10 τρόποι με τους οποίους ο διαβήτης προκαλεί στρες και ποιο είναι το καλύτερο αντίδοτο για την καταπολέμηση του!

στρες, διαβητης, γλυκουλι, σακχαρο, ινσουλινη, υπογλυκαιμια., glykouli, diabetes, health, life

Όλοι μας ξέρουμε πόσο κουραστικός και αγχωτικός μπορεί να είναι ο διαβήτης, οπότε ας πάμε κατευθείαν να προσδιορίσουμε μερικές από τις ιδιότητες που προκαλούν στρες:

1. Υπογλυκαιμίες και υπεργλυκαιμίες φέρνουν άσχημα σωματικά συμπτώματα

Δεν μπορείτε να αποφύγετε το στρες κατά τη διάρκεια μιας υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας, διότι το σώμα δεν διατηρεί την ομοιόσταση του, βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόγνωση και τα συμπτώματα που παράγονται είναι αρκετά αγχωτικά, είτε είναι το αίσθημα απίστευτης υπνηλίας σε μια πολύ μεγάλη υπεργλυκαιμία, είτε το τρέμουλο και η αδυναμία που προκαλεί μια υπογλυκαιμία.

2. Ο διαβήτης είναι δύσκολο να κρυφτεί

Η απόκρυψη του διαβήτη δεν είναι και το πιο σωστό πράγμα να κάνει κάποιος, διότι για να μπορείς να μετρήσεις το σάκχαρο σου, να αντιμετωπίσεις υπογλυκαιμίες και να λάβεις τη θεραπεία που χρειάζεται, δεν πρέπει να το εμποδίζει κάτι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι έτοιμος να διαχειριστείς το άγχος της διαχείρισης μιας κατάστασης μπροστά στους άλλους. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις μια υπογλυκαιμία δημόσια. Κανένας δεν θέλει να γίνει τόσο ευάλωτος μπροστά σε άλλους, ειδικά σε αγνώστους. Είναι αγχωτικό να φοράς μια συσκευή για την πάθηση σου και οι άνθρωποι να κοιτούν, να δείχνουν και να αναρωτιούνται τι είναι αυτό που έχεις πάνω σου. Είναι αγχωτικό να ελέγχεις το ζάχαρο σου δημόσια διότι απαιτεί μια σταγόνα αίματος, που κάποιοι δεν μπορούν να βλέπουν. Το ίδιο ισχύει και για τις βελόνες.

3. Τα υψηλά και χαμηλά σάκχαρα μας κάνουν να ανησυχούμε

Μερικές φορές το στρες που σχετίζεται με τα επίπεδα γλυκόζης μας έχει να κάνει με την ανησυχία που μπορούν να φέρουν. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη ανησυχούν ότι μια υπεργλυκαιμία καταστρέφει τα όργανα τους και ότι μια υπογλυκαιμία μπορεί να τους έρθει χωρίς τα συνήθη συμπτώματα. Αυτό οδηγεί σε ένα ψυχικό στρες που μπορεί να είναι εντελώς συντριπτικό.

4. Ο διαβήτης κοστίζει (και ακόμα περισσότερο αν αγνοηθεί)

Ένας ακόμα μεγάλος παράγοντας στρες είναι το γεγονός ότι ο διαβήτης είναι δαπανηρός. Είτε προσέχεις τον εαυτό σου, είτε όχι, κοστίζει χρήματα. Η θεραπεία για τις επιπλοκές ή η εισαγωγή σε νοσοκομείο είναι εξίσου ακριβά και η στενή διαχείριση του διαβήτη με όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα είναι, επίσης. Παρόλα αυτά όμως, η διαχείριση του διαβήτη δεν είναι πάντα μια εγγύηση αποφυγής των επιπλοκών.
Το οικονομικό άγχος, όπως και οι άλλες αιτίες του στρες, επηρεάζει την υγεία, το νοικοκυριό κάποιου, καθώς και στενές σχέσεις. Μια κοπέλα από το Μίσιγκαν είπε: “Το οικονομικό βάρος του διαβήτη είναι τόσο μεγάλο, που συγκριτικά, η διαχείριση του διαβήτη και η διατροφή που κάνω, δεν μοιάζουν τόσο δύσκολα πλέον” και συνέχισε λέγοντας: “είναι δύσκολα, φυσικά, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι μου κοστίζει τόσο πολύ, που είναι το μοναδικό πράγμα που ανησυχώ αυτόν τον καιρό. Δεν έχω τον χρόνο ή την ενέργεια να ανησυχήσω για τις τιμές μου”.

5. Ο διαβήτης είναι 24/7, 365 μέρες το χρόνο

Είναι δύσκολο να κάνεις κάτι για λίγο καιρό. Είναι εντελώς διαφορετικό να το κάνεις χωρίς διάλειμμα. Μέρος του στρες που φέρνει ο διαβήτης, έχει να κάνει με το ότι δεν ακολουθεί τη σειρά άλλων δυσκολιών στη ζωή. Αν δουλέψουμε σκληρά και δουλέψουμε έξυπνα και έχουμε μια υπέροχη εβδομάδα με τον διαβήτη, η ανταμοιβή μας είναι ότι έχουμε φροντίσει καλά τον εαυτό μας – και είναι μια σημαντική ανταμοιβή! Αλλά δεν είμαστε στη γραμμή του τερματισμού. Ξυπνάμε την επόμενη μέρα, για ακόμα μια εβδομάδα, ακόμα μια χρονιά με τον διαβήτη. Η πρόκληση αρχίζει ξανά και ξανά από την αρχή. Μπορεί να είναι εξουθενωτική μερικές φορές.

6. Οι διακυμάνσεις των τιμών επηρεάζουν τη διάθεση μας

Οι διαθέσεις μας με τη σειρά τους επηρεάζουν τη δουλειά μας, τη σχέση μας και την ευτυχία μας. Μερικές φορές μας ρωτάνε οι αγαπημένοι μας ” θες να σου κάνω μια μέτρηση;” γιατί έχουν μάθει ότι οι αλλαγές στη διάθεση μας είναι συχνές, όταν επηρεάζεται το σάκχαρο μας. Είναι ιδιαίτερα αγχωτικό να νιώθεις ότι η ίδια μας η φύση αλλάζει εξαιτίας του διαβήτη.

7. Ο διαβήτης δεν είναι η προκαθορισμένη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Έρχεται ως επιπλέον κομμάτι στις άλλες προκλήσεις

Ένας καθηγητής μου είχε πει κάποτε “όλοι κουβαλάμε κάποιο σταυρό, ο δικός σου είναι ο διαβήτης.” Ενώ δεν είχε καθόλου άδικο και προσπαθούσε να με βοηθήσει και να είναι ευγενικός, δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ ότι έχω και άλλα πράγματα επίσης. Με άλλα λόγια, ο διαβήτης δεν παίρνει τη θέση άλλων δυσκολιών στη ζωή, αλλά είναι το κερασάκι στην τούρτα. Οπότε οι διαβητικοί επίσης πιθανόν να παλεύουν με την απώλεια κάποιου αγαπημένου, κάποιον εθισμό, οικονομική καταστροφή κ.α. σύν τον διαβήτη.

8. Ο διαβήτης ειναι μια αυτοδιαχειριζόμενη ασθένεια

Μπορούμε να λάβουμε πολλή υποστήριξη και εκπαίδευση από διάφορς πηγές, αλλά όταν το δούμε από άλλη οπτική, ο διαβήτης είναι μοναδικός όσον αφορά τη διαχείριση του από τον κάθε ασθενή. Οι αποφάσεις για το φαγητό είναι άπειρες και μόνο ελάχιστοι παράγοντες υπολογίζονται συνεχώς. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη που πρέπει να αποδεχτούμε, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Οι μεγάλες ευθύνες έρχονται και με πολύ στρες.

9. Ο διαβήτης είναι συνήθως παρεξηγημένος

Δεν είναι μόνο ο κόσμος και τα ΜΜΕ που συχνά ξέρουν λάθος πράγματα για τον διαβήτη, αλλά υπάρχουν και διαφωνίες μέσα στην ίδια την κοινότητα των διαβητικών. Αυτές οι διαφορές οδηγούν σε στρες και παρεξηγήσεις. Είναι άλλο πράγμα να εξηγείς τον διαβήτη στους άλλους και άλλο να νιώθεις ότι δεν είναι ανοιχτοί στο να ακούσουν τη δική σου άποψη.

10. Διαβήτης σημαίνει να κάνεις μερικές από τις περίπλοκες δουλειές του ανθρώπινου σώματος

Όταν έχεις διαβήτη και ξεκινάς ινσουλίνη ή φάρμακα, και μετράς το ζάχαρο σου, προσπαθείς να αναλάβεις κάποιες από τις αυτόματες διαδικασίες του σώματος σου. Ένα άτομο με διαβήτη πραγματικά θαυμάζει τη δουλειά που κάνουν τα βήτα κύτταρα και τον τρόπο που δίνει ινσουλίνη το σώμα κάθε φορά που πρέπει να τηρηθεί σκληρός έλεγχος στα επίπεδα γλυκόζης. Ως ένας διαβητικός, ξέρεις ότι δεν μπορείς ποτέ να είσαι καλός στη διαχείριση όπως το σώμα σου ήταν κάποτε, και το θυμάσαι τόσο συχνά, ειδικά όταν είσαι άρρωστος, τραυματισμένος, ξεχνάς να φας ή να κάνεις ινσουλίνη, ακόμα και αν πας αργά για ύπνο. Είναι ταπεινωτική δουλειά.

Το αντίδοτο στο άγχος (ή τι μπορεί να σας βοηθήσει να διευκολύνει το στρες σας)

Έχουμε δει χαρούμενους διαβητικούς, χαμογελαστούς, που δεν είχαν τη τιμή που ήθελαν εκείνη τη στιγμή. Το μυστικό τους; Συγκέντρωση για την επόμενη τιμή, ώστε να είναι καλύτερη. Δίνουν βάση στα θετικά πράγματα γύρω τους. Κάνουν ινσουλίνη ή πίνουν χυμό στις μεγάλες διακυμάνσεις και συνεχίζουν.
Δώστε την ενέργεια και τη συγκέντρωση σας στη διαχείριση του διαβήτη όσο καλύτερα μπορείτε. Αυτό θα το κάνει λιγότερο “ορατό” με ένα τρόπο που θα εκτιμήσετε, πράγμα που φέρνει λιγότερες ευάλωτες στιγμές. Να είστε περήφανοι για τη φροντίδα που δίνετε στον εαυτό σας. Κρατήστε το κεφάλι ψηλά.
Μάθετε παραπάνω πράγματα για τον διαβήτη σας, βρείτε τι σας εμποδίζει και διώξτε το. Θα νιώσετε καλύτερα σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Η συνεχής και θαρραλέα αντιμετώπιση του διαβήτη είναι το αντίδοτο για το στρες.
 

Πηγή: diabetesdaily.com
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Τα 5+1 απαραίτητα καλλυντικά που χρειάζεται μια γυναίκα με Διαβήτη για πραγματικά χαλαρές διακοπές
Περισσότερα

Τα 5+1 απαραίτητα καλλυντικά που χρειάζεται μια γυναίκα με Διαβήτη για πραγματικά χαλαρές διακοπές

Η σωστή περιποίηση και η αυτοφροντίδα αποτελούν περισσότερο ανάγκη παράπολυτέλεια για τις γυναίκες που πάσχουν από Διαβήτη. Μπορεί…