Μπορεί ο αυστηρός γλυκαιμικός έλεγχος να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας; Μπορεί ο αυστηρός γλυκαιμικός έλεγχος να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας;
Με λίγα λόγια Αυτή η μελέτη ανέλυσε αν ο αυστηρός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης (γλυκαιμικός έλεγχος) αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε γηραιότερους ενήλικες με... Μπορεί ο αυστηρός γλυκαιμικός έλεγχος να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας;

Με λίγα λόγια

Αυτή η μελέτη ανέλυσε αν ο αυστηρός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης (γλυκαιμικός έλεγχος) αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε γηραιότερους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα κατέληξαν στο ότι ο αυστηρός γλυκαιμικός έλεγχος αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας στα άτομα αυτά όταν γίνεται με μετφορμίνη, σουλφονυλουρίες, ή ινσουλίνη.

Μερικές πληροφορίες

Ο γλυκαιμικός έλεγχος είναι σημαντικός για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να ελεγχθεί μέσω της γλυκοζυλιωμένης. ο αυστηρός γλυκαιμικός έλεγχος συνήθως επιτυγχάνεται με φάρμακα. Ωστόσο, η προσπάθεια για να επιτευχθούν οι αυστηροί στόχοι του γλυκαιμικού ελέγχου μπορεί να οδηγήσουν σε “υπερβολική θεραπεία”. Η υπερβολική θεραπεία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ευάλωτους ασθενείς, φέρνωντας συχνά παρενέργειες, όπως η υπογλυκαιμία. Οι γηραιότεροι άνθρωποι όπως είναι λογικό, είναι πιο ευάλωτοι στην υπερβολική θεραπεία. Αρκετές μελέτες έγιναν και σε νεότερα άτομα, αλλά η έρευνα βασίστηκε περισσότερο σε ηλικίες άνω των 75.

Μέθοδοι και ευρήματα

367 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, που ήταν 75 ετών ή γηραιότεροι, συμμετείχαν στην έρευνα. Απάντησαν σε ερωτηματολόγια, υποβλήθηκαν σε φυσικές εξετάσεις και έδωσαν αίμα για δοκιμές. Από τότε παρακολουθούνταν για ένα μέσο όρο 6,7 ετών.

Το 79.8% των συμμετεχόντων έλαβε φάρμακα για γλυκαιμικό έλεγχο. Οι υπόλοιποι δέχθηκαν οδηγίες μόνο για δίαιτα. Τα πιο συχνά φάρμακα ήταν μετφορμίνη (60.4%), σουλφονυλουρίες (35.3%) και ινσουλίνη (23.3%).

Το 40.9% των συμμετεχόντων απεβίωσε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Οι πιο συχνές αιτίες ήταν καρδιαγγειακές παθήσεις, ακολουθούμενες από τον καρκίνο και τη νεφροπάθεια σε τελικό στάδιο.

Τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης δεν επηρέασαν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε όσα άτομα έκαναν μόνο δίαιτα. Ωστόσο ήταν 2,63 φορές υψηλότερος στην ομάδα που έλαβε μετφορμίνη, ενώ η γλυκοζυλιωμένη τους ήταν κάτω από 6,5%. Ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 2,49 φορές υψηλότερος στην ομάδα που έλαβε σουλφονυλουρίες, ενώ η γλυκοζυλιωμένη τους ήταν μεταξύ 6,5% και 6,9%. Όταν η γλυκοζυλιωμένη ήταν κάτω από 7%, ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 2,22 φορές υψηλότερος στην ομάδα που έλαβε ινσουλίνη, συγκριτικά με όσους έκανα μόνο δίαιτα. Στα άτομα που έλαβαν μετφορμίνη και σουλφονυλουρίες αυξήθηκε ο κίνδυνος όταν η γλυκοζυλιωμένη ήταν πάνω από 7% και 8% αντίστοιχα, συγκριτικά με την ομάδα που έκανε μόνο δίαιτα.

Το τελικό αποτέλεσμα

Η μελέτη κατέληξε στο ότι ο αυστηρός γλυκαιμικός έλεγχος μπορεί να σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας στα γηραιότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 όταν χρησιμοποιούν φάρμακα όπως μετφορμίνη, σουλφονυλουρίες και ινσουλίνη.

Το θετικό κομμάτι της υπόθεσης

Αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο μια μικρή ομάδα πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ίδια για όλους όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης είναι απλά ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη θνησιμότητα. Ως εκ τούτου, ο ιδανικός στόχος για κάποιο άτομο δεν εφαρμόζει σε όλους.

 

Πηγή: medivizor.com
Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares