Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένας συγκριτικός δείκτης που μας δείχνει πόσο επηρεάζει η κάθε τροφή που καταναλώνουμε το ρυθμό έκκρισης της ινσουλίνης σε σχέση με τη γλυκόζη. Με απλά λόγια, μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα περίπου 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση υδατανθράκων (ζάχαρη, μέλι, φρούτα, ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά κ.ο.κ.) και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος σε όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.
Για να τον κρατήσετε χαμηλά:
– Προτιμήστε τα φρούτα που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα πλήρως, καθώς τα πιο άγουρα παρουσιάζουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
– Προτιμήστε τα μακαρόνια σας al dente, καθώς το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει το γλυκαιμικό τους δείκτη.
– Συνοδεύστε το γεύμα σας με πράσινη σαλάτα, προκειμένου να αξιοποιήσετε τις φυτικές της ίνες για τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη.
– Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και βάλτε τα προϊόντα ολικής άλεσης πρώτα στη λίστα σας.
Πηγή: clickatlife.gr
Σχετικά άρθρα
Γιορτές και σακχαρώδης διαβήτης
«Χριστούγεννα Πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου», ημέρες χαράς γιορτής και απόλαυσης. Όταν λέμε απόλαυση εννοούμε βέβαια και τον…
Ξαναζεσταμένο ρύζι; Ξανασκεφτείτε το!
Υπάρχουν τροφές που όλοι μας συνδέουμε ενστικτωδώς με το ρίσκο της τροφικής δηλητηρίασης – ωμό κοτόπουλο, ωμά αυγά,…
Το ξύδι ρίχνει το “ζάχαρο”
Όταν ρίχνετε ξύδι σε φαγητά με πολλούς υδατάνθρακες φαίνεται ότι καθυστερεί η απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται απότομα το "ζάχαρο".
Η χορτοφαγική διατροφή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με νέα έρευνα
Η διατροφή που κυρίως είναι φυτοφαγική μπορεί ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα…