1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Πώς τα αντιρετροϊκά φάρμακα επηρεάζουν την ινσουλινοαντίσταση

παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS
red ribbon

«Rock the ribbon» είναι το σύνθημα της φετινής καμπάνιας της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του AIDS, κι αυτό γιατί όσοι θέλουν να προσφέρουν οικονομικά στην μάχη κατά του AIDS, μπορούν από την επίσημη σελίδα της καμπάνιας να αγοράσουν το γνωστό πλέον κόκκινο κορδελάκι.
Το κόκκινο κορδελάκι είναι το σύμβολο που επιλέχθηκε το 1991 για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού σε σχέση με τη μάστιγα σάρωνε τον κόσμο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS καθιερώθηκε το 1988 και ήταν η πρώτη μέρα που αφιερώθηκε σε θέματα υγείας.
Η αρχική ιδέα ήταν των James W. Bunn και Thomas Netter, υπεύθυνων πληροφόρησης του κοινού σχετικά με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα κατά του AIDS που διεύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με έδρα τη Γενεύη.
Το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών κατά του HIV/AIDS (UNAIDS) ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996 και ανέλαβε την υλοποίηση και την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS. Ο στόχος: η εξάλειψη της ασθένειας έως το 2030.

Λίγα λόγια για το AIDS

Πρόκειται για μια ασθένεια που έχει κοστίσει τη ζωή σε 35.000.000 ανθρώπους από τότε που πρωτοεμφανίστηκε, το 1981 μέχρι το 2015, ενώ την ίδια χρονιά υπήρχαν 78.000.000 φορείς του ιού HIV.
Η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη εφόσον στατιστικές το 2015 έδειχναν ότι 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS εκείνη τη χρονιά, αριθμός που παρουσίαζε πτώση για δέκατη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσίαζαν μείωση στους ενήλικες (2,1 εκατομμύρια το 2015), όπως και στα παιδιά (150.000 το 2015).
Στην Ελλάδα, 17.241 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Από αυτούς, οι 4.199 έχουν νοσήσει, οι 10.177 υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία και οι 2.846 έχουν χάσει τη ζωή τους. Το 82,83% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον HIV είναι άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Aπό την ανάλυση των διαγνώσεων τα τελευταία εννέα έτη, φαίνεται ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα είναι αυτή των 30 έως 39 ετών, ενώ από το 2015, αυξάνονται οι διαγνώσεις σε άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών. Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του φετινού έτους, διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 540 περιστατικά λοίμωξης από HIV (5 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 448 (82,96%) αφορούσαν σε άνδρες και τα 92 (17,04%) σε γυναίκες.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι φορείς του HIV, ενώ το 2016, 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS, και 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό.
Βασικό ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας έχει παίξει ο συνδυασμός φαρμάκων που χορηγείται σε ασθενείς με HIV που μειώνουν την ταχύτητα αναπαραγωγής του ιού αλλά και της εξάπλωσής του στο σώμα. Έτσι το AIDS δεν θεωρείται πλέον θανατική ποινή, αλλά οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια είτε με λανθάνον τον ιό, είτε με ελάττωση των συμπτωμάτων της ασθένειας.
Οι καινούριες στατιστικές ωστόσο είναι αποθαρρυντικές. Παρά την επιτυχία του προγράμματος και των θεραπειών, οι ειδικοί προβλέπουν νέα πανδημία AIDS αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Σύμφωνα με την Unaids, σε περίπου 50 χώρες, ο αριθμός ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV αυξάνεται, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, καθώς και στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, ενώ μόνο μια μικρή μειοψηφία ασθενών έχει πρόσβαση σε φάρμακα.
Σύμφωνα με έκθεση της Unicef, η οποία παρουσιάστηκε σε διεθνή διάσκεψη, οι έφηβοι, και κυρίως τα κορίτσια, πλήττονται περισσότερο από την παγκόσμια επιδημία του AIDS, με περίπου 30 έφηβους να μολύνονται από τον ιό HIV κάθε ώρα. Σχεδόν τα δύο τρίτα των 3 εκατομμυρίων ατόμων κάτω των 19 ετών που ζουν με τον ιό HIV, είναι ηλικίας 10 με 19 ετών.
Τα έφηβα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες(15-24 ετών) της Υποσαχάριας Αφρικής  αντιπροσωπεύουν το ¼ όλων των μολύνσεων από τον ιό του HIV για το 2017. Ο λόγος είναι απλός. Η βία που δέχονται οι γυναίκες τις εμποδίζει, εκτός των άλλων, να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Αυτό ισχύει για τις μητέρες και για τα παιδιά. Επίσης δεν γίνεται έγκαιρη ανίχνευση μόλυνσης στις έγκυες γυναίκες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού στα μωρά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του foreignpolicy, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αναζωπύρωση της πανδημίας είναι η λανθασμένη στρατηγική για τη δημόσια υγεία, μετατοπίζοντας ταχέως και τη δημογραφία της, η έλλειψη χρηματοδότησης και η στασιμότητα της προόδου, και η έλλειψη πρόληψης και πολιτικής βούλησης.

φάρμακα

AIDS και διαβήτης.

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη προέρχεται από τη διάσπαση των φαγητών που καταναλώνουμε και είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Βασικό ρόλο στη διαδικασία της μετατροπής της γλυκόζης σε ενέργεια παίζει η ορμόνη ινσουλίνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Όταν το πάγκρεας σταματήσει να εκκρίνει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης ώστε να μεταβολίσει τη γλυκόζη, αναπτύσσεται διαβήτης τύπου 1.
Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2 το σώμα αποκτά αντίσταση στην ινσουλίνη. Ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία, ειδικά η συσσώρευση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
Το κοκτέιλ φαρμάκων που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του AIDS (ART) αποτελείται από αναστολείς πρωτεάσης (protease inhibitors) και νουκλεοσιδικoύς αναστολείς ανάστροφης μεταγραφάσης (Nucleoside reverse transciptase inhibitors). Οι ουσίες αυτές εμποδίζουν την αναπαραγωγή και την εξάπλωση του ιού του HIV μέσα στο σώμα.

Έρευνες που έγιναν σε οροθετικούς ασθενείς έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση των παραπάνω φαρμάκων προκαλεί τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Επιπλέον τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν την επίδραση πρωτεϊνών που βοηθούν στον έλεγχο της απορρόφησης του σακχάρου από το αίμα, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

Για το λόγο αυτό συστήνεται οι οροθετικοί να κάνουν εξετάσεις αίματος για να διαπιστώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Εξετάσεις όμως πρέπει να γίνονται και αφού ξεκινήσουν τη θεραπεία για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα φάρμακα επηρεάζουν τα επίπεδα αυτά.

Η ζωή με το διαβήτη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, ο διαβήτης σκοτώνει περισσότερους Αμερικανούς κάθε χρόνο από ότι το HIV και ο καρκίνος του μαστού μαζί.

Πρόκειται για μια ασθένεια που επηρεάζει όλο και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ στατιστικές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη είναι αποθαρρυντικές.
Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι όταν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, οι ασθενείς προτιμούν να πάσχουν από AIDS, παρά από διαβήτη.

«Με τα φάρμακα που παίρνω, εδώ και πέντε χρόνια το ιικό φορτίο μου δεν εμφανίζεται πλέον στις εξετάσεις. Προσωπικά πιστεύεω ότι είναι ευκολότερο στις μέρες μας να ζεις με τον HIV παρά με διαβήτη» Ο Quentin Jonk διαγνώστηκε με AIDS πριν από 18 χρόνια και τώρα ζει χαρούμενος με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους.

«Επιβιώνω με το διαβήτη τύπου 1 εδώ και 31 χρόνια. Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, όπως η λευκαιμία, δεν «πήγα γυρεύοντας» να τον αποκτήσω. Μέρα με τη μέρα δίνω μάχη για να διατηρώ τα όργανά μου σε λειτουργία, αλλά επειδή οι διαβητικοί «φαινόμαστε καλά» δεν μας προσφέρεται κοινωνική υποστήριξη. Θα προτιμούσα να έχω HIV. Με χάπια ο HIV είναι διαχειρίσιμος και οι ασθενείς ζουν στα ίδια επίπεδα με αυτούς που δεν έχουν μολυνθεί.» Πρόκειται για δήλωση της Michelle Province, διαβητικής, τον Ιούνιο του 2017.

Τη μεγαλύτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση γιατρού ότι προτιμά να έχει HIV απ’ ότι διαβήτη, σε συνέντευξη που είχε δημοσιεύσει σε παλιότερη ανάρτησή του το glykouli.gr.

Πως θα προστατευτούμε

Είναι γνωστές πλέον οι προφυλάξεις που μπορεί κανείς να πάρει κατά του AIDS. Η χρήση προφυλακτικού και οι καθαρές βελόνες είναι τα πιο βασικά βήματα, ενώ οι συστάσεις για υγιεινή διατροφή, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα είναι οδηγίες που δίνονται σε όλες τις περιπτώσεις, και ιδιαίτερα στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη.
 
Πηγές: Health 24 Aids info quora ADA Σαν Σήμερα foreignpolicy

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νέα συνδυαστική θεραπεία για την επιβράδυνση του διαβήτη τύπου 1 βρίσκεται στη δεύτερη φάση δοκιμών
Περισσότερα

Νέα συνδυαστική θεραπεία για την επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά βρίσκεται στη δεύτερη φάση δοκιμών

Διάφορες έρευνες πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο που στοχεύουν στην πρόληψη και στην επιβράδυνση της…