Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένας συγκριτικός δείκτης που μας δείχνει πόσο επηρεάζει η κάθε τροφή που καταναλώνουμε το ρυθμό έκκρισης της ινσουλίνης σε σχέση με τη γλυκόζη. Με απλά λόγια, μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα περίπου 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση υδατανθράκων (ζάχαρη, μέλι, φρούτα, ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά κ.ο.κ.) και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος σε όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.
Για να τον κρατήσετε χαμηλά:
– Προτιμήστε τα φρούτα που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα πλήρως, καθώς τα πιο άγουρα παρουσιάζουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
– Προτιμήστε τα μακαρόνια σας al dente, καθώς το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει το γλυκαιμικό τους δείκτη.
– Συνοδεύστε το γεύμα σας με πράσινη σαλάτα, προκειμένου να αξιοποιήσετε τις φυτικές της ίνες για τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη.
– Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και βάλτε τα προϊόντα ολικής άλεσης πρώτα στη λίστα σας.
Πηγή: clickatlife.gr
Σχετικά άρθρα
Η Νο 1 καλύτερη μπύρα για να πιείτε εάν έχετε διαβήτη
Μπορείτε και με διαβήτη να απολαύσετε μπύρα, αρκεί με μέτρο
Τι πρέπει να ξέρουμε για το πρωινό
Το άρθρο είναι μεταφρασμένο από το έγκυρο site Diabetes Daily. Συντάκτης είναι ο Ben Tzeel είναι Πιστοποιημένος Ειδικός…
Γιορτές και σακχαρώδης διαβήτης
«Χριστούγεννα Πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου», ημέρες χαράς γιορτής και απόλαυσης. Όταν λέμε απόλαυση εννοούμε βέβαια και τον…
Η πολλή φρουκτόζη μειώνει τις νοητικές επιδόσεις
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σακχάρων όπως η φρουκτόζη μπορεί να ελαττώσει τις νοητικές δυνάμεις, σύμφωνα με μία αμερικανική έρευνα, που βασίστηκε σε πειραματόζωα και έδειξε ότι μειώθηκε η ικανότητα μάθησης και μνήμης, μετά τη διατροφή τους με πολλή φρουκτόζη.