοδό σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την αλλαγή της δόσης σας εάν χρειάζεται. Το να είσαι δραστήρια τις περισσότερες μέρες, η κατανάλωση υγιεινών τροφών στις σωστές ποσότητες και ο επαρκής ύπνος μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Sex

Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον σας για το σεξ και την ικανότητά σας να το απολαμβάνετε. Για ορισμένες γυναίκες, η κολπική ξηρότητα μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή άβολη ή ακόμα και επώδυνη. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν νευρική βλάβη, μειωμένη ροή αίματος, φάρμακα και ορμονικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

Τι μπορείτε να κάνετε: Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε σεξουαλικά προβλήματα. Μπορεί να σας ενημερώσει για τις επιλογές σας, από τη χρήση κολπικών λιπαντικών έως την εκτέλεση ασκήσεων που μπορούν να αυξήσουν τη σεξουαλική απόκριση.

Αντισύλληψη

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντισύλληψη εάν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος ή αν θέλετε να περιμένετε έως ότου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι στο εύρος στόχου σας, καθώς το υψηλό σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για εσάς και το μωρό σας. Υπάρχουν πολλοί τύποι μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενδομήτριων συσκευών (IUD), εμφυτευμάτων, ενέσεων, χαπιών, επιθεμάτων, κολπικών δακτυλίων και μεθόδων φραγμού όπως προφυλακτικά και διαφράγματα. Η επιλογή της σωστής επιλογής για εσάς θα εξαρτηθεί από το εάν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις, τα τρέχοντα φάρμακα που παίρνετε και άλλους παράγοντες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μιλήστε με τον γιατρό σας για όλες τις επιλογές ελέγχου των γεννήσεων, το εξωτερικό εικονίδιο και τους κινδύνους. Συνεχίστε να ελέγχετε το σάκχαρό σας, παρακολουθήστε τα αποτελέσματα και ενημερώστε τον γιατρό σας εάν τα επίπεδά σας ανεβαίνουν.

Εγκυμοσύνη

Εάν ξέρετε ότι θέλετε να κάνετε ένα μωρό, είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίσετε εκ των προτέρων. Ο διαβήτης μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για:

Προεκλαμψία (υψηλή αρτηριακή πίεση)

Τοκετό με καισαρική τομή (καισαρική τομή)

Αποβολή ή θνησιγένεια

Τα όργανα του μωρού σχηματίζονται κατά τους πρώτους 2 μήνες της εγκυμοσύνης και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα το μωρό σας να:

Γεννηθεί πολύ νωρίς

Ζυγίζει πάρα πολύ (καθιστά τη γέννα πιο δύσκολη)

Έχετε αναπνευστικά προβλήματα ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα αμέσως μετά τη γέννηση

Τι μπορείτε να κάνετε: Συνεργαστείτε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να βάλετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας στο εύρος στόχου σας και να δημιουργήσετε καλές συνήθειες όπως να τρώτε υγιεινά και να είστε δραστήριες. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να αλλάξουν γρήγορα, γι’ αυτό ελέγχετέ τα συχνά και προσαρμόστε την τροφή, τη δραστηριότητα και το φάρμακό σας όπως απαιτείται με την καθοδήγηση του γιατρού σας.

Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης – υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – μπορεί να αναπτυχθεί σε γυναίκες που δεν έχουν ήδη διαβήτη. Επηρεάζει το 2% έως 10% των κυήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να έχει διαβήτη κύησης, αλλά ορισμένες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπέρβαρες ή έχουν παχυσαρκία, είναι άνω των 25 ετών ή έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2. Η προσεκτική διαχείριση είναι σημαντική για να διασφαλιστεί μια υγιής εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

Τι μπορείτε να κάνετε: Εάν διαγνωστείτε με διαβήτη κύησης, ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να δημιουργήσει ένα σχέδιο θεραπείας που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρό σας στο εύρος στόχου σας, τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα στις σωστές ποσότητες και με άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδα. Μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα για το διαβήτη ή ενέσεις ινσουλίνης για να διατηρήσετε εσείς και το μωρό σας υγιείς.

Ο διαβήτης κύησης συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννηση του μωρού σας. Ωστόσο, περίπου το 50% των γυναικών με διαβήτη κύησης αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2. Είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη 4 έως 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό και να συνεχίσετε να κάνετε εξετάσεις κάθε 1 έως 3 χρόνια για να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας βρίσκονται σε υγιές εύρος.

Εμμηνόπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση, το σώμα σας παράγει λιγότερα οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτα σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρο του αίματος. Μπορεί να πάρετε βάρος, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη σας για ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα για τον διαβήτη. Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας, καθιστώντας τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα πιο δύσκολη. Αυτή είναι επίσης μια περίοδος που μπορεί να εμφανιστούν σεξουαλικά προβλήματα, όπως ξηρότητα κόλπου ή νευρική βλάβη.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας έχουν αλλάξει, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη δόση οποιωνδήποτε φαρμάκων για τον διαβήτη που παίρνετε. Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, γι’ αυτό κάντε επιλογές υγιείς για την καρδιά που βοηθούν επίσης στη διαχείριση του διαβήτη σας, όπως η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η δραστηριότητα.

Total
61
Shares
Σχετικά άρθρα
Γενετικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας
Περισσότερα

Γενετικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας

Το γενετικό προφίλ και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου παίζουν ανεξάρτητο ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη…