Προδιαβήτης

Diab-Diagram-600
Diab-Diagram-600

Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι τιμές γλυκόζης αίματος ανευρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό, αλλά όχι σε τέτοια επίπεδα που να τίθεται η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη (Σ.Δ.). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η «είσοδος» προς το Σ.Δ..
Ποια είναι τα αίτια του προδιαβήτη;
Όπως είπαμε, ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση πριν από το Σ.Δ., άρα τα αίτια είναι αυτά τού Σ.Δ.: η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων στη «δυτικού» τύπου διατροφή, καθώς και η κληρονομικότητα αποτελούν τους παράγοντες της «εισόδου» ενός ατόμου στον προδιαβήτη.
Ποιος είναι ο μηχανισμός του προδιαβήτη;
Στον προδιαβήτη διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ σακχάρου αίματος και ινσουλίνης. Σε κάποιες περιπτώσεις, το πάγκρεας αδυνατεί να βγάλει την ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται ο οργανισμός, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει η λεγόμενη «αντίσταση στην ινσουλίνη», δηλαδή τα κύτταρα του οργανισμού (ειδικά των υπέρβαρων ατόμων) δεν επιτρέπουν την ινσουλίνη να εισάγει σε αυτά τη γλυκόζη από το αίμα. Σύνηθες είναι το φαινόμενο να παρουσιάζεται υπογλυκαιμία σε άτομα με προδιαβήτη, λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη, εξ αιτίας των μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης που παράγει το πάγκρεας προσπαθώντας να εισάγει τη γλυκόζη στα κύτταρα του οργανισμού.
Πώς διαγιγνώσκεται ο προδιαβήτης;
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι για τη διάγνωση του προδιαβήτη:
1. Τιμές πρωινού σακχάρου αίματος μεταξύ 100mg/dl και 125mg/dl. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «διαταραχή της γλυκόζης νηστείας». Φυσιολογικά οι πρωινές τιμές σακχάρου θα πρέπει να είναι κάτω από 100mg/dl, ενώ όταν ανευρίσκονται από 126mg/dl και πάνω, τότε έχουμε Σ.Δ..
2. Καμπύλη σακχάρου και ινσουλίνης αίματος: μετά από κατάποση 75gr γλυκόζης μετράμε το σάκχαρο και την ινσουλίνη αίματος κάθε μισή ώρα συνολικά για δύο ώρες. Στο τέλος του δίωρου, τιμές σακχάρου μεταξύ 140mg/dl και 199mg/dl ορίζουν τον προδιαβήτη. Οι ασθενείς αυτοί πάσχουν συγκεκριμένα από «διαταραχή ανοχής στη γλυκόζη». Τιμές μετά το τέλος της καμπύλης κάτω από 140mg/dl είναι φυσιολογικές, ενώ πάνω από 200mg/dl ορίζουν το Σ.Δ..
3. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (Hba1c): μετράει το μέσο όρο των σακχάρων του αίματος του τελευταίου τριμήνου, αποτελεί σημαντικό δείκτη για τη διάγνωση του προδιαβήτη όταν βρίσκεται μεταξύ 5,8% και 6,4%. Τιμές πάνω από 6,5% σημαίνουν Σ.Δ., ενώ κάτω του 5,7% είναι φυσιολογικές.
Είναι σημαντική η διάγνωση του προδιαβήτη;
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα άτομο βρίσκεται στο στάδιο του προδιαβήτη, γιατί πρέπει να δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή του, καθώς έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, ότι το στάδιο του προδιαβήτη είναι εξίσου σημαντικό με αυτό του Σ.Δ. στην εμφάνιση αγγειοπάθειας, και μάλιστα καρδιαγγειακών συμβαμάτων.
Θεραπεύεται ο προδιαβήτης;
Όπως και ο Σ.Δ., ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση συνεχώς εξελισσόμενη. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπισή του. Η αλλαγή τρόπου ζωής με καθημερινή άσκηση, η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, λιγότερα λίπη και αποφυγή των «κακών» υδατανθράκων (κυρίως των έτοιμων φαγητών), των γλυκών και γενικότερα της ζάχαρης, βοηθούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του προδιαβήτη, επιβραδύνοντας την έλευση του Σ.Δ..

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ποια επιπλοκή ταλαιπωρεί 1 στις 2 γυναίκες με Διαβήτη (και τι να κάνετε γι’ αυτό)
Περισσότερα

Ποια επιπλοκή ταλαιπωρεί 1 στις 2 γυναίκες με Διαβήτη (και τι να κάνετε γι’ αυτό)

Είναι πραγματικότητα: Οι γυναίκες με Διαβήτη έχουν (πολλά) περισσότερα να διαχειριστούν. Πώς όμως διαφέρει ο Διαβήτης (και ότι…