Οι φορητοί ιχνηλάτες δραστηριότητας μας ενθαρρύνουν να περπατάμε έως και 40 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα

Οι ιχνηλάτες γυμναστικής, τα βηματόμετρα και τα έξυπνα ρολόγια μας παρακινούν να ασκούμαστε περισσότερο και να χάσουμε βάρος.

Νέα ευρήματα από Αυστραλούς ερευνητές επιβεβαίωσαν αυτό που πιστεύουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο: οι ιχνηλάτες γυμναστικής, τα βηματόμετρα και τα έξυπνα ρολόγια μας παρακινούν να ασκούμαστε περισσότερο και να χάσουμε βάρος.

Οι φορετοί ιχνηλάτες δραστηριότητας μας ενθαρρύνουν να περπατάμε έως και 40 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα (περίπου 1.800 περισσότερα βήματα), με αποτέλεσμα μια μέση απώλεια βάρους 1 κιλό σε διάστημα πέντε μηνών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν σχεδόν 400 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 164.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας (WAT) για την παρακολούθηση της φυσικής τους δραστηριότητας.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet Digital Health σήμερα, υπογραμμίζουν την αξία των παρεμβάσεων χαμηλού κόστους για την αντιμετώπιση μιας αυξανόμενης επιδημίας καταστάσεων υγείας που προκαλούνται εν μέρει από την έλλειψη άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη τύπου 2, των καρκίνων και των ψυχικών ασθενειών.

Ο επικεφαλής ερευνητής, υποψήφιος διδάκτορας UniSA, Ty Ferguson, λέει ότι παρά τη δημοτικότητα των WAT, υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την ακρίβειά τους και το κατά πόσο τροφοδοτούν εμμονικές συμπεριφορές και διατροφικές διαταραχές, αλλά τα στοιχεία είναι συντριπτικά θετικά.

«Τα συνολικά αποτελέσματα από τις μελέτες που εξετάσαμε δείχνουν ότι οι φορετοί ιχνηλάτες δραστηριότητας είναι αποτελεσματικοί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα», λέει ο Ferguson. «Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ασκούνται σε τακτική βάση, να την κάνουν μέρος της ρουτίνας τους και να βάζουν στόχους για να χάσουν βάρος».

Η απώλεια βάρους κατά 1 κιλό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά οι ερευνητές λένε ότι από την άποψη της δημόσιας υγείας είναι σημαντική.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές δεν ήταν μελέτες απώλειας βάρους, αλλά μελέτες φυσικής δραστηριότητας στον τρόπο ζωής, επομένως δεν θα περιμέναμε δραματική απώλεια βάρους», λέει η καθηγήτρια της UniSA, Carol Maher, συν-συγγραφέας της ανασκόπησης.

«Ο μέσος άνθρωπος κερδίζει περίπου 0,5 κιλό ετησίως σε ερπυσμό βάρους, επομένως η απώλεια 1 κιλού σε διάστημα πέντε μηνών είναι σημαντική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα δύο τρίτα των Αυστραλών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι».

Μεταξύ 2014 και 2020, ο αριθμός των φορητών ιχνηλατητών δραστηριότητας που αποστέλλονται παγκοσμίως αυξήθηκε σχεδόν κατά 1500%, μεταφράζοντας σε παγκόσμια δαπάνη 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Εκτός από την επιπλέον σωματική δραστηριότητα και την απώλεια βάρους που αποδίδεται στα WAT, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα fitness trackers βοηθούν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και άλλες παθήσεις υγείας.

«Το άλλο αναφερόμενο όφελος είναι ότι τα WAT βελτίωσαν την κατάθλιψη και το άγχος μέσω της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας», λέει ο Ferguson.

Wearable activity trackers encourage us to walk up to 40 minutes more each day — ScienceDaily

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα