Έξι έρευνες για το διαβήτη που διεξάγονται αυτή τη στιγμή και μας ενδιαφέρουν

έρευνες
έρευνες

Κάθε χρόνο, με την πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας και έρευνας, έρχονται νέες εξελίξεις για την διαχείριση του διαβήτη. Ερευνητικοί οργανισμοί όπως το JDRF και το Κέντρο για το Διαβήτη Joslin, βελτιώνουν τις γνώσεις μας στοχεύοντας στην καλύτερη διαχείριση της ασθένειας, και έχουν ως απώτερο σκοπό την ελπίδα να βρεθεί μια θεραπεία για το διαβήτη 
Είναι καλό και οι ασθενείς και οι γιατροί να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα του διαβήτη. Για το λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε μερικές έρευνες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή και παρουσιάζουν ενδιαφέρον. 

Κέντρο Διαβήτη Joslin: Έρευνα Βηταΐνης 

Η έρευνα που διεξάγει αυτή τη στιγμή το Joslin, ασχολείται με το κατά πόσο τα συμπληρώματα βηταΐνης (που βρίσκονται στα δημητριακά, στα παντζάρια και σε άλλα λαχανικά) έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε άτομα με προδιαβήτη.  
Με την έρευνα αυτή, που χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, οι ειδικοί ελπίζουν να διαπιστώσουν το κατά πόσο η πρόσληψη συμπληρωμάτων βηταΐνης επηρεάζει θετικά τα άτομα με προδιαβήτη. Αυτό θα το ελέγξουν μετρώντας το λίπος στο συκώτι, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε η έρευνα αυτή θα καταφέρει να προσφέρει σε άτομα με προδιαβήτη έναν τρόπο να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κάνοντας χρήση ενός απλού συμπληρώματος διατροφής. 

JDRF: Χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Θεραπευτικών Αντισωμάτων της Pandion 

Το JDRF χρηματοδοτεί την Pandion Therapeutics ώστε να διεξάγει έρευνες σχετικά με στοιχεία που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονές που έχουν σχέση με τον διαβήτη τύπου 1. Η Pandion Therapeutics, μια εταιρία βιοτεχνολογίας από το Cambridge  της Μασαχουσέτης, έχει στόχο να δημιουργήσει συνδετικές μεμβράνες που θα προσκολλώνται στις νησίδες του παγκρέατος και θα μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με συγκεκριμένους ανοσορυθμιστές που έχει ήδη παράγει η Pandion. Αυτού του είδους οι ανοσοθεραπείες που έχουν στόχο τον σωματικό ιστό, αναμένεται να προσφέρουν ασφαλέστερες επιλογές θεραπείας, ιδιαίτερα για παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1. 

Diabetes Research Connection: Έρευνα σχετικά με τα αστροκύτταρα 

Η Diabetes Resereach Connection, είναι ένας σχετικά καινούριος μη – κερδοσκοπικός οργανισμός που από το 2015 χρηματοδοτεί προγράμματα έρευνας σχετικά με το διαβήτη. Ένα από τα πράγματα που μελετούν αυτή τη στιγμή είναι οι μεταβολές που συμβαίνουν στις νησίδες του παγκρέατος. Έτσι ελπίζουν να συλλέξουν κάποια στοιχεία ως προς το πως θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εμφάνιση διαβήτη σε άτομα υψηλού κινδύνου, πριν αρχίσουν τα πρώτα συμπτώματα. 
Συγκεκριμένα, αυτή η έρευνα εστιάζει το ενδιαφέρον της στο υαλουρονικό οξύ, ένα στοιχείο που εμφανίζεται στους ιστούς κατά τη διάρκεια φλεγμονών και είναι ιδιαίτερα αυξημένο στα αρχικά στάδια του διαβήτη τύπου 1, προκαλώντας φθορές στα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη. Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν παγκρεατικό ιστό μη διαβητικών ατόμων ώστε να καταλάβουν πόσο συχνή είναι η εμφάνιση των ανωμαλιών στα αστροκύτταρα και σε ποιο χρονικό σημείο συμβαίνουν. Έτσι σκοπεύουν να βρουν έναν τρόπο ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν έγκαιρα και να τις αποτρέπουν. Αυτή τη στιγμή ακόμη γίνεται έρευνα για χρηματοδότηση, αλλά ελπίζουμε ότι η έρευνα θα ξεκινήσει σύντομα.  

Ινστιτούτο Έρευνας Διαβήτη: Έρευνα σχετικά με τη Βιταμίνη D & τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα 

Η έρευνα με το όνομα ΠΟΣΕΙΔΩΝ ασχολείται με τα προβλήματα που προκαλούνται από τη φλεγμονή σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Στην έρευνα συμμετέχουν άτομα από εως  65 ετών που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.  
Σε αυτήν την μελέτη οι ερευνητές  θα συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων με Βιταμίνη D και με λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι αποτελεσματικά στο να καθυστερήσουν ή και να σταματήσουν την ανάπτυξη του αυτοάνοσου νοσήματος στις περιπτώσεις με διαβήτη τύπου 1.  
Κατά το δεύτερο έτος, η έρευνα θα έχει ως στόχο να επέμβει σε παιδιά και ενήλικες με σκοπό να μειώσει τη φλεγμονή, να αυξήσει την ευαισθησία  στην ινσουλίνη αλλά και να αυξήσει την παραγωγή της, καθώς και να σταματήσει την εξέλιξη της ασθένειας.   

ViaCyte: Έρευνες σχετικά με τα βλαστοκύτταρα στην Ευρώπη 

Η ViaCyte ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει κλινική μελέτη που επιτρέπει σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 να λαμβάνουν μια μικρή δόση προϊόντος που κατασκευάζεται με βάση τα βλαστοκύτταρα. Το PEC-Direct είναι μια μικροσυσκευή που περιέχει παγκρεατικά προγονικά κύτταρα και έχει σχεδιαστεί ώστε να αντικαθιστά τα βήτα κύτταρα. Η συσκευή, που είναι υποψήφια προς έγκριση από τον FDA, έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και εμφυτεύεται στο σώμα με μια απλή χειρουργική επέμβαση. 
Η ομάδα που πραγματοποιεί την κλινική μελέτη, ελπίζει να δώσει λύση στο βασικό πρόβλημα του διαβήτη αντικαθιστώντας τα ίδια τα βήτα κύτταρα ώστε οι ασθενείς να μη βασίζονται στις ενέσεις ινσουλίνης που αποτελούν προσωρινή λύση. Με την έρευνα αυτή ελπίζουν ότι θα προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη της κυτταρικής θεραπείας ώστε στο μέλλον να μπορέσει να βρεθεί μια θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1. 

JDRF: Συνεργασία με τη Lilly για Θεραπείες με Ενθυλακωμένα Κύτταρα 

Το JDRF συγχρηματοδοτεί τη συνεργασία μεταξύ της Eli Lilly και της Siligon Therapeutics που αναμένεται να προχωρήσει στα προ-κλινικά στάδια μέσα στο 2019. Η κεντρική ιδέα είναι ότι κύτταρα νησιδίων που παράγουν ινσουλίνη και θα περιέχονται σε κάψουλες θα τοποθετούνται στον κοιλιακό χώρο ενός ατόμου με διαβήτη τύπου 1 και θα διατηρούνται για ένα χρόνο χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Η εξουδετέρωση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος  θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα σχετικά με αυτού του είδους τη θεραπεία που βασίζεται στην αντικατάσταση των κυττάρων. Αν και τα πειράματα σε ανθρώπους είναι προς το παρόν μακρινά, αυτό το βήμα προς την τοποθέτηση κυττάρων νησιδίων σε κάψουλα, σημαίνει ότι μπορεί η θεραπεία για το διαβήτη να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.  
Αυτές είναι μερικές από τις πιο πολλά υποσχόμενες ερευνητικές μελέτες που εκπονούνται αυτή τη στιγμή σχετικά με το διαβήτη.  

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Web σεμινάριο: Διαταραχές Μεταβολισμού και χρόνια Μεταβολικά Νοσήματα

Στις 8 Φεβρουαρίου το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών –ΚΕΑΔΔ, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ένα μοναδικό σεμινάριο στα πλαίσια του προγράμματος εκπαίδευσης.