Οι έφηβοι που δεν τρώνε πρωινό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο τρεις δεκαετίες αργότερα, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία.
Με τον όρο «μεταβολικό σύνδρομο» περιγράφεται η συνύπαρξη σε έναν άνθρωπο τριών ή περισσότερων προβλημάτων που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Τα προβλήματα αυτά είναι η υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, η αυξημένη περίμετρος μέσης και τα χαμηλά επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης.
Οι Σουηδοί ερευνητές είχαν ζητήσει το 1981 από όλους τους 15χρονους εφήβους της πόλης Luleå να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν την κατανάλωση πρωινού.
Είκοσι επτά χρόνια αργότερα υπέβαλλαν τους 42χρονους πλέον εθελοντές τους σε τσεκ απ, αναζητώντας τα νοσήματα του μεταβολικού συνδρόμου.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Public Health Nutrition», το μεταβολικό σύνδρομο ήταν κατά 68% συχνότερο σε όσους παρέλειπαν συστηματικά το πρωινό στην εφηβεία ή έτρωγαν ένα πολύ φτωχό πρωινό (λ.χ. μόνο ένα ποτήρι γάλα).
Η κοιλιακή παχυσαρκία και ο διαβήτης ήταν τα δύο νοσήματα που μεταβολικού συνδρόμου που συσχετίσθηκαν πιο έντονα με την έλλειψη πρωινού στην εφηβεία.
«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους η έλλειψη πρωινού στην εφηβεία οδηγεί στο μεταβολικό σύνδρομο τρεις δεκαετίες αργότερα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρία Βένμπεργκ, από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας & Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Umeå.
«Ωστόσο τα ευρήματά μας, σε συνδυασμό με εκείνα προγενέστερων μελετών, υποδηλώνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος ασκεί αρνητικά επίδραση στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και του σωματικού βάρους».
Σχετικά άρθρα
Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες προστατεύουν από άνοια και Αλτσχάιμερ!
Κι ενώ πολλά διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες για τη σύνδεση του διαβήτη τύπου 2 με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης…
Οι οχτώ τροφές που βλάπτουν τον εγκέφαλο
Αν θεωρείτε ότι οι τροφές που καταναλώνετε, δεν ασκούν καμία επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία, κάνετε μεγάλο λάθος! Σύμφωνα…
Γήρανση, διατροφή και αντιοξειδωτικά
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί γερνάμε; Υπάρχουν μερικές θεωρίες, αλλά μία από τις πιο σημαντικές και πιο πιθανές επικεντρώνεται…
Διατροφή χωρίς γλουτένη μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη Ι
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, υπέδειξε σχέση της διατροφής χωρίς γλουτένη με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.…