Επεμβάσεις παχυσαρκίας: οι νέα επίσημη προσέγγιση για τη θεραπεία του διαβήτη

επεμβάσεις παχυσαρκίας

Οι επιστήμονες πετυχαίνουν το μεγαλύτερο βήμα στην θεραπεία του διαβήτη εδώ και 100 χρόνια, μετά από έρευνα που αποκαλύπτει πως οι επεμβάσεις παχυσαρκίας μπορούν να «θεραπεύσουν» τη νόσο στις μισές περιπτώσεις υπέρβαρων ασθενών.

Μια σύμπραξη 45 ειδικών ανακοίνωσε την ανάγκη για «δραστικά μέτρα» για να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξανόμενη πανδημία.
Οι ερευνητές είπαν πως 1 εκατομμύριο περιπτώσεις είχαν αρκετό βάρος ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από επεμβάσεις παχυσαρκίας, με 100.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο να είναι πιθανό να ανταποκρίνονται στα κριτήρια.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετράει περίπου 6.000 νέες τέτοιες επεμβάσεις κάθε χρόνο που περιλαμβάνουν γαστρικά bypass ως θεραπεία για την παχυσαρκία.
Οι νέες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές λένε πως οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να υπολογίζονται ως περιπτώσεις τέτοιων επεμβάσεων, σε μια προσπάθεια να αναστρέψουν τη νόσο, με την έρευνα να δείχνει μακροχρόνια απαλλαγή από τις επιπτώσεις στο 30-63% των περιπτώσεων που χειρουργήθηκαν.
Οι Βρετανοί γιατροί επισημαίνουν πως το κόστος τέτοιων  επεμβάσεων – που στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κοστίζει 6.000 λίρες η καθεμία – θα εξισορροπηθεί από τη μείωση του κόστους διαχείρισης του διαβήτη και των επιπτώσεών του, που σήμερα κοστίζει 10 δις λίρες το χρόνο.
Ο καθηγητής Φρανσέσκο Ρουμπινο, ένας από τους ειδικούς και καθηγητής μεταβολικής και βαριατρικής χειρουργικής στο King’s College του Λονδίνου, είπε: «Η προσέγγιση αυτή είναι όσο πιο κοντά μπορούμε να φτάσουμε στη θεραπεία του διαβήτη από ποτέ, είναι η πιο δυνατή μέθοδος θεραπείας αυτή τη στιγμή».
Οι γιατροί που κατέληξαν σε αυτές τις οδηγίες είπαν πως τέτοιες αλλαγές στη θεραπεία του διαβήτη είναι από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις από τον καιρό της ανακάλυψης της ινσουλίνης τη δεκαετία του 1920.
Οι αυξανόμενοι ρυθμοί παχυσαρκίας έχουν κάνει τη Βρετανία το δεύτερο πιο παχύσαρκο έθνος στην Ευρώπη, μετά από την Ουγγαρία όπου 2 στους 3 ενήλικες είναι παχύσαρκοι.
Η περασμένη δεκαετία έδειξε μια αύξηση της τάξης του 65% στις περιπτώσεις διαβήτη, από τις οποίες 9 στις 10 είναι Τύπου 2, πράγμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την ανεπαρκή διατροφή.
Ο καθηγητής Σερ Τζωρτζ Αλμπέρτι, είπε: «Αλλάζουμε το παράδειγμα, καθώς εδώ δεν μιλάμε για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, αλλά για τη θεραπεία του διαβήτη».
GlykouliGr
Πηγή:http://www.telegraph.co.uk/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς
Περισσότερα

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς

Διαβητική Αμφιβληστροειπάθεια: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια όρασης και τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς