Προδιαβήτης στα 23, μια διάγνωση που σου αλλάζει τη ζωή…

προδιαβήτης, διαβήτης, γλυκουλι, glykouli, prediabetes

Έχω προδιαβήτη; Θέλω να πω, γιατρέ, είσαι σίγουρος; Είμαι 23 ετών. Ο γιατρός μου κούνησε σιγά-σιγά το κεφάλι του. “Τα αποτελέσματα των δοκιμών σου υποδηλώνουν μια κατάσταση γνωστή ως λιπαρό ήπαρ και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δείχνουν ότι είσαι στο δρόμο για την εμφάνιση του διαβήτη“, απάντησε.
Ήμουν σοκαρισμένος.
Δεν έτρωγα ακριβώς υγιεινά, αλλά ήμουν ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων στο λύκειο. Δεν συνειδητοποίησα πόσο άλλαξα. Ο τρόπος ζωής μου μετά το λύκειο, που απέφευγα την τακτική άσκηση και έτρωγα έξω σε διαρκή βάση, είχε σαφώς επιπτώσεις.
“Πόσο σοβαρό είναι αυτό;” ρώτησα.
Είσαι αυτό που αποκαλούμε κλινικά παχύσαρκος“, είπε ο γιατρός. “Και αν δεν αρχίσεις να κάνεις μια πιο υγιεινή διατροφή, θα μπορούσες να γίνεις διαβητικός
Στα πέντε χρόνια από την ολοκλήρωση του λυκείου, είχα αποφύγει να δω έναν γιατρό. Πήρα βάρος, κάτι που ήξερα ότι θα εκνεύριζε κάθε γιατρό, και κάπως υπέθετα ότι ήμουν υγιής, με λίγες ανθυγιεινές συνήθειες που θα άλλαζα μια μέρα. Ωστόσο, παρατηρούσα προβλήματα υγείας που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, όπως χρόνιες κεφαλαλγίες, μυϊκούς σπασμούς και πόνο στις αρθρώσεις. Είπα στον εαυτό μου, μέρα με τη μέρα, “Απλά θα γυμναστώ αύριο”, ή “Ορκίζομαι, θα ξεκινήσω διατροφή αύριο.” Αλλά, το “αύριο” θα έρχονταν και θα έφευγε, και δεν έκανα οποιεσδήποτε αλλαγές. Κάθε μέρα, οι ανθυγιεινές μου συνήθειες έγιναν χειρότερες. Από το να τσιμπώ τα τσιπς και με τα μάτια μου κολλημένα στην τηλεόραση, στο να καταναλώνω το ένα μπουκάλι αναψυκτικό μετά το άλλο. Μπορούσα να αισθανθώ την αμηχανία όταν έβγαινα έξω με τη γυναίκα μου. Αν και υποστήριζε τις ανθυγιεινές μου ενέργειες, θα μπορούσα να πω ότι η συνέχιση προς την κατεύθυνση του διαβήτη δεν θα τελείωνε καλά και για τους 2 μας.
Οπότε, πως νιώθω ως ένας νέος που διαγνώστηκε ως κλινικά παχύσαρκος με προδιαβήτη; Η αλήθεια είναι ότι δεν αισθάνομαι έτσι. Ήταν δύσκολο να αποδεχθώ ότι η λίστα των επιπλοκών που φέρει ο διαβήτης είναι πράγματα που θα μπορούσαν να μου συμβούν, αν και κατάλαβα αμέσως τη διάγνωση. Μάλλον γι’ αυτό στην περίοδο μετά τη διάγνωση, μερικές μέρες έπεφτα με τα μούτρα στο junk food και άλλες έμενα με αυστηρό διαιτολόγιο και έβγαινα έξω για τρέξιμο. Ήξερα όμως ότι δεν έπρεπε να κρατάω τις δικαιολογίες και να επιτρέπω στον εαυτό μου να αγνοεί την αλήθεια σχετικά με την απάντηση που έδινε το σώμα μου στο περίσσειο βάρος. Αλλά, είμαι αλήθεια παχύσαρκος; Ξέρω πως ένα παχύσαρκο άτομο μοιάζει και ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μοιάζω έτσι, πράγμα που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο για μένα να αποδεχθώ την αλήθεια. Αν και ο διαβήτης υπάρχει στην οικογένεια μου, ποτέ δεν πίστευα ότι θα αναπτύξω και εγώ τη νόσο, και σίγουρα όχι ακριβώς μετά τα 20!
Από τον περασμένο μήνα, έχω αλλάξει σελίδα στη ζωή μου. Όχι μόνο για την υγεία μου, αλλά και για τη γυναίκα και την οικογένειά μου που θα δημιουργήσουμε στο μέλλον. Έχω αρχίσει να γυμνάζομαι σε τακτική βάση, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στο τοπικό μου γυμναστήριο. Επίσης, άρχισα διαλείπουσα νηστεία και είμαι επικεντρωμένος στην κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων. Μετά την πρώτη εβδομάδα της νέας μου ρουτίνας, ήμουν απίστευτα έκπληκτος. Έχω χάσει 1,5 κιλό, και ελπίζω να διατηρήσω τα αποτελέσματα αυτά και να χάσω 35 κιλά μέχρι το επόμενο έτος. Αυτό θα με φέρει στα 75 κιλά, το μέσο βάρος μου στο λύκειο.
Μέχρι στιγμής, ο γιατρός μου αγαπά τη νέα μου κατεύθυνση, όπως και η γυναίκα μου, αλλά και εγώ. Το κλειδί είναι να κολλήσω με αυτό, να παραμείνω αφεντικό στα επίπεδα σακχάρου μου και να φροντίσω να πάω σε όλα τα ραντεβού για επανέλεγχο. Μέχρι εδώ όλα καλά. Συνεχίζω να υπενθυμίζω στον εαυτό μου, ότι με αφοσίωση και σκληρή δουλειά, το σώμα μου θα γίνει ισχυρό και υγιές και πάλι.
 

Πηγή: asweetlife.org
Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης, καλοκαίρι και ευαίσθητη περιοχή: Τι να προσέξετε σε θάλασσα και παραλία
Περισσότερα

Διαβήτης, καλοκαίρι και ευαίσθητη περιοχή: Τι να προσέξετε σε θάλασσα και παραλία

Η ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται φροντίδα κυρίως το καλοκαίρι για την πρόληψη μολύνσεων που μπορεί να προκληθούν από την αυξημένη…