Ανάκληση φαρμάκων που περιέχουν πιθανή καρκινογόνα ουσία

ανάκληση φαρμάκων
ανάκληση φαρμάκων

Σε ανάκληση 104 παρτίδων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση προχώρησε η Mylan Pharmaceuticals, εταιρία παραγωγής γενόσημων φαρμάκων, μετά από βάσιμες ενδείξεις ότι περιλαμβάνουν ποσότητες ουσιών που προκαλούν καρκίνο.
Έλεγχοι που έγιναν αποκάλυψαν ότι τα φάρμακα περιείχαν βαλσαρτάνη, δραστική ουσία που χρησιμοποιείται για τη μείωση των επιπλοκών σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Τον περασμένο Ιούλιο ο ΕΟΦ είχε ανακαλέσει 61 παρτίδες από τα εν λόγω φάρμακα, εφόσον αποδείχθηκε ότι η βαλσαρτάνη περιείχε ίχνη Ν-νιτροζοδιαιθυλαμίνης (NDEA), η οποία είναι πιθανή καρκινογόνα ουσία.
Τα χάπια που ανακλήθηκαν είναι χάπια βαλσαρτάνης, χάπια συνδυασμού βαλσαρτάνης και αμλοδιπίνης και χάπια συνδυασμού βαλσαρτάνης και υδροχλωροθειαζίδης. Ωστόσο η αμλοδιπίνη και η υδροχλωροθεαζίδη σε αυτόνομη μορφή δεν ανακαλούνται.
Η φαρμακευτική εταιρία δήλωσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους προκειμένου να λάβουν εναλλακτική θεραπεία.
Τα φάρμακα εντοπίστηκαν αρχικά σε μεγάλο εργοστάσιο στην Κίνα και αργότερα στην Ινδία όπου βρέθηκε ότι είχε ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία παρασκευής και διάθεσης της ουσίας σε γενόσημα φάρμακα σε όλο τον κόσμο. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κάνει έρευνες για να διαπιστώσει πώς τα φάρμακα αυτά έφτασαν να διατίθενται στους καταναλωτές, και δήλωσε ότι τα δύο εργοστάσια έχουν τοποθετηθεί προσωρινά σε «λίστα συναγερμού» ώστε να μην αποστέλλουν πλέον τα φάρμακα που παράγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: Dikaiologitika.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα