Πορτοκάλια κατά της καρδιοπάθειας και του διαβήτη

πορτοκάλια

Ευρήματα δείχνουν ότι στο μέλλον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλαβανόλες εσπεριδοειδών για να εμποδίσουμε ή να καθυστερήσουμε χρόνιες νόσους που προκαλούνται από παχυσαρκία στους ανθρώπους.

Η υψηλότερη πρόσληψη εσπεριδοειδών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη της επίπτωσης της καρδιοπάθειας λόγω παχυσαρκίας, της ηπατικής νόσου και του διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών-ομάδα από αυτά ονομάζεται φλαβανόλες.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το οξειδωτικό στρες σε συνδυασμό με φλεγμονή σε παχύσαρκους ανθρώπους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, ηπατικής νόσου και διαβήτη.
Η Paula S. Ferreira, του Universidade Estadual Paulista στη Βραζιλία, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι στο μέλλον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλαβανόλες εσπεριδοειδών για να εμποδίσουμε ή να καθυστερήσουμε χρόνιες νόσους που προκαλούνται από παχυσαρκία στους ανθρώπους.
Ωστόσο, η ερευνήτρια Thais B. Cesar, δήλωσε ότι η έρευνα δεν έδειξε οποιαδήποτε απώλεια βάρους λόγω των φλαβανολών.
Ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους, τα εσπεριδοειδή μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να γίνει πιο υγιής, με χαμηλότερο οξειδωτικό στρες, μικρότερη ηπατική βλάβη και μειωμένο κίνδυνο άλλων νόσων σχετικών με την παχυσαρκία.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών, πιθανόν θα μπορούσε να έχει οφέλη σε ανθρώπους που δεν είναι παχύσαρκοι αλλά ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λιπαρά βάζοντάς τους σε κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αντίστασης στην ινσουλίνη και κοιλιακής παχυσαρκίας.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε πείραμα με 50 ποντικούς χορηγώντας τους φλαβανόλες, που περιέχονται σε πορτοκάλια, λεμόνια και λάιμ ή διατροφή με πολλά λιπαρά. Εστίασε σε φλαβανόλες όπως hesperidin, eriocitrin και eriodictyol.
Για ένα μήνα, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν είτε συνήθη διατροφή, είτε υψηλή σε λιπαρά διατροφή, είτε υψηλή σε λιπαρά διατροφή και hesperidin, είτε υψηλή σε λιπαρά και eriocitrin, είτε υψηλή σε λιπαρά και eriodictyol.
Η ομάδα που ακολούθησε διατροφή με πολλά λιπαρά χωρίς τις φλαβανόλες εμφάνισε αύξηση στα επίπεδα δεικτών κυτταρικής βλάβης (TBARS) κατά 80% στο αίμα και κατά 57% στο ήπαρ σε σύγκριση με ποντικούς που ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή.
Ωστόσο, οι 3 ουσίες (hesperidin, eriocitrin και eriodictyol) φάνηκε να μειώνουν τα επίπεδα TBARS στο αίμα κατά 50%, 57% και 64% αντίστοιχα σε σχέση με ποντικούς που ακολούθησαν διατροφή με υψηλά λιπαρά οι οποίοι δεν έλαβαν φλαβανόλες. Οι eriocitrin και eriodictyol επίσης μείωσαν τα επίπεδα TBARS στο αίμα κατά 48% και κατά 47% αντίστοιχα σε αυτούς τους ποντικούς. Επιπλέον, ποντικοί που αντιμετωπίστηκαν με hesperidin και eriodictyol είχαν μειωμένη συσσώρευση λίπους και βλάβη στο ήπαρ.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο National Meeting and Exposition της American Chemical Society (ACS).
Πηγή: http://www.iatronet.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο του διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Το βόειο κρέας και το αρνί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, ένα μέταλλο που συνδέεται με την “ενεργοποίηση” του…
Περισσότερα

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: γνωρίστε τη δίαιτα FODMAP και δείτε πώς θα απαλλαχθείτε από τα συμπτώματα

Αν συχνά αντιμετωπίζετε πίεση και φούσκωμα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και η δυσφορία αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά…