Με επικοινωνία μπορεί να αποκατασταθεί η σχέση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τους φαρμακοποιούς

Χρήστος Δαραμηλάς πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Χρήστος Δαραμηλάς πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Ο Χρήστος Δαραμηλάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), έδωσε συνέντευξη στο Daily Pharma News. Τα θέματα που συζητήθηκαν, είναι αυτά που αφορούν σήμερα τα άτομα με διαβήτη.
Στη συνέντευξη καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων που διαχειρίζεται σήμερα η ομοσπονδία, και βέβαια συζητήθηκε διεξοδικά η πρόσφατη αντιπαράθεση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τους Φαρμακοποιούς.
Αρχικά ο Χρήστος Δαραμηλάς ανέλυσε σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία συνταγογράφησης του διαβητικού παπουτσιού. Μέχρι τώρα, η αποζημίωση υποδημάτων αναφερόταν σε προϊόντα που δεν ήταν κατάλληλα για τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης πάθησης, αλλά ήταν απλά ανατομικά υποδήματα. Ωστόσο με τη στενή συνεργασία της ομοσπονδίας με τον ΕΟΠΥΥ μπαίνουν οι προδιαγραφές ώστε να συνταγογραφούνται προϊόντα που είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση της πάθησης του διαβητικού ποδιού, που θα προσφέρουν “δυνατότητα θεραπείας και θα σώζεται το διαβητικό πόδι χωρίς να διαιωνίζεται μία θεραπεία χωρίς αποτέλεσμα.”
Το δεύτερο θέμα που αναλύθηκε στη συζήτηση ήταν αυτό της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ των νέων τεχνολογιών που μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα της ζωής των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Όπως λέει ο ίδιος:

“Είναι κάτι το οποίο το προβλέπει ήδη από 1ης Νοεμβρίου του 2018 ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς όμως δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθεί στο σύστημα αποζημίωσης. Τα αναλώσιμά τους αποζημιώνονται χρόνια τώρα από τον ΕΟΠΥΥ όμως δεν αποζημιώνεται η συσκευή σαν συσκευή.”

Το πρόβλημα προκύπτει από τα στενά όρια που θέτει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

“Το ζήτημα είναι ότι ο προϋπολογισμός για το διαβητολογικό υλικό σήμερα είναι περίπου 59 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σύμφωνα με αυτή τη μελέτη του πληθυσμιακού μεγέθους, εάν πολλαπλασιάσουμε τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται αυτοί οι οποίοι έχει καταγράψει ο ΕΟΠΥΥ ότι υπάρχουν, θα έπρεπε ο προϋπολογισμός για το διαβητολογικό υλικό να βρίσκεται στα 165 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Υπάρχει τεράστια ψαλίδα.”

Ένα θέμα που στέφθηκε με επιτυχία μετά από εφτά χρόνια προσπαθειών, ήταν η σωστή τιμολόγηση ταινιών κετόνης. Πρόκειται για ένα προϊόν που στο παρελθόν οι ασθενείς πλήρωναν πολύ ακριβά, το οποίο όμως τώρα δεν επιβαρύνει τα άτομα με διαβήτη.
Αυτό που απασχόλησε πρόσφατα την ομοσπονδία, καθώς και όλα τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ήταν το θέμα της αντιπαράθεσης με τους φαρμακοποιούς. Όπως αναφέρθηκε, η ομοσπονδία ήρθε μια μέρα αντιμέτωπη με το γεγονός ότι στις συνταγές των αναλώσιμων μπήκε η περιοριστική φράση “αποκλειστική διάθεση από τα φαρμακεία”. Το Glykouli.gr έχει καλύψει διεξοδικά αυτήν την αντιπαράθεση και τα επιχειρήματα που έχουν προβάλει οι δυο πλευρές.
Στη συνέντευξή του στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο, ο Χρήστος Δαραμηλάς επαναλαμβάνει τα αιτήματα που διατύπωσε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο δελτίο τύπου που είχε εκδώσει.
“Πρώτον ζητούσαμε αύξηση του προϋπολογισμού γιατί κατανοούσαμε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί το σύνολο των ατόμων με διαβήτη. Δεύτερον, ζητήσαμε να μπει σταθεροποιημένο κέρδος του φαρμακοποιού για τα ιατροτεχνολογικά και συγκεκριμένα για τις ταινίες μέτρησης σακχάρου και τους σκαρφιστήρες, όπως αντίστοιχα στο φάρμακο.”
Επιπλέον τονίζει το γεγονός ότι: “το άρθρο 61 του ΕΚΠΥ που απαγορεύει την οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους στην πλάτη του ασθενή, κάτι το οποίο δεν τηρείται.”
Απαντά μάλιστα στις δηλώσεις του κύριου Βαλτά περί μιας συγκεκριμένης εταιρίας που διαθέτει τα προϊόντα της σε πολύ ακριβές τιμές, λέγοντας, «Εάν είναι μία αυτή η ακριβή εταιρεία, όπως λένε οι φαρμακοποιοί γιατί υπερχρεώνουν αναλώσιμα σε περισσότερες;»
Αναφορά έγινε στο θέμα των ανασφάλιστων που αναγκάζονται να προμηθεύονται τα αναλώσιμά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, το οποίο σημαίνει ότι λαμβάνουν προϊόντα φθηνά και όχι απαραίτητα καλής ποιότητας.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι ένα δευτεροβάθμιο όργανο που βρίσκεται σε επαφή με τα κατά τόπους Σωματεία, ώστε να διατηρεί επαφή με όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ατόμων με διαβήτη μπορεί. Διατηρώντας αυτήν την επαφή καταφέρνει να ενημερώνεται από τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη και να λαμβάνει δράση για να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα αφορούν την καθημερινότητά τους.
Σε αυτήν την καθημερινότητα, σημαντικό ρόλο παίζει ο φαρμακοποιός, όπως αναφέρει ο κύριος Δαραμηλάς, που είναι η πρώτη επαφή που έχει το άτομο με διαβήτη με το σύστημα υγείας. Σε αυτόν θα απευθυνθεί όταν έχει πρόβλημα, και ο φαρμακοποιός θα τον κατευθύνει κατάλληλα ώστε να λάβει την παρακολούθηση που χρειάζεται. Η καλή σχέση μεταξύ της ομοσπονδίας και φαρμακοποιών μπορεί να βελτιωθεί με την επικοινωνία.
Ως προς τους επαγγελματίες υγείας, ο Χρήστος Δαραμηλάς τονίζει ότι οι ειδικοί που παρακολουθούν τα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν πραγματικά ένα άτομο με διαβήτη και οι νοσηλευτές, ειδικά οι σχολικοί νοσηλευτές, πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι στο θέμα του διαβήτη ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις έκτακτες περιπτώσεις.

Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα