Πόσο αποτελεσματικά είναι τα smartphone apps στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2;

εφαρμογή διαβήτη
εφαρμογή διαβήτη

Αν και υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές για smartphones που διατείνονται ότι κάνουν ευκολότερη τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, έρευνα από τη Σιγκαπούρη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πολύ λίγες από αυτές προσφέρουν πραγματική καθοδήγηση του τρόπου αντιμετώπισης της υπογλυκαιμίας ή της υπεργλυκαιμίας.  
Οι ερευνητές μελέτησαν 5,185 εφαρμογές για σύστημα Android και iOS. Από αυτές, 371 εφαρμογές ανέφεραν ότι προσφέρουν υπηρεσίες που είναι σημαντικές για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, όπως καταγραφή των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, υπενθύμιση στον ασθενή όταν πρέπει να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες που είναι βασικές για τη διαχείριση της ασθένειας, και εκπαίδευση του ασθενούς ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις όπως τα υπερβολικά υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  
“Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη δεν αναγκάζονται να παίρνουν αποφάσεις μόνο ως προς τη διατροφή και τον τρόπο ζωής που ακολουθούν, αλλά και ως προς το ποιο φάρμακο πρέπει να λάβουν και σε ποια δοσολογία, ανάλογα με τα επίπεδα του σακχάρου τους,” είπε ο επικεφαλής της ομάδας συγγραφής της έρευνας Dr.Josip Car, του Κέντρου Επιστημών για τη Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nayang στη Σινγκαπούρη.  
“Αν ήταν σωστά σχεδιασμένες, οι εφαρμογές θα μπορούσαν να υποστηρίζουν κάποιες λειτουργίες που βοηθούν στην αυτο-διαχείριση,” είπε ο Car μέσω email. “Η έρευνά μας όμως αποδεικνύει ότι οι εφαρμογές που κυκλοφορούν για το διαβήτη δεν έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο στάδιο.” 

Η έρευνα

Η έρευνα επικεντρώθηκε μόνο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, όπου το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη που παράγει, ώστε να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια. Χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα, ακρωτηριασμό, τύφλωση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.  
Περίπου 1 στους 13 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 που έχουν smartphone χρησιμοποιούν μια εφαρμογή που τους βοηθά να διαχειρίζονται την ασθένειά τους, έγραψαν οι ερευνητές στο JAMA.  
Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η χρήση των εφαρμογών που υποστηρίζουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, βοηθά τους χρήστες να επιτύχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου  απ’ ότι μπορούν να επιτύχουν μόνοι τους, συνεχίζει να γράφει η ερευνητική ομάδα.  
Όλες οι εφαρμογές που ελέγχθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα επέτρεπαν στους χρήστες να καταγράφουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους.  

Τα αποτελέσματα

Ωστόσο μόνο το 37% από αυτές επέτρεπαν στους χρήστες να θέτουν στόχους, όπως τη διατήρηση του σακχάρου σε συγκεκριμένα επίπεδα, και το 28% υπενθύμιζαν στους χρήστες να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου τους.  
Περίπου το 58% των εφαρμογών ειδοποιούσαν τους χρήστες όταν τα επίπεδα του σακχάρου τους ήταν υπερβολικά υψηλά ή χαμηλά. Ωστόσο, μόνο το 21% των ειδοποιήσεων παρείχαν οδηγίες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης. Στην περίπτωση της υπεργλυκαιμίας, 15% των ειδοποιήσεων παρείχαν οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης.  
Όταν οι εφαρμογές έδιναν καθοδήγηση για την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας, οι προτάσεις που έδιναν στους χρήστες, ήταν να καταναλώσουν φαγητό, χυμό ή ζάχαρη, ενώ μόλις στο 14% των περιπτώσεων δινόταν η συμβουλή στο χρήστη να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.  
Για την περίπτωση της υπεργλυκαιμίας, οι εφαρμογές που παρείχαν καθοδήγηση, μόλις στο 13% των περιπτώσεων πρότειναν στους χρήστες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, ενώ πρότειναν τη χρήση ινσουλίνης στο 3% των περιπτώσεων. 
Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει το κατά πόσο οι εφαρμογές μπορεί να επηρεάζουν απευθείας την υγεία των ανθρώπων με διαβήτη. 
“Οι εφαρμογές για τα smartphones μπορούν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στην παρακολούθηση των δεδομένων της υγείας, αλλά υπάρχουν πολλές ασυνέπειες, ατέλειες και ελλείψεις που πρέπει να διορθωθούν” είπε ο Dr. Kevin Platt από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ann Arbor και συνέχισε, “υπάρχει τεράστια ποικιλία στις διαθέσιμες εφαρμογές, και ελάχιστος κανονιστικός έλεγχος που να διασφαλίζει ότι το περιεχόμενο είναι ακριβές και αποτελεσματικό.”  
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ασθενείς που βασίζονται στις εφαρμογές για ιατρικές συμβουλές μπορεί να μην έχουν αυτό που χρειάζονται την ώρα που το χρειάζονται, είπε η Sheri Colberg από το Πανεπιστήμιο Old Dominion στο Norfolk της Virginia και συνέχισε “Πολλές από αυτές τις εφαρμογές είχαν ειδοποιήσεις για όταν το σάκχαρο βρισκόταν εκτός ορίων, αλλά αυτές οι ειδοποιήσεις δεν συνοδεύονταν από συμβουλές αντιμετώπισης”. 

Πηγή: Reuters

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα