Ισραηλινοί επιστήμονες υπόσχονται θεραπεία για τους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς μέσα σε πέντε χρόνια

Ισραηλινοί επιστήμονες υπόσχονται θεραπεία για τους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς μέσα σε πέντε χρόνια
Ισραηλινοί επιστήμονες υπόσχονται θεραπεία για τους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς μέσα σε πέντε χρόνια

Μια ομάδα ερευνητών και επιχειρηματιών με βάση την Ιερουσαλήμ ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει μια θεραπεία για το διαβήτη που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η Betalin Therapeutics έχει κατασκευάσει το πρώτο οργανικό τεχνητό πάγκρεας από ιστό πνεύμονα χοίρου και κύτταρα που εκκρίνουν ινσουλίνη. Το τεχνητό πάγκρεας θα μπορούσε να τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ασθενούς και να συνδέεται με τις φλέβες του. Στη συνέχεια θα μπορεί να μετρά τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα και να εκκρίνει την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί σταθερό το σάκχαρο.
“Πρόκειται για έναν νέο τρόπο θεραπείας του διαβήτη”, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Δρ. Nikolai Kunicher. “Μέχρι σήμερα η αγωγή του διαβήτη βασίζεται στην διαχείριση της ασθένειας. Αυτό που προτείνουμε είναι θεραπεία. Το πάγκρεας ενός διαβητικού έχει χάσει τη δυνατότητα να εκκρίνει ινσουλίνη και εμείς του την επιστρέφουμε. Ο ασθενής δεν θα χρειαστεί να ξανακάνει ένεση ινσουλίνης.”
Το οργανικό τεχνητό πάγκρεας θα τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ασθενούς με μια μικρή επέμβαση που θα πραγματοποιείται σε εξωτερικό ιατρείο και θα χρειάζεται τοπική αναισθησία.
Σύμφωνα με τον Kunicher, προς το παρόν η ομάδα έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές σε ζώα. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δοκιμές που γίνονται σε ζώα δεν έχουν πάντα την ίδια επιτυχία στο ανθρώπινο σώμα.
Η Betalin έχει συγκεντρώσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια και προσπαθεί να μαζέψει άλλα 5 πριν ξεκινήσει τις δοκιμές. Το οργανικό πάγκρεας αναμένεται ότι θα κοστίζει περί τα 50,000 $ ανά ασθενή.
Η συγκεκριμένη θεραπεία θα ενδείκνυται για τους ασθενείς που χρησιμοποιούν ινσουλίνη.
Μέλος της συμβουλευτικής ομάδας της Betalis είναι ο Sidney Altman. Το 1989, ο Altman, που πάσχει και ο ίδιος από διαβήτη, κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ στη Χημεία και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μοριακούς βιολόγους.
Όπως είπε ο Altman, πρόκειται για μια νέα προσέγγιση που θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Μέλος του επιστημονικού συμβουλίου είναι και ο Καθηγητής Aryeh Warshel που έχει επίσης κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2013.
Η εταιρία ιδρύθηκε περίπου πριν 4 χρόνια με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει στα δέκα χρόνια έρευνάς του, ο καθηγητής Eduardo Miterani, μέλος του Επιστημονικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου του Ισραήλ. Ο ίδιος μελέτησε το γεγονός ότι τα κύτταρα χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με υποστηρικτικό ιστό που είναι παρόμοιος με το εξωκυτταρικό περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος.
«Το πάγκρεας είναι μοναδικό γιατί λειτουργεί σαν ένα εντελώς αυτόνομο όργανο και μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.» εξήγησε ο Miterani.
Σήμερα, ο Δρ. Avi Treves, ιδρυτής και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Hadasit Ltd. Και Gamida-Cell Ltd., είναι επικεφαλής του τομέα της έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας. Είπε ότι η τεχνολογία αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα αυτού που είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως Πρωτόκολλο Edmonton (πρόκειται για μια μέθοδο εμφύτευσης παγκρεατικών νησιδίων), χάρη στο οποίο οι γιατροί ήδη εμφυτεύουν κύτταρα του παγκρέατος σε ασθενείς.
«Οι γιατροί παίρνουν κυτταρικό εναιώρημα από δότες και το εμφυτεύουν σε άλλους ασθενείς,» εξήγησε ο Treves. «Αυτό μπορεί να γιατρέψει τον ασθενή για κάποια χρόνια. Ωστόσο είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα ο ιστός μετά από κάποια χρόνια πεθαίνει και οι ασθενείς πρέπει να ανοσοκαταστέλλονται γιατί λαμβάνουν ξένο ιστό.»
Αντίθετα, είπε, η μικροδομή του τεχνητού παγκρέατος της Betalin επιτρέπει στα κύτταρα να λειτουργούν καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η εταιρία ήδη συνεργάζεται με κλινικές στη Γερμανία, την Αγγλία, το Μαϊάμι, την Κίνα και την Ιταλία που πραγματοποιούν μεταμόσχευση νησίδων, για να δοκιμάσουν την τεχνολογία.
Πρόσφατα έλαβε χορηγία από την Αρχή Καινοτομίας και την Ιταλική κυβέρνηση για συνεργασία με τον Καθηγητή Lorenzo Piemonti, διεθνούς φήμης ερευνητή στον τομέα του διαβήτη.
Επιπλέον, η Betalin κέρδισε το βραβείο «Καλύτερης Καινοτόμας Νέοεμφανισόζμενης Φαρμακευτικής Εταιρίας» στο Συνέδριο Mixii Biomed του 2017. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συνέδριο της βιομηχανίας της βιο-επιστήμης στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Treves, η εταιρία αναμένει ότι θα χρειαστεί δοκιμή μόνο μιας φάσης για περίπου δύο χρόνια ώστε να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του συστήματος, και μετά θα μπορέσει να ζητήσει έγκριση με συνοπτικές διαδικασίες.
Θεωρεί ότι το πάγκρεας της Betalin θα διατεθεί σταδιακά σε περιορισμένο αριθμό διαβητικών ασθενών, ωστόσο μακροπρόθεσμα περιμένει ότι θα χρησιμοποιηθεί από όλα τα άτομα που εξαρτώνται από την ινσουλίνη. Ο ίδιος είπε ότι η επόμενη φάση θα είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την αγωγή άλλων προβλημάτων που απορρέουν από ορμονικές διαταραχές.
«Υπάρχουν εταιρίες στις ΗΠΑ με πολύ περισσότερο προσωπικό και μεγαλύτερα κονδύλια που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα” είπε ο Treves στην Jerousalem Post. “Εμείς είμαστε μια μικρή εταιρία με μικρό προϋπολογισμό, αλλά έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους που γνωρίζουν τη δουλειά”. Και συνέχισε “Η βασική τεχνολογία είναι εξαιρετική. Θα λειτουργήσει.”

Πηγή: Jerousalem Post

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης Κυήσεως
Περισσότερα

Ο διαβήτης της κυήσεως οδηγεί στο σάκχαρο το παιδί

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες εκδηλώνουν διαβήτη της κυήσεως μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν και τα ίδια πρόβλημα σακχάρου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.