Γλυκαιμικός δείκτης: όχι και τόσο αξιόπιστος για τη διαχείριση του διαβήτη

Γλυκαιμικός δείκτης

Οι τιμές του γλυκαιμικού δείκτη των ίδιων τροφών διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και ενδέχεται να είναι αναξιόπιστες όσον αφορά την αντίδραση στη γλυκόζη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης δημιουργήθηκε για να δείχνει πόσο γρήγορα ανεβαίνει η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση κάποιας συγκεκριμένης τροφής, λέει η έρευνα. Υποτίθεται πως είναι ένα εργαλείο που βοηθάει τους ανθρώπους με διαβήτη να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης.
Οι ερευνητές μελέτησαν την αντίδραση στη γλυκόζη 63 υγιών ενηλίκων μετά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας άσπρου ψωμιού, τρεις φορές, σε διάστημα 12 εβδομάδων. Ανακάλυψαν πως οι τιμές του γλυκαιμικού δείκτη ποικίλλουν κατά μέσο όρο 20% κάθε φορά και 25% μεταξύ διαφορετικών συμμετεχόντων.
Οι τιμές του γλυκαιμικού δείκτη φαίνεται πως είναι αναξιόπιστη ένδειξη, ακόμα και κάτω από υψηλά τυποποιημένες συνθήκες και είναι απίθανο να είναι χρήσιμες για την καθοδήγηση των διατροφικών επιλογών” λέει η επικεφαλής της έρευνας Νιρούπα Ματθαν, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Βοστόνης του τμήματος  Agriculture Human Nutrition Research Center.
Όταν κάποιος τρώει την ίδια ποσότητα της ίδιας τροφής τρεις φορές, η αντίδραση του σώματος στη γλυκόζη πρέπει να είναι ίδια κάθε φορά, αλλά δεν παρατηρήσαμε κάτι τέτοιο στην έρευνά μας. Μια τροφή που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για κάποιον τη μια φορά που την τρώει, είδαμε πως μπορούσε να έχει υψηλό την επόμενη και να μην έχει καμιά επίδραση στο σάκχαρο σε κάποιον άλλον” εξηγεί.
Βασισμένη στα ευρήματα, η Ματθαν είπε πως η χρήση του γλυκαιμικού δείκτη δεν έχει χρησιμότητα στην κατηγοριοποίηση τροφών ή στην διατροφική καθοδήγηση σε ατομικό επίπεδο.
Αν ο γιατρός σας, σας πει πως η τιμή της LDL (κακής) χοληστερόλης μπορεί να αυξομειώνεται κατά 20%, αυτό το 20% θα μπορούσε να είναι η διαφορά μεταξύ φυσιολογικού και υψηλού κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Δεν νομίζω πως είναι πολλοί οι άνθρωποι που θα το έβρισκαν αποδεκτό” ολοκληρώνει.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο American Journal of Clinical Nutrition.
GlykouliGr
Πηγή: https://www.drugs.com/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» της Novo Nordisk Hellas συμμετείχε στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας 2022.

η ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» έδωσε το παρών στο δρομικό γεγονός του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας 2022.