Πάνω απ' όλα η…. παραπληροφόρηση για το διαβήτη σε τηλεοπτική εκπομπή. Θα βγει καμία επίσημη ανακοίνωση;

Υγεία πάνω απ' όλα
Υγεία πάνω απ’ όλα

Τη στιγμή που γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τον ίδιο τον κόσμο, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον διαβήτη, έρχεται ακόμα μια τηλεοπτική εκπομπή να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάει αυτήν την προσπάθεια πολλά βήματα πίσω.  
Εν έτει 2019, ακόμα πάρα πολύς κόσμος δεν γνωρίζει την διαφορά μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2, παράλληλα οι μύθοι γύρω από τον διαβήτη είναι τόσοι πολλοί, που πολύ συχνά εμείς οι άνθρωποι με διαβήτη ακούμε την χιλιοειπωμένη φράση: “για αυτό έπαθες διαβήτη”, όταν έχουμε αρπάξει και πίνουμε μια πορτοκαλάδα, για να γλυτώσουμε μια υπογλυκαιμία!
Αφορμή για την παραπάνω εισαγωγή έχει σταθεί η εκπομπή “Πάνω απ’ όλα υγεία” που ενημερώνει για θέματα υγείας. Δεκάδες ήταν τα μηνύματα που δεχτήκαμε από αναγνώστες της σελίδας που παρακολούθησαν την εκπομπή το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, και θέλησαν να μας ενημερώσουν για τις ανακρίβειες που παρουσιάστηκαν και μάλιστα δια στόματος της ιατρού Γιούλης Αργυρακοπούλου, διευθύντριας της Διαβητολογικής Μονάδας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν τα δεδομένα μιας έρευνας με τον τίτλο Direct, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες, ενώ αναλύθηκε το πώς, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μέχρι και 6 χρόνια, μπορούν να αναστρέψουν την ασθένεια με δίαιτα, πράγμα που είναι εν μέρει αληθές, αλλά αφορά συγκεκριμένο ποσοστό ανθρώπων, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μόνο εφόσον μιλάμε για διαβήτη τύπου 2!
“Με κάθε κιλό που χάνουν οι διαβητικοί, αυξάνουν την πιθανότητα υποστροφής του διαβήτη” αναφέρει η γιατρός, και τα ευεργετικά αποτελέσματα μπορούν να εμφανιστούν από την απώλεια 5 κιλών, 10 ή 15, αρκεί το τελικό βάρος να συντηρηθεί ώστε να μην επιστρέψει η νόσος. 
Στην εκπομπή ουδέποτε έγινε διαχωρισμός στους τύπους του διαβήτη, δεν υπήρξε αναφορά στο ότι ο πρώτος τύπος αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα, αντίθετα η δημοσιογράφος μαζί με την γιατρό, παρουσίασαν τον σακχαρώδη διαβήτη ως ένα αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, χωρίς να αναφερθούν σε παράγοντες κινδύνου, ή να γίνει μια υποτυπώδης ανάλυση της ασθένειας. 
Στην εκπομπή, από το στόμα της ιατρού, μεταξύ άλλων αστοχιών, ακούστηκε το καταπληκτικό:

“αυτοί οι ασθενείς ΔΕΝ έχουν πλέον διαβήτη, το οποίο θα πει ότι η  γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους κατέβηκε κάτω από 6,5 ….”.
Αναρρωτιόμαστε, έχει βγει καινούργια οδηγία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, που λέει ότι κάτω από 6,5 δεν έχεις διαβήτη;

Πρόκειται για μια επιφανειακή και πολύ επιπόλαια προσέγγιση που τιτλοφόρησε η εκπομπή “STOP στον ΔΙΑΒΗΤΗ ΜΕ ΔΙΑΙΤΑ” (αν είναι δυνατόν) που όχι μόνο πιθανόν να δώσει λανθασμένες ελπίδες σε άτομα που δεν γνωρίζουν αρκετά για τη νόσο, αλλά ακόμη πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι τοποθετεί όλη την νόσο ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, πράγμα που είναι αποδεδειγμένα τραγικά αναληθές.

Παράλληλα εφησυχάζει το ευρύ κοινό ώστε πιθανόν να θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να εξεταστεί κάποιος και δεν κινδυνεύει από την νόσο του σακχαρώδη διαβήτη, αν είναι αδύνατος. Για να μην προσθέσουμε ότι “στοχοποιεί” τους ανθρώπους με παραπάνω κιλά και συνδράμει στο κατάπτυστο φαινόμενο της χονδροφοβίας.

Οι αοριστίες, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας στο παρακάτω λινκ, ήταν πάρα πολλές και εύλογα αγανάκτησαν κόσμο που ζει με τον διαβήτη και σας ευχαριστούμε θερμά για τα μηνύματά σας.
Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η νόσος του σακχαρώδη διαβήτη έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας με περίπου μισό δισεκατομμύριο κόσμο να νοσεί πάνω στον πλανήτη και με πάνω από 1.000.000 άτομα να έχουν σακχαρώδη διαβήτη μόνο στην Ελλάδα, αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας να διατυπώνονται δημόσια τόσες ανακρίβειες!
Παλεύουμε για την ορατότητα της νόσου, παλεύουμε να σπάσουμε τους μύθους γύρω από την νόσο, παλεύουμε να ενημερωθεί ο κόσμος για την ύπουλη αυτή νόσο και όμως βλέποντας ακόμα και εκπομπές γύρω από θέματα υγείας, να μην γνωρίζουν για το τι πραγματικά είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, επιβεβαιώνεται ότι τελικά ακόμα και για τα απολύτως βασικά θέματα γύρω από το Διαβήτη, υπάρχει μεγάλη άγνοια, ακόμα και σε ιατρικούς χώρους, πόσο μάλλον στο ευρύ κοινό.
Έκπληξη, έως και απογοήτευση, για ακόμα μια φορά, μας προκαλεί το γεγονός ότι μετά από τέτοιου είδους ανακριβείς πληροφορίες που παρουσιάστηκαν σε μια δημοφιλή εκπομπή, δεν υπήρξε κάποιου είδους διαμαρτυρία, είτε σε μορφή επιστολής, είτε με κάποιο άλλο τρόπο, από τους επίσημους φορείς στο χώρο του διαβήτη.
Οι αοριστίες που μεταδόθηκαν είναι αυτές ακριβώς οι δοξασίες που επικρατούν σχετικά με την ασθένεια και προκαλούν τον αρνητικό στιγματισμό των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη και την υποτίμηση της σοβαρότητας της νόσου. 
Ακολουθεί το βίντεο της εκπομπής, το θέμα για το διαβήτη ξεκινάει στο 14:10.

Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα