Νέα συνδυαστική θεραπεία για την επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά βρίσκεται στη δεύτερη φάση δοκιμών

Νέα συνδυαστική θεραπεία για την επιβράδυνση του διαβήτη τύπου 1 βρίσκεται στη δεύτερη φάση δοκιμών
Νέα συνδυαστική θεραπεία για την επιβράδυνση του διαβήτη τύπου 1 βρίσκεται στη δεύτερη φάση δοκιμών

Διάφορες έρευνες πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο που στοχεύουν στην πρόληψη και στην επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη τύπου 1. Παρ’ όλο που τα αίτια της εμφάνισης της ασθένειας έχουν περιγραφεί διεξοδικά, ακόμη δεν έχουν γίνει πλήρως αντιληπτά όλα τα γεγονότα και όλες οι διαδικασίες που προκαλούν και διαιωνίζουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
Αυτήν την περίοδο πολλές έρευνες επικεντρώνονται στην κλινική εφαρμογή των Ρυθμιστικών Τ κυττάρων (Tregs). Πρόκειται για έναν τύπο ανοσοκυττάρων που πραγματοποιούν πολλές λειτουργίες και βοηθούν το σώμα να αναγνωρίζει ποια κύτταρα είναι δικά του ώστε να αποτρέπει την επίθεση σε υγιείς ιστούς που προκαλεί τις αυτοάνοσες ασθένειες.
Την έρευνα που παρουσιάζουμε σήμερα και που παρουσιάστηκε στο 80ο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Διαβήτη την περασμένη εβδομάδα, διεξήγαγε ο Dr. Piotrz Trzonkowski, M.D., Ph.D. του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Gdansk στην Πολωνία. Ο Dr. Trzonkowski, έχει εστιάσει την καριέρα του στην διερεύνηση, την δημιουργία και την εφαρμογή θεραπευτικών σχημάτων που βασίζονται στα κύτταρα.
Η έρευνα εστιάζει στην χρήση της θεραπείας με κύτταρα Treg σε συνδυασμό με ένα συγκεκριμένο αντίσωμα που λειτουργεί ενάντια σε ένα μόριο με την ονομασία CD20. Το μόριο αυτό εκφράζεται από πληθυσμούς ανοσοκυττάρων (Β λεμφοκύτταρα) που εμπλέκονται στην διαμεσολάβηση των αυτοάνοσων ασθενειών.

Σχεδιασμός της μελέτης

Η κλινική αυτή δοκιμή που βρίσκεται στη δεύτερη φάση της, χρησιμοποίησε τη συνδυαστική θεραπεία (TrDC20) ως μέρος μιας μελέτης σε 36 παιδιά με πρόσφατη διάγνωση διαβήτη τύπου 1. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: στην ομάδα ελέγχου, στην ομάδα που έλαβε θεραπεία μόνο με Tregs και στην ομάδα που έλαβε τη συνδυαστική θεραπεία (TrCD20). Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία των παιδιών για δύο χρόνια ελέγχοντας διάφορες παραμέτρους όπως τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος και τη λειτουργία των β-κυττάρων και συγκρίνοντας την κατάσταση της υγείας των παιδιών που ανήκαν στις διάφορες ομάδες.

Αποτελέσματα

Το κύριο πόρισμα της έρευνας ήταν ότι οι ασθενείς που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία παρουσίασαν βελτιωμένα επίπεδα σε διάφορες παραμέτρους. Τα παιδιά που ανήκαν στις δύο ομάδες που έλαβαν θεραπεία παρουσίασαν βελτιωμένα επίπεδα HbA1c και νηστικής γλυκόζης σε όλη τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι:
«Η ομάδα που έλαβε την TrCD20 βρισκόταν υπό μερική ύφεση, δηλαδή λάμβαναν δόση ινσουλίνης κάτω από 0,5 IU/kg για πάνω από 21 μήνες. Η μεγαλύτερη διάρκεια που παρατηρήθηκε κάποιο παιδί να μη χρειάζεται ινσουλίνη ήταν 18 μήνες. Στις ομάδες που έλαβαν θεραπεία η ύφεση διήρκησε 18 μήνες ενώ στην ομάδα ελέγχου διήρκησε 12 μήνες. Στους 24 μήνες η ανάγκη για καθημερινή δόση ινσουλίνης και τα επίπεδα της HbA1c ήταν αρκετά χαμηλότερα στα παιδιά της ομάδας TrCD20 απ’ ότι στα παιδιά της ομάδας ελέγχου.»

Πορίσματα

Στην δεύτερη φάση αυτής της κλινικής μελέτης παρουσιάστηκε η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού θεραπείας με βάση τα κύτταρα και θεραπείας αντισωμάτων ώστε να επιτευχθεί η διατήρηση της λειτουργίας των β-κυττάρων για μεγαλύτερο διάστημα σε παιδιά που μόλις έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, ότι πέρα από τα οφέλη στον γλυκαιμικό έλεγχο, η καθυστέρηση της εξέλιξης του διαβήτη τύπου 1 στα αρχικά στάδια μπορεί να επιτρέψει την λήψη και άλλων νέων θεραπειών που στοχεύουν στην αναχαίτιση της ασθένειας.
Μία από τις θεραπείες αυτές είναι και το αντίστροφο εμβόλιο που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο.
Πηγή: Diabetes Daily

Total
32
Shares
Σχετικά άρθρα